Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Britisk og amerikansk hjerneforsker deler Lundbeckfonden’s Brain Prize

Huda Zoghbi og Sir Adrian Bird er blevet tildelt verdens største hjerneforskningspris

Lundbeckfonden offentliggjorde i går at det bliver to forskere fra Edinburgh University og Houston der modtager den tiende udgave The Brain Prize, verdens største hjernepris.

Prisen på 10 mio. kroner uddeles af Kronprins Frederik ved et større arrangement i Skuespilhuset i København i løbet af foråret eller forsommeren, hvis ellers Covid-19 situationen tillader det.

Det er de to professorers banebrydende arbejde med sygdommen Rett, der især rammer helt unge piger, som har udløst prisen.

Formanden for prisens bedømmelseskomité, professor Richard Morris, begrunder tildelingen af årets pris på følgende måde:

– Adrian Bird og Huda Zoghbi modtager The Brain Prize 2020 for deres banebrydende arbejde med at kortlægge og forstå betydningen af epigenetisk regulering i hjernen og for at identificere det gen, der fører til Rett syndrom. Deres forskning har desuden betydet, at vi nærmer os et behandlingsmæssigt gennembrud, ligesom den har givet en helt ny forståelse for, at neurologiske udviklingsforstyrrelser ikke nødvendigvis er irreversible.

Også forskningsdirektør i Lundbeckfonden, Jan Egebjerg, glæder sig over valget af årets prismodtagere. Han understreger hvor vigtige nye forskningsgennembrud på hjerneområdet fortsat er:

– Hjernesygdomme er en kæmpe byrde, både for den enkelte og for samfundet, og derfor er det afgørende, at vi styrker hjerneforskningen. Det kræver for det første, at der gives flere penge til den, men også at vi hædrer de forskere, der ofte dedikerer hele deres karriere til at afdække nyt territorium og dermed levere de største landvindinger indenfor hjerneforskningen. Det er bl.a. det, vi gør med The Brain Prize, siger Jan Egebjerg.

Verdens største hjerneforskningspris

The Brain Prize er, som nævnt, verdens største hjerneforskningspris. Den uddeles hvert år til en eller flere forskere, “der har ydet et enestående bidrag til international hjerneforskning.” Det vil sige forskning i sundhed og sygdom inden for alle aspekter af hjernen og i alle discipliner – fra grundlæggende neurovidenskab til anvendt klinisk forskning.

Det er Lundbeckfonden der står bag prisen. Udover prisen er fonden Danmarks største private bidragsyder til hjerneforskning. Lundbeckfonden vil med prisen gerne være med til at løfte Danmark til et globalt niveau indenfor hjerneforskning, så vi på lidt længere sigt kan måles os med verdens bedste hjerneforskningsnationer.

Håbet er, at prisen, prisuddelingen og de andre aktiviteter der er knyttet til The Brain Pris kan være med til at skabe opmærksomhed om et område der på nuværende tidspunkt virker nærmest uendeligt.

For at sikre størst mulig opmærksom opfordrer Lundbeckfonden prismodtagerne til, at de er med til at inspirere danske hjerneforskere efter prisoverrækkelsen – f.eks. gennem foredrag, deltagelse i konferencer og andre aktiviteter i Danmark.

For at komme i betragtning til prisen skal man indstilles af andre forskere. Derefter tager prisens bedømmelseskomité – et panel bestående af ni af verdens førende hjerneforskere – stilling til alle indstillingerne og vælger den eller de forskere, der skal modtage årets pris.

 

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.