Med 75 millioner EU kroner i ryggen skal Jørgen Ellegaard Andersen de kommende år stå i spidsen for et forskningsprojekt der er støttet støttet af Det Europæiske Forskningsråd med et såkaldt Synergy Grant.
Synergy Grants’ne er en af EU’s mest prestigefulde forskningsbevillinger, og Jørgen Ellegaard Andersen er den første danske forsker der får æren af være “principal investigator” på et af deres projekter. Derudover kan Aarhus Universitet også smykke sig med at være det første danske universitet, der er vært for et Synergy Grant.
Det nye forskningsprojekt hedder “ReNewQuantum” og er en ny tilgang til kvanteteori. Hovedideen bag projektet er født med afsæt i forskningen på grundforskningscenteret Centre for Quantum Geometry of Moduli Spaces (QGM), som ledes af Jørgen Ellegaard Andersen ved Institut for Matematik på Aarhus Universitet.
– Det er en fantastisk mulighed at kunne koncentrere sig om dette fascinerende område imellem matematik og fysik i en længere sammenhængende tidsperiode, siger Jørgen Ellegaard Andersen.
Der er i år givet 27 Synergy Grant bevillinger på tværs af Europa og de er ekstremt eftertragtede. Det er er derfor en stor cadeau til både Aarhus Universitet og Jørgen Ellegaard Andersen at bevillingen er landet hos dem.
ReNewQuantum er et samarbejde mellem Marcos Mariño fra University of Geneva, Maxim Kontsevich fra IHES i Frankrig og Bertrand Eynard fra Institut de Physique Théorique i Canada og altså Jørgen Ellegaard Andersen fra AU.
Topkarakter
Et samlet bedømmelsesudvalg i Det Europæiske Forskningsråd gav ansøgningen højest mulig karakter og kaldte gruppen af ansøgere for “et prægtigt hold.”
”Forskningslederne i spidsen for dette projekt er forskere i verdensklasse inden for matematisk fysik, og tilsammen danner de et synergisk hold med det højeste potentiale,” konkluderer bedømmelsesudvalget bl.a..
Derudover skriver de også:
“Det er svært at forestille sig et bedre egnet hold af forskere til det foreslåede projekt”
De fire forskningsledere er naturligt nok både beærede over de flotte ord fra evalueringspanelet og ivrige efter at komme i gang:
– Vi er meget spændte og kan ikke vente med at begynde projektet. Med “ReNewQuantum” foreslår vi som de første med vores transformationsforskning at bruge avancerede geometriske og topologiske teknikker til at inkludere alle ikke-perturbative bidrag. Selvom de typisk er eksponentielt små, er de stadig absolut essentielle for at få præcise resultater, og derudover kan de i mange tilfælde levere bedre numeriske approksimationer, udtaler Jørgen Ellegaard Andersen.
Forsiden lige nu:

Top 40 over verdens mest grønne business-universiteter er fundet
Ifølge seneste analyse fra Corporate Knights er der kommet meget mere fokus på bæredygtighed på verdens business universiteter. Og det viser sig helt ned i læseplanerne.

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’
Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
