Hvert år uddeler Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Health) på Aarhus Universitet den fornemme Jens Christian Skou-pris til en ung forsker i international særklasse. En forsker, som er ekstraordinært talentfuld inden for sit forskningsfelt, og som er både kreativ og produktiv. I år hedder denne forsker Nicolai Juul Birkbak.
Nicolai Juul Birkbak, lektor og ph.d., har allerede skabt en exceptionel karriere inden for kræftforskning, lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.
Han samarbejder med internationale topforskere fra verdens førende universiteter og forskningsinstitutioner, og så er han usædvanligt dygtig til at hente ekstern finansiering hjem. Det skriver institutleder Jørgen Frøkiær og viceinstitutleder for forskning Anne-Mette Hvas fra Institut for Klinisk Medicin i den indstilling af Nicolai Juul Birkbak, som nu er blevet imødekommet.
Skou-prisen har på flere måder øget omverdenens interesse for vores arbejde
Nicolai Juul Birkbak forsker i kræft, han bedriver translationel bioinformatisk cancerforskning, for at være helt præcis. Det betyder, at han bl.a. udforsker evolution i cancer og søger at forstå sammenhængen mellem forskellige stadier i cancercellernes udvikling mod det maligne stadium. Og så udnytter han sin viden til at udvikle nye metoder og undersøgelser, der kan forbedre kræftpatienters sygdomsforløb og øge deres chancer for overlevelse.
Åbner døre til ekstern funding
Skou-prisen er dog meget mere værd end æren og de 100.000 kr., der følger med den. Det fortælelr lektor og ph.d. Maiken Stilling fra Institut for Klinisk Medicin, der modtog prisen i 2018.
Jens Christian Skou-prisen har nemlig gjort en forskel for både hende og hendes forskerkolleger.
– Skou-prisen har på flere måder øget omverdenens interesse for vores arbejde. Vi har længe været blandt de førende i verden inden for vores forskningsfelt, men prisen har gjort vores forskning mere synlig – både i de faglige fællesskaber og i medierne. Og det gælder nationalt såvel som internationalt, siger Maiken Stilling og fortsætter:
– Prisen har også åbnet flere døre i forhold til at hente ekstern finansiering til vores forskningsprojekter, og det er helt essentielt for, at vi kan fortsætte det gode udviklingsarbejde.
Jens Christian Skou-prisen bliver formelt overrakt onsdag den 7. oktober 2020 kl. 13, hvor også Nicolai Juul Birkbak festforelæser om sin forskning inden for bioinformatik og præcisionsmedicin.
– Jeg håber at se mange i Søauditorierne, når vi skal hylde Nicolai Juul Birkbak. Han fortjener at blive anerkendt og fejret for sin indsats og for sine imponerende resultater. Så opfordringen herfra er: Tag jer tiden til det. Det er vigtigt, at vi fejrer hinandens succeser. Og så er prisoverrækkelsen en, i disse tider, sjælden mulighed for at netværke med kolleger ansigt til ansigt – selvfølgelig under hensyntagen til gældende retningslinjer for smittebegrænsning, siger prodekan for forskning Hans Erik Bøtker.
Sidste år gik Skou-prisen til professor Ebbe Bødtkjer fra Institut for Biomedicin.
Kun Healths fem institutledere kan indstille kandidater til Jens Christian Skou-prisen, og kandidaterne skal leve op til en række kriterier. Prisen kan ikke søges.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.