Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

103 mio. skal sikre fremtidens fødevareforskning

Forskningscentret FOODHAY skal udvikle mere bæredygtige fødevarer og mindske madspild

Foto: iStock
 Ny viden om ingredienser, der eksempelvis kan forlænge holdbarhed på fødevarer. Eller forskning i forbrugeradfærd, så butikkerne kan præsentere det sunde og bæredygtige bedre.

Det er nogle af målene med forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory (FOODHAY), som nu får en bevilling på 51,5 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Konsortiet bag FOODHAY, om ledes af Aarhus Universitet, bidrager med et tilsvarende beløb, så den samlede investering bliver ca. 103 mio. kr. Konsortiet består foruden Aarhus Universitet af DTU, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og de nye forskningsfaciliteter bliver fordelt blandt dem

Nye muligheder i fødevarerforskning
En væsentlig del af den nye infrastruktur får til huse på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og konsortiet ledes af institutleder Michelle Williams

– Investeringen understøtter kraftigt kvaliteten og relevansen af ​​vores forsknings- og undervisningsinitiativer, og vil direkte påvirke vores evne til at levere ny viden, teknologier og innovative løsninger inden for mad og ingredienser. Det nye udstyr understøtter vores stærke forskningssamarbejde mellem universiteterne og med fødevareindustrien, og sammen vil vi bidrage til, at Danmark leverer innovative, sunde og bæredygtige fødevarer til den globale forbruger, siger Michelle Williams.

Hun understreger, at det er den fælles langsigtede vision og fem års stærkt og åbent samarbejde mellem DTU, KU, DTI, Arla og AU, der har lagt grunden for bevillingen fra ministeriet.

Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, hvis ministerium støtter projektet med 51 mio. kroner, mener, at der er “et stort potentiale i sundere og mere bæredygtige fødevarer”;

– Både for virksomhederne, for vores sundhed og for klimaet. Eksempelvis ryger alt for meget mad i dag i skraldespanden, fordi holdbarhedsdatoen er udløbet. Med FOODHAY får forskerne en vigtig platform til at udvikle ny viden, der kan forlænge holdbarheden – med forskning frem for kemikalier, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Blandt andet vil der være simuleringer af forbrugeres fødevareindkøb kombineret med sanse- og adfærdsoplevelser. Det kan give svar på, hvorfor vi vælger et produkt frem for et andet med samme pris. Og med FOODHAY anskaffes instrumenter, der kan undersøge råvarer og ingredienser ned til mindste bestanddel. Det er afgørende, hvis nye og grønne proteinkilder skal udvikles.

– Regeringen har indgået klimapartnerskaber med blandt andet fødevare- og handelsbrancherne, og forskning og innovation er central, hvis vores virksomheder skal producere og sælge mere klimavenligt, så vi indfrier vores fælles grønne ambitioner, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

FOODHAY etableres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og det samlede budget bliver på 103 millioner kroner. Flere virksomheder og organisationer støtter og vil deltage i forskningen hos FOODHAY. FOODHAY er et forslag fra Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading