Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Arkæologiens ‘Oscar’ går til professor på Aarhus Universitet

Else Roesdahl, professor emeritus ved Aarhus Universitet, er dette års modtager af Erik Westerby Prisen. Nationalmuseets Mads Densgø Jessen modtager rejselegat.

Else Roesdahl modtager hovedprisen ved Erik Westerby Prisen i 2022. Foto: Rógvi N. Johansen.

Erik Westerby Prisen, også kendt som arkæologiens ‘Oscar’, er netop blevet uddelt, og hovedprisen går til Else Roesdahl, der er professor emeritus ved Aarhus Universitet.

Else Roesdahl modtager prisen og en pengepræmie på 100.000 kr. for sin livslange forskning i vikingetiden og middelalderen i Danmark. I 2007 blev hun ridder af Dannebrogsordenen af 1. grad. 

Prisen er den mest prestigefyldte inden for arkæologien i Danmark og uddeles hvert år af Erik Westerby-Fondet. 

Hæder til seniorforsker ved Nationalmuseet

Også Nationalmuseets seniorforsker, Mads Densgø Jessen, hædres af Erik Westerby-Fondet.

Han modtager et rejse- og forskningslegat på 50.000 kr. for sine forskningsprojekter om Jelling, Tissø og Gudme samt for sit forskningsprojekt om klimatiske kriser i jernalderens Danmark.

Prisen og rejse- og forskningslegatet overrækkes 12. maj i Nationalmuseets Festsal af Rane Willerslev, der er formand for Erik Westerby-Fondet og direktør for Nationalmuseet.

Erik Westerby-Fondet er oprettet til minde om arkæologen Erik Westerby, der forskede i den ældre stenalder i Danmark.

Erik Westerby Prisen er blevet uddelt siden 1983.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed i akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.