BioInnovation Institute Fonden (BII) og Region Hovedstaden går sammen om at fremme klinisk forskning på de syv hospitaler i hovedstadsområdet.
– Vi vil gerne bidrage til at løse nogle af samfundets udfordringer, siger Jens Nielsen, CEO for BII og professor, Chalmers University of Technology, om samarbejdet.
Samarbejdet bliver en del af BII’s Faculty Program, hvor forskere over tre år modtager op til seks millioner kroner om året. Her skal bevillinger sørge for, at forskningsprojekter inden for life science bliver gjort forretningsklare.
– Vi har store forventninger til samarbejdet, siger Jens Nielsen.
Han fortæller videre, at BII generelt har et højt søgetryk fra interessante virksomheder og forskningsprojekter.
BII tilbyder start-ups inden for farmakologi, sundhedsteknologi, bioindustri adgang til blandt andet accelerations- og inkubationsprogrammer.
BII blev stiftet i 2018. Siden da har fonden bevilget mere end 335 millioner kroner til tidlige life science-projekter og start-ups.
Kilde: BII
I det daglige bliver det Enheden for Sundhedsforskning og Innovation i Region Hovedstaden, der skal indstille forskningsprojekter til BII.
- Der bliver i dag forsket for, hvad der årligt svarer til 2,4 milliarder kroner i Region Hovedstaden, der dermed er Danmarks største offentlige forskningsinstitution. Halvdelen er eksternt finansieret.
– En stor del af den forskning bliver på sigt til bedre behandling, men vi skal arbejde for at endnu mere forskning kommer endnu hurtigere til gavn for patienterne, siger Mads Monrad Hansen, konstitueret direktør, Center for Regional Udvikling, og chef for Enheden for Sundhedsforskning og Innovation i Region Hovedstaden.
Han forestiller sig, at regionen hvert år vil indstille mindst to til tre projekter til BII.
– Det skal vi have afklaret med BII over det kommende stykke tid, siger Mads Monrad Hansen.
Det er specielt BII’s kompetencer inden for virksomhedsudvikling, der har fået Region Hovedstaden til at indgå samarbejdet.
– Allerede nu har Region Hovedstaden mange samarbejder med private virksomheder. Med aftalen med BII får vi muligheden for at koble vores dygtige forskere sammen med folk, der er gode til at udvikle virksomheder, så vi hurtigere kan få endnu mere forskning omsat til gavn for patienterne, siger Mads Monrad Hansen.
Planer om trecifret millionbevilling
BII’s Faculty Program har for nuværende seks bevillingsmodtagere, hvoraf Professor Henriette Svarre Nielsen fra Hvidovre Hospital er kommet ind som en del af samarbejdet mellem BII og Region Hovedstaden. Også DTU, Københavns Universitet og Aarhus Universitet indgår i Faculty programmet.
Planen fra BII’s side er ifølge Jens Nielsen, at antallet de kommende år stiger til mindst 15 modtagere. Han fortæller videre, at budgettet for hele Faculty programmet frem mod 2030 ligger på omkring 700-800 millioner kroner.
Hvad er jeres succeskriterium?
– Det vil være at få konkrete produkter på markedet. Lægemidler tager naturligvis længere tid, men i forhold til vores aktuelle projekter vil det ikke være urealistisk, at vi har et produkt på markedet i 2025 eller 2026, siger Jens Nielsen.
BII og Region Hovedstaden skal begge godkende projekter, der inkluderes i programmet. Projekterne bliver udvalgt, så de har interesse for både BII og Region Hovedstaden.
BII’s finansielle støtte omfatter op til seks millioner kroner årligt i tre år til et godkendt projekt.
Aftalen og pipeline af projekter ledes af en styregruppe, som består af repræsentanter fra BII samt repræsentanter fra regionens hospitaler og administration.
Regionens interesse i udvalgte projekter tænkes sikret gennem godkendelse fra hospitalsdirektionen og afdelingsledelsen af de berørte afdelinger/hospitaler, som også vil modtage bevillingen.
Licensaftalen indeholder en mulighed for spin-out’et til at købe rettighederne. De kommercielle vilkår afhænger af, hvorvidt projektet angår industriel bioteknologi (industrial biotech), medicinsk teknologi, herunder medicinsk udstyr, (health tech) eller lægemiddeludvikling (therapeutics).
Region Hovedstaden er ansvarlig for at drive projekterne og forskningen.
Aftalen løber frem til 2030.
Kilde: Region Hovedstaden
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
