Det er nogle af målene med forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory (FOODHAY), som nu får en bevilling på 51,5 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Konsortiet bag FOODHAY, om ledes af Aarhus Universitet, bidrager med et tilsvarende beløb, så den samlede investering bliver ca. 103 mio. kr. Konsortiet består foruden Aarhus Universitet af DTU, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og de nye forskningsfaciliteter bliver fordelt blandt dem
Nye muligheder i fødevarerforskning
En væsentlig del af den nye infrastruktur får til huse på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og konsortiet ledes af institutleder Michelle Williams
– Investeringen understøtter kraftigt kvaliteten og relevansen af vores forsknings- og undervisningsinitiativer, og vil direkte påvirke vores evne til at levere ny viden, teknologier og innovative løsninger inden for mad og ingredienser. Det nye udstyr understøtter vores stærke forskningssamarbejde mellem universiteterne og med fødevareindustrien, og sammen vil vi bidrage til, at Danmark leverer innovative, sunde og bæredygtige fødevarer til den globale forbruger, siger Michelle Williams.
Hun understreger, at det er den fælles langsigtede vision og fem års stærkt og åbent samarbejde mellem DTU, KU, DTI, Arla og AU, der har lagt grunden for bevillingen fra ministeriet.
Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, hvis ministerium støtter projektet med 51 mio. kroner, mener, at der er “et stort potentiale i sundere og mere bæredygtige fødevarer”;
– Både for virksomhederne, for vores sundhed og for klimaet. Eksempelvis ryger alt for meget mad i dag i skraldespanden, fordi holdbarhedsdatoen er udløbet. Med FOODHAY får forskerne en vigtig platform til at udvikle ny viden, der kan forlænge holdbarheden – med forskning frem for kemikalier, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Blandt andet vil der være simuleringer af forbrugeres fødevareindkøb kombineret med sanse- og adfærdsoplevelser. Det kan give svar på, hvorfor vi vælger et produkt frem for et andet med samme pris. Og med FOODHAY anskaffes instrumenter, der kan undersøge råvarer og ingredienser ned til mindste bestanddel. Det er afgørende, hvis nye og grønne proteinkilder skal udvikles.
– Regeringen har indgået klimapartnerskaber med blandt andet fødevare- og handelsbrancherne, og forskning og innovation er central, hvis vores virksomheder skal producere og sælge mere klimavenligt, så vi indfrier vores fælles grønne ambitioner, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
FOODHAY etableres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og det samlede budget bliver på 103 millioner kroner. Flere virksomheder og organisationer støtter og vil deltage i forskningen hos FOODHAY. FOODHAY er et forslag fra Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.
Forsiden lige nu:
Niels Bjerre Poulsen: – Robert Kelley gjorde mig til en historiker, der gladelig hænger ud med politologer
MIT STØRSTE FORSKERMØDE. På University of California fik Niels Bjerre Poulsen en ph.d.-vejleder, der helt klart, hvad han lavede. Han studerede amerikansk politisk kultur, og der er han blevet hængende lige siden.
KU har planer om at sige farvel til 190 administrative ansatte til efteråret
ARBEJDSMILJØ. Knap 400 færre TAP-ansatte vil der i fremtiden være til at servicere studerende, medarbejdere og ledere, hvis nyt forslag godkendes af bestyrelsen. Løsningen bliver en ny centraladministration.
Prestigefyldt bevilling til forsker med ambitioner om at kunne fjerne PFAS fra kroppen
BEVILLING. Tina Kold Jensen fra SDU får et ERC Advanced Grant på 2,5 millioner euro. Pengene skal gå til at undersøge, hvorvidt medicin kan fjerne PFAS ophobet i kroppen hos mennesker, der har været udsat for høj eksponering af de sundhedsskadelige kemikalier.
Seneste artikler:
Prisvindende forsker drømmer om stjerne-eksplosioner og større inklusion i akademia
I mandags modtog professor Irene Tamborra fra Niels Bohr Institutet den prestigefyldte Eliteforsk-pris for sin forskning i gigantiske eksplosioner fra døende stjerner. Hun drømmer om at opleve en supernova tæt på Jorden, så hun kan udtrække data fra den, og en forskningsverden, der er mere inkluderende.
Dansk professor bliver præsident for international organisation
Hun er en af de førende i Danmark, når det kommer til miljøvurderinger. Nu tager Lone Kørnøv springet internationalt, når hun som præsident for IAIA skal styrke miljøvurderingspraksis på verdensplan.
Veldokumenteret information om varernes klima og miljø kan blive konkurrenceparameter
Selvom inflationen har sat en bremse på salget af økologi, er den langsigtede trend at flere og flere forbrugere efterspørger grønne produkter. Men de er skeptiske over for virksomhedernes anprisninger.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.