Med 75 millioner EU kroner i ryggen skal Jørgen Ellegaard Andersen de kommende år stå i spidsen for et forskningsprojekt der er støttet støttet af Det Europæiske Forskningsråd med et såkaldt Synergy Grant.
Synergy Grants’ne er en af EU’s mest prestigefulde forskningsbevillinger, og Jørgen Ellegaard Andersen er den første danske forsker der får æren af være “principal investigator” på et af deres projekter. Derudover kan Aarhus Universitet også smykke sig med at være det første danske universitet, der er vært for et Synergy Grant.
Det nye forskningsprojekt hedder “ReNewQuantum” og er en ny tilgang til kvanteteori. Hovedideen bag projektet er født med afsæt i forskningen på grundforskningscenteret Centre for Quantum Geometry of Moduli Spaces (QGM), som ledes af Jørgen Ellegaard Andersen ved Institut for Matematik på Aarhus Universitet.
– Det er en fantastisk mulighed at kunne koncentrere sig om dette fascinerende område imellem matematik og fysik i en længere sammenhængende tidsperiode, siger Jørgen Ellegaard Andersen.
Der er i år givet 27 Synergy Grant bevillinger på tværs af Europa og de er ekstremt eftertragtede. Det er er derfor en stor cadeau til både Aarhus Universitet og Jørgen Ellegaard Andersen at bevillingen er landet hos dem.
ReNewQuantum er et samarbejde mellem Marcos Mariño fra University of Geneva, Maxim Kontsevich fra IHES i Frankrig og Bertrand Eynard fra Institut de Physique Théorique i Canada og altså Jørgen Ellegaard Andersen fra AU.
Topkarakter
Et samlet bedømmelsesudvalg i Det Europæiske Forskningsråd gav ansøgningen højest mulig karakter og kaldte gruppen af ansøgere for “et prægtigt hold.”
”Forskningslederne i spidsen for dette projekt er forskere i verdensklasse inden for matematisk fysik, og tilsammen danner de et synergisk hold med det højeste potentiale,” konkluderer bedømmelsesudvalget bl.a..
Derudover skriver de også:
“Det er svært at forestille sig et bedre egnet hold af forskere til det foreslåede projekt”
De fire forskningsledere er naturligt nok både beærede over de flotte ord fra evalueringspanelet og ivrige efter at komme i gang:
– Vi er meget spændte og kan ikke vente med at begynde projektet. Med “ReNewQuantum” foreslår vi som de første med vores transformationsforskning at bruge avancerede geometriske og topologiske teknikker til at inkludere alle ikke-perturbative bidrag. Selvom de typisk er eksponentielt små, er de stadig absolut essentielle for at få præcise resultater, og derudover kan de i mange tilfælde levere bedre numeriske approksimationer, udtaler Jørgen Ellegaard Andersen.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
