Det er nogle af målene med forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory (FOODHAY), som nu får en bevilling på 51,5 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Konsortiet bag FOODHAY, om ledes af Aarhus Universitet, bidrager med et tilsvarende beløb, så den samlede investering bliver ca. 103 mio. kr. Konsortiet består foruden Aarhus Universitet af DTU, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og de nye forskningsfaciliteter bliver fordelt blandt dem
Nye muligheder i fødevarerforskning
En væsentlig del af den nye infrastruktur får til huse på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og konsortiet ledes af institutleder Michelle Williams
– Investeringen understøtter kraftigt kvaliteten og relevansen af vores forsknings- og undervisningsinitiativer, og vil direkte påvirke vores evne til at levere ny viden, teknologier og innovative løsninger inden for mad og ingredienser. Det nye udstyr understøtter vores stærke forskningssamarbejde mellem universiteterne og med fødevareindustrien, og sammen vil vi bidrage til, at Danmark leverer innovative, sunde og bæredygtige fødevarer til den globale forbruger, siger Michelle Williams.
Hun understreger, at det er den fælles langsigtede vision og fem års stærkt og åbent samarbejde mellem DTU, KU, DTI, Arla og AU, der har lagt grunden for bevillingen fra ministeriet.
Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, hvis ministerium støtter projektet med 51 mio. kroner, mener, at der er “et stort potentiale i sundere og mere bæredygtige fødevarer”;
– Både for virksomhederne, for vores sundhed og for klimaet. Eksempelvis ryger alt for meget mad i dag i skraldespanden, fordi holdbarhedsdatoen er udløbet. Med FOODHAY får forskerne en vigtig platform til at udvikle ny viden, der kan forlænge holdbarheden – med forskning frem for kemikalier, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Blandt andet vil der være simuleringer af forbrugeres fødevareindkøb kombineret med sanse- og adfærdsoplevelser. Det kan give svar på, hvorfor vi vælger et produkt frem for et andet med samme pris. Og med FOODHAY anskaffes instrumenter, der kan undersøge råvarer og ingredienser ned til mindste bestanddel. Det er afgørende, hvis nye og grønne proteinkilder skal udvikles.
– Regeringen har indgået klimapartnerskaber med blandt andet fødevare- og handelsbrancherne, og forskning og innovation er central, hvis vores virksomheder skal producere og sælge mere klimavenligt, så vi indfrier vores fælles grønne ambitioner, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
FOODHAY etableres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og det samlede budget bliver på 103 millioner kroner. Flere virksomheder og organisationer støtter og vil deltage i forskningen hos FOODHAY. FOODHAY er et forslag fra Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.