Med støttekroner til 454 projekter har Danmarks Frie Forskningsfond støttet det højeste antal projekter siden 2015.
Det oplyser fonden i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af fondens årsrapport.
– De 454 idéer er blevet udvalgt blandt et kompetent og meget bredt ansøgerfelt af enestående forskere, siger den nyvalgte bestyrelsesformand, DTU-professor Maja Horst, i pressemeddelelsen.
Her fortsætter hun:
– Det er tydeligt, at det gavner hele samfundet, når forskerne får støtte til at udfolde deres egne idéer og initiativer, for eksempel som vi ser med udviklingen af covid-19-vaccinerne i 2020. Det er netop, fordi den frie forskning skaber grundlaget for forskningsmæssige nybrud, og bidrager til at højne kvaliteten af dansk forskning,
Læs også: Politikere bør ikke være overdommere
Udtalelserne om behovet for fri forskning flugter med holdningerne, som Maja Horst tidligere på måneden gav udtryk for her i Science Report. Her efterlyste hun blandt andet flere midler.
– Politikerne bør investere mere i den frie forskning, for det er der de store nybrud kommer. Det er det, vi skal leve af om mere end ti år – og det, der skal få i mål med nul-klimagas-udledningen i 2050, sagde Maja Horst.
Lav succesrate for ansøgere
Med 3.579 ansøgninger modtog fonden i 2020 det højeste antal ansøgninger i fem år. Fonden oplyser videre, at målt på antallet af ansøgninger har fonden den laveste succesrate i over ti år. Succesraten lå i 2020 på 11 procent.
– Når vi ser så mange fantastiske, originale forskningsidéer, der kunne få støtte, skulle det gerne gå den anden vej med succesraterne. I 2021 ser vi frem til at fortsætte med at udbygge grundlaget for forskningsmæssige nybrud og excellence i dansk forskning, når fonden uddeler de knap 1,5 milliarder kroner, som er afsat på Finansloven – blandt andet med 308 millioner kroner til grøn omstilling og knap 1,2 milliarder kroner til den frie forskning, siger Maja Horst i pressemeddelelsen.
Bevilget beløb: 1.488 millioner kroner
Gennemsnitlig bevilling: 3,3 millioner kroner
15 projekter fik 22 millioner kroner i bevillinger til coronarelateret forskning
66 projekter fik 333 millioner kroner i bevillinger til forskning i den grønne omstilling
Igangværende projekter: 1.985
67 procent af alle bevillingsmodtagerne var mænd. 33 procent var kvinder.
Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond
Forsiden lige nu:

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
