Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

95 mio. kr. skal sætte skub i indsatsen mod corona

Carlsbergfondene har doneret de mange penge til en stribe forskellige projekter

Tidligere bestyrelsesformand i Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher.

Der er for tiden stor lyst til at hjælpe med indsatsen mod corona i det danske fondslandskab, og nu melder Carlsbergfondene sig også på banen.

Betegnelsen Carlsbergfondene dækker over de tre uddelende fonde, Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet. Tilsammen har de tre fonde fundet 95 mio. kr. til en stribe projekter, der på hver sin måde skal styrke indsatsen mod corona, som for tiden lammer det danske samfund.

I tråd med sin almindelige donationsprofil har Carlsbergfondet valgt at støtte tre projekter, der alt i alt støttes med 60 mio. kr.

De 25 mio. gives til en international gruppe af virusforskere, der med forankring på KU, Aarhus Universitet og Statens Serum Institut skal forsøge at løse Covid-19’s gåde. Samme beløb gives til en gruppe adfærdsforskere, der også er forankret på KU og Aarhus Universitet, men i dette projekt er DTU det tredje ben. Det tredje og sidste projekt Carlsbergfondet har støttet i denne omgang, er et tværvidenskabeligt projekt på Roskilde Universitet der med 10 mio. kr. i ryggen skal afdække historiske epidemiers opstandelse, spredning og ophør.

Ifølge fonden skal de tre projekter være med til at bane vejen for nye, globale indsigter i adfærd, forebyggelse, diagnose og behandling til beredskabet mod COVID-19 og fremtidige epidemier.

I forbindelse med offentliggørelsen af uddelingen udtaler Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher:

–  Vi er glade for, at vi på kort tid har kunne mobilisere et samarbejde mellem en række af Danmarks og verdens fremmeste forskere for at bidrage til løsningen af de enorme udfordringer, vi står overfor. Carlsbergs grundlæggere J.C. og Carl Jacobsen samt Carlsbergfondet er historisk set trådt til, når samfundet har været i krise.

Ny Carlsbergfondet, Carlsbergfondets søsterfond, har også valgt at holde sig til sin almindelige uddelingsprofil og har valgt at give sin donation som en håndsrækning til de trængte kunstmuseer. Mange af kunstmuseerne lider lige nu hårdt økonomisk på grund af de manglende entreindtægter. Det skal en donation på 30 mio. kr. fra Ny Carlsbergfondet være med til at afbøde, når vi er på den anden side af coronakrisen og museerne kan åbne igen.

Der er endnu ikke sat navn på, hvem der konkret skal have pengene. De udmøntes i stedet via en ekstraordinær pulje, som de kriseramte museer kan søge.

Formand for Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen, udtaler:

– Fra Ny Carlsbergfondets side vil vi gerne bakke op om den (politiske, red.) indsats, så kunstmuseerne kan genåbne med deres planlagte programmer og forhåbentlig derved genindtage deres væsentlige rolle i det danske samfund.

Tuborgfondet, det tredje medlem af fondsfamilien, har også grebet til lommerne og fundet penge til en ekstraordinær donation. Her er der tale om 5 mio. kr. i en akutpulje til civilsamfundets ungdomsorganisationer for at iværksætte aktiviteter målrettet de mennesker, der er særligt berørt af COVID-19.

Derudover vil fondet vil også løbende holde øje med behovet for hjælp i de dele af erhvervslivet, der er hårdt ramt af coronakrisen, f.eks. spillesteder og den rytmiske musik.

Formand for Tuborgfondet, Anne-Marie Skov, siger ifølge fondets pressemeddelsel:

– Vi har et helt særligt civilsamfund i Danmark, og fra Tuborgfondets side ønsker vi at give unge frivillige midlerne til at løfte de konkrete opgaver, som mange mennesker kan have gavn af i denne akutte situation.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed i akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.