Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Fem yngre forskere får 10 mio. kr. hver fra Lundbeckfonden

Lundbeckfonden uddelte onsdag aften sine årlige fellowships for 12. gang

Ved en ceremoni onsdag aften fik fem yngre forskere hvert deres Lundbeck Fellowship. Med fellowshippet følger 10 mio. kr. og arbejdsro de næste fem år.

– Vores fem nye fellows får en unik mulighed for at forske målrettet og koncentreret i en femårig periode, hvor de samtidig bygger en forskergruppe op og udvikler sig som forskningsledere, sigerAnne-Marie Engel, leder af talent & karriere programmer i Lundbeckfonden.

Det var 12. gang Lundbeckfonden uddelte sine Fellowships.

I år var tre af modtagerne fra Aarhus Universitet, en enkelt fra Københavns Universitet og den sidste fra Kræftens Bekæmpelse. De er alle fem yngre, men veletablerede indenfor hver deres område. Der er to kvinder og tre mænd blandt modtagerne.

For at blive Lundbeckfond Fellow skal man være yngre forsker, have opnået en ph.d-grad inden for de sidste fem-syv år og være kvalificeret til at etablere eller videreføre sin egen forskergruppe inden for sundhedsvidenskab. Man skal enten lave grundforskning eller anvendt forskning, som emnemæssigt falder inden for fondens uddelingsstrategi.

– Deres forskning er vidt forskellig og spænder lige fra blodpropper i hjernen til kræftevolution og mavefornemmelser, men fælles for deres projekter er, at de har potentiale til at revolutionere vores forståelse af området, siger Anne-Marie Engel om årets modtagere.

De fem nye Lundbeckfonden fellows er:

Amelie Stein, adjunkt, Biologisk Institut, Københavns Universitet
Amelie forsker i genvariationers effekt på proteiner. Selvom vi i dag kan sekvensere et menneskes genom på ingen tid, så har hvert genom en række variationer, som vi ikke har nogen anelse om, hvad betyder. Amelie skal undersøge, hvilken indflydelse genvariationerne har på proteinerne i vores krop.

Micah Allen, lektor, Institut for klinisk medicin, Aarhus Universitet
Micah Allen forsker i mavefornemmelser. Hans teori er, at vores beslutninger sjældent er helt rationelle, men at vi i høj grad påvirkes af mavefornemmelser. Micah Allen vil undersøge, om disse mavefornemmelser helt konkret hænger sammen med de signaler, som sendes fra vores indre organer til hjernen.

Nicolai Juul Birkbak, lektor, Institut for klinisk medicin, Aarhus Universitet
Nicolai Juul Birkbak forsker i cancer-evolution, altså hvad der præcist sker fra en almindelig celle bliver til en cancercelle, til den metastaserer, og patienten til sidst dør. Han skal prøve at forstå, hvilke faktorer der påvirker canceren, og hvordan cancergenomet ændrer sig gennem et behandlingsforløb.

Lisa Frankel, adjunkt, Kræftens Bekæmpelse
Lisa forsker i autofagi – en proces, man også kunne kalde for cellernes renovationssystem, fordi det er den, der sørger for, at cellerne kommer af med deres affaldsprodukter og samtidig genbruger visse bestanddele. Hun skal særligt undersøge, om autofagien også rydder op i cellernes ribosomer. Ribosomer er små proteinfabrikker inde i cellerne – det sted, hvor vores DNA oversættes til alle de proteiner, kroppen består af, og vi ved nærmest intet om, hvad der sker med ribosomerne, når de har udført deres opgave, er blevet gamle og ikke længere fungerer.

Christoffer Laustsen, lektor, Institut for klinisk medicin, Aarhus Universitet
Christoffer forsker i blodpropper i hjernen. Når der opstår en blodprop i hjernen, sker der samtidig et skift i hjernecellernes stofskifte. Det skifte er helt afgørende for at forstå processerne i hjernen før, under og efter en blodprop, og med en ny scanningsteknik skal Christoffer studere det helt ned på cellulært niveau.

Lundbeckfonden ønsker med sine fellowships at tiltrække både danske og udenlandske forskere, der er bosat i udlandet, som ønsker at flytte til – eller tilbage til – Danmark og fortsætte deres forskning her. Opslaget er også åbent for kvalificerede ansøgere ved danske universiteter og universitetshospitaler.

 

Forsiden lige nu:

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.