Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

22 mio. til coronaforskning fra DFF

Endnu en hastepulje til coronaforskning er blevet uddelt til danske forskere

Danmarks Frie Forskningsfond har netop udpeget 15 nye fagrådsmedlemmer. Foto: PR

Mens corona pandemien fortsat trækker lange skygger over det meste af kloden, er endnu en pulje penge blevet uddelt til danske forskere.

Denne gang er det Danmarks Frie Forskningsfond, der har sat navne på modtagerne af den hastepulje, der blev politisk vedtaget i starten af april og som åbnede op for ansøgninger midt på måneden.

Fonden har i weekenden uddelt 22 millioner kroner til 15 coronarelaterede projekter.

Hos DFF er formand David Dreyer Lassen imponeret over fagligheden i mange af ansøgningerne:

– Der har været overvældende interesse for opslaget, og der er kommet rigtig mange gode ansøgninger på tværs af alle videnskabelige områder, så det har været en svær beslutningsproces, siger David Dreyer Lassen, bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond. Men de faglige råd har arbejdet benhårdt, og de har nu fundet frem til 15 projekter, der kan bidrage til COVID-19-forskning nu og her, siger David Dreyer Lassen.

Der har i alt været 370 ansøgninger om 670 mio. til hastepuljen, så succesraten for de søgte midler ligger nogenlunde på linje med mange andre puljer.

Blandt de udvalgte projekter finder man flere der vil undersøge de tidlige faser af Covid-19. Fx vil Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, undersøge, om det er muligt at identificere patienter med særlig stor risiko for, at sygdommen udvikler sig alvorligt. Det vil han bla. gøre ved at kombinere data og information om patienter fra Wuhan i Kina og Danmark.

Et andet projekt der har fået støtte er Asmus Leth Olsen’s, professor MSO ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Han vil i samarbejde med danske og internationale forskere undersøge, hvordan man mest effektivt kan ændre folks adfærd i dagligdagen for at hindre yderlige sygdomsspredning. Projektet sigter efter at opnå viden, der kan hjælpe regeringer og myndigheder med at målrette og optimere effekten af adfærdskampagner, der er rettet mod borgerne.

Begge projekter lever op til en af forudsætninger som DFF har brugt ved uddelingen af pengene, nemlig at de skal kunne sættes i gang her og nu. Samtidig kan de bidrage med viden til samfundet, som kan være med til afbøde konsekvenserne af coronakrisen.

Fra politisk hold glæder forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen sig over, at de penge, regeringen har fundet til coronarelateret forskning, er kommet så hurtigt ud at leve:

– Vi følger hele tiden tæt med i forskningsindsatsen. Det, vi har givet nu, er en håndsrækning i forhold til det helt akutte behov. Det er godt at se, at de penge, kommer hurtigt ud at gøre gavn. Rigtig mange forskere har stået klar med gode idéer, som på en konkret måde kan bidrage til at løse den samfundskrise, vi står i lige nu. Jeg vil gerne rose både ansøgernes og DFF’s hurtige og effektive arbejde trods den korte tidsfrist. Det viser et stort overskud og idérigdom på trods af, at hele vores samfund er forandret, siger forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Du kan se alle de de 15 projekter her.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.