Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Danmarks Frie Forskningsfond skruer op for antal støttede projekter

333 millioner kroner gik til 66 projekter om den grønne omstilling.

Modelfoto: janiecbros/iStock

Med støttekroner til 454 projekter har Danmarks Frie Forskningsfond støttet det højeste antal projekter siden 2015. 

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af fondens årsrapport

– De 454 idéer er blevet udvalgt blandt et kompetent og meget bredt ansøgerfelt af enestående forskere, siger den nyvalgte bestyrelsesformand, DTU-professor Maja Horst, i pressemeddelelsen.

Her fortsætter hun:

– Det er tydeligt, at det gavner hele samfundet, når forskerne får støtte til at udfolde deres egne idéer og initiativer, for eksempel som vi ser med udviklingen af covid-19-vaccinerne i 2020. Det er netop, fordi den frie forskning skaber grundlaget for forskningsmæssige nybrud, og bidrager til at højne kvaliteten af dansk forskning,

Læs også: Politikere bør ikke være overdommere

Udtalelserne om behovet for fri forskning flugter med holdningerne, som Maja Horst tidligere på måneden gav udtryk for her i Science Report. Her efterlyste hun blandt andet flere midler.

– Politikerne bør investere mere i den frie forskning, for det er der de store nybrud kommer. Det er det, vi skal leve af om mere end ti år – og det, der skal få i mål med nul-klimagas-udledningen i 2050, sagde Maja Horst.

Lav succesrate for ansøgere

Med 3.579 ansøgninger modtog fonden i 2020 det højeste antal ansøgninger i fem år. Fonden oplyser videre, at målt på antallet af ansøgninger har fonden den laveste succesrate i over ti år. Succesraten lå i 2020 på 11 procent. 

– Når vi ser så mange fantastiske, originale forskningsidéer, der kunne få støtte, skulle det gerne gå den anden vej med succesraterne. I 2021 ser vi frem til at fortsætte med at udbygge grundlaget for forskningsmæssige nybrud og excellence i dansk forskning, når fonden uddeler de knap 1,5 milliarder kroner, som er afsat på Finansloven – blandt andet med 308 millioner kroner til grøn omstilling og knap 1,2 milliarder kroner til den frie forskning, siger Maja Horst i pressemeddelelsen.

Årsrapporten i tal
Ansøgt beløb: 13.009 millioner kroner
Bevilget beløb: 1.488 millioner kroner
Gennemsnitlig bevilling: 3,3 millioner kroner

15 projekter fik 22 millioner kroner i bevillinger til coronarelateret forskning
66 projekter fik 333 millioner kroner i bevillinger til forskning i den grønne omstilling

Igangværende projekter: 1.985

67 procent af alle bevillingsmodtagerne var mænd. 33 procent var kvinder.
Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond

Forsiden lige nu:

Københavns Universitet brillierer i Champions League

Forskere fra Københavns Universitet modtog otte ud af 14 danske Starting Grants, da European Research Council (ERC) uddelte bevillinger tidligere på ugen. Prorektor David Dreyer Lassen kalder ERC for forskningsfinansieringens Champions League, og glæder sig over, at flere af forskerne kommer udefra.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.