Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Aarhus Universitet er medstifter af international alliance

Vil sikre internationalisering ved at skrue op for samarbejde med europæiske universiteter

Humboldt-Universität er en af de andre deltagere i en ny international universitets alliance

Aarhus Universitet har indgået en alliance med Humboldt-Universität i Berlin, Kings College i London, Université Catholique de Louvain, Universitetet i Oslo og Université Paris Diderot.

Formålet med samarbejdet er at finde de bedste løsninger på de globale, samfundsmæssige udfordringer, vi som kultur og race står overfor. Ifølge Berit Eika, der er prorektor ved Aarhus Universitet, styrker alliancen også kvaliteten af de kandidater – studerende som forskere – som Aarhus Universitet sender ud i verden, og som skal være med til at løse de globale udfordringer.

– At forske eller studere i Rom, Paris eller Berlin kan give både et vigtigt udsyn og et indblik i, hvem man er og hvad man kan bidrage med i verden, siger Berit Eika, , og fortsætter:

– Anledningen til alliancen var den franske præsident Marcron’s forslag om et stærkere samarbejde mellem de europæiske universiteter. Et initiativ, der skal ruste os til fremtiden, forklarer Berit Eika.

Forslaget blev fremlagt på Sorbonne universitetet i Paris sidste efterår.

Macrons vision blev også startskuddet til Europa-kommissionens Europæiske Universitetsinitiativ (European Universities Initiative), der skal bidrage til at opbygge et samlet europæisk uddannelsesområde blandt andet ved at udstede fondsmidler til projekter på tværs af universiteterne. Midler, som alliancen vil søge, når de har en strategi på plads.

Prorektor Berit Eika ser flere fordele ved den nye alliance:

Forskerne samarbejder allerede i udstrakt grad, men alliancen kan være med til at understøtte det samarbejde og måske også skabe nye projekter, der skal løse de helt store globale udfordringer. Og ikke mindst, så skal alliancen bidrage til, at vores studerende bliver bedre til at kigge udad, som er det helt afgørende for, at de lærer at se kritisk både på det, de har med sig fra vores universitet og det de møder andre steder.

Med alliancen håber Berit Eika også at Aarhus Universitet kan udvikle sit samarbejde med de europæiske universiteter på trods af at universitetet ikke kan optage så mange internationale studerende, som de plejer, på grund af dimensioneringen af de danske universiteter, der blev vedtaget tidligere i år.

– Så nu prøver vi at søge nogle andre veje, så vi kan sørge for den internationalisering, som er en dimension, vi mener ligger i DNA-et på et stærkt universitet.

Universiteterne underskrev aftalen den 18. oktober i år og næste skridt er at finde de muligheder og nicheområder, som universiteterne kan samarbejde om, forklarer Berit Eika.

– Når en fælles strategi er på plads, vil vi søge EU’s fondsmidler til de såkaldte European University Networks.

Universiteterne har endnu ingen samarbejdsprojekter på tegnebrættet, forklarer Berit Eika.

– Men alle universiteterne i alliancen er stærke indenfor sundhed, så det vil være et oplagt samarbejdsområde, siger hun.

Forsiden lige nu:

Sådan tackler fondene den stigende magt

I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.