Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Millionaftale skal sikre forskning til gavn for patienter

Fonden BII og Region Hovedstaden vil gøre regionens kliniske forskning forretningsklar.

BII og Region Hovedstaden indgår aftale om forretningsudvikling af den kliniske forskning på regionens hospitalet. Foto: Rigshospitalet.

BioInnovation Institute Fonden (BII) og Region Hovedstaden går sammen om at fremme klinisk forskning på de syv hospitaler i hovedstadsområdet.

– Vi vil gerne bidrage til at løse nogle af samfundets udfordringer, siger Jens Nielsen, CEO for BII og professor, Chalmers University of Technology, om samarbejdet.

Samarbejdet bliver en del af BII’s Faculty Program, hvor forskere over tre år modtager op til seks millioner kroner om året. Her skal bevillinger sørge for, at forskningsprojekter inden for life science bliver gjort forretningsklare.

– Vi har store forventninger til samarbejdet, siger Jens Nielsen.

Han fortæller videre, at BII generelt har et højt søgetryk fra interessante virksomheder og forskningsprojekter.

BioInnovation Institute Fonden
BioInnovation Institute Fonden (BII) er en international non-profit fond, der er støttet af Novo Nordisk Fonden.

BII tilbyder start-ups inden for farmakologi, sundhedsteknologi, bioindustri adgang til blandt andet accelerations- og inkubationsprogrammer.

BII blev stiftet i 2018. Siden da har fonden bevilget mere end 335 millioner kroner til tidlige life science-projekter og start-ups.

Kilde: BII

I det daglige bliver det Enheden for Sundhedsforskning og Innovation i Region Hovedstaden, der skal indstille forskningsprojekter til BII.

­- Der bliver i dag forsket for, hvad der årligt svarer til 2,4 milliarder kroner i Region Hovedstaden, der dermed er Danmarks største offentlige forskningsinstitution. Halvdelen er eksternt finansieret.

– En stor del af den forskning bliver på sigt til bedre behandling, men vi skal arbejde for at endnu mere forskning kommer endnu hurtigere til gavn for patienterne, siger Mads Monrad Hansen, konstitueret direktør, Center for Regional Udvikling, og chef for Enheden for Sundhedsforskning og Innovation i Region Hovedstaden.

Han forestiller sig, at regionen hvert år vil indstille mindst to til tre projekter til BII.

– Det skal vi have afklaret med BII over det kommende stykke tid, siger Mads Monrad Hansen.

Det er specielt BII’s kompetencer inden for virksomhedsudvikling, der har fået Region Hovedstaden til at indgå samarbejdet.

– Allerede nu har Region Hovedstaden mange samarbejder med private virksomheder. Med aftalen med BII får vi muligheden for at koble vores dygtige forskere sammen med folk, der er gode til at udvikle virksomheder, så vi hurtigere kan få endnu mere forskning omsat til gavn for patienterne, siger Mads Monrad Hansen.

Planer om trecifret millionbevilling

BII’s Faculty Program har for nuværende seks bevillingsmodtagere, hvoraf Professor Henriette Svarre Nielsen fra Hvidovre Hospital er kommet ind som en del af samarbejdet mellem BII og Region Hovedstaden. Også DTU, Københavns Universitet og Aarhus Universitet indgår i Faculty programmet.

Planen fra BII’s side er ifølge Jens Nielsen, at antallet de kommende år stiger til mindst 15 modtagere. Han fortæller videre, at budgettet for hele Faculty programmet frem mod 2030 ligger på omkring 700-800 millioner kroner.

Hvad er jeres succeskriterium?

– Det vil være at få konkrete produkter på markedet. Lægemidler tager naturligvis længere tid, men i forhold til vores aktuelle projekter vil det ikke være urealistisk, at vi har et produkt på markedet i 2025 eller 2026, siger Jens Nielsen.

Om samarbejdet

BII og Region Hovedstaden skal begge godkende projekter, der inkluderes i programmet. Projekterne bliver udvalgt, så de har interesse for både BII og Region Hovedstaden.

BII’s finansielle støtte omfatter op til seks millioner kroner årligt i tre år til et godkendt projekt.

Aftalen og pipeline af projekter ledes af en styregruppe, som består af repræsentanter fra BII samt repræsentanter fra regionens hospitaler og administration.

Regionens interesse i udvalgte projekter tænkes sikret gennem godkendelse fra hospitalsdirektionen og afdelingsledelsen af de berørte afdelinger/hospitaler, som også vil modtage bevillingen.

Licensaftalen indeholder en mulighed for spin-out’et til at købe rettighederne. De kommercielle vilkår afhænger af, hvorvidt projektet angår industriel bioteknologi (industrial biotech), medicinsk teknologi, herunder medicinsk udstyr, (health tech) eller lægemiddeludvikling (therapeutics).

Region Hovedstaden er ansvarlig for at drive projekterne og forskningen.

Aftalen løber frem til 2030.

Kilde: Region Hovedstaden

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.