Det er nogle af målene med forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory (FOODHAY), som nu får en bevilling på 51,5 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Konsortiet bag FOODHAY, om ledes af Aarhus Universitet, bidrager med et tilsvarende beløb, så den samlede investering bliver ca. 103 mio. kr. Konsortiet består foruden Aarhus Universitet af DTU, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og de nye forskningsfaciliteter bliver fordelt blandt dem
Nye muligheder i fødevarerforskning
En væsentlig del af den nye infrastruktur får til huse på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og konsortiet ledes af institutleder Michelle Williams
– Investeringen understøtter kraftigt kvaliteten og relevansen af vores forsknings- og undervisningsinitiativer, og vil direkte påvirke vores evne til at levere ny viden, teknologier og innovative løsninger inden for mad og ingredienser. Det nye udstyr understøtter vores stærke forskningssamarbejde mellem universiteterne og med fødevareindustrien, og sammen vil vi bidrage til, at Danmark leverer innovative, sunde og bæredygtige fødevarer til den globale forbruger, siger Michelle Williams.
Hun understreger, at det er den fælles langsigtede vision og fem års stærkt og åbent samarbejde mellem DTU, KU, DTI, Arla og AU, der har lagt grunden for bevillingen fra ministeriet.
Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, hvis ministerium støtter projektet med 51 mio. kroner, mener, at der er “et stort potentiale i sundere og mere bæredygtige fødevarer”;
– Både for virksomhederne, for vores sundhed og for klimaet. Eksempelvis ryger alt for meget mad i dag i skraldespanden, fordi holdbarhedsdatoen er udløbet. Med FOODHAY får forskerne en vigtig platform til at udvikle ny viden, der kan forlænge holdbarheden – med forskning frem for kemikalier, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Blandt andet vil der være simuleringer af forbrugeres fødevareindkøb kombineret med sanse- og adfærdsoplevelser. Det kan give svar på, hvorfor vi vælger et produkt frem for et andet med samme pris. Og med FOODHAY anskaffes instrumenter, der kan undersøge råvarer og ingredienser ned til mindste bestanddel. Det er afgørende, hvis nye og grønne proteinkilder skal udvikles.
– Regeringen har indgået klimapartnerskaber med blandt andet fødevare- og handelsbrancherne, og forskning og innovation er central, hvis vores virksomheder skal producere og sælge mere klimavenligt, så vi indfrier vores fælles grønne ambitioner, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
FOODHAY etableres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og det samlede budget bliver på 103 millioner kroner. Flere virksomheder og organisationer støtter og vil deltage i forskningen hos FOODHAY. FOODHAY er et forslag fra Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.