Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Danmarks Frie Forskningsfond skruer op for antal støttede projekter

333 millioner kroner gik til 66 projekter om den grønne omstilling.

Modelfoto: janiecbros/iStock

Med støttekroner til 454 projekter har Danmarks Frie Forskningsfond støttet det højeste antal projekter siden 2015. 

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af fondens årsrapport

– De 454 idéer er blevet udvalgt blandt et kompetent og meget bredt ansøgerfelt af enestående forskere, siger den nyvalgte bestyrelsesformand, DTU-professor Maja Horst, i pressemeddelelsen.

Her fortsætter hun:

– Det er tydeligt, at det gavner hele samfundet, når forskerne får støtte til at udfolde deres egne idéer og initiativer, for eksempel som vi ser med udviklingen af covid-19-vaccinerne i 2020. Det er netop, fordi den frie forskning skaber grundlaget for forskningsmæssige nybrud, og bidrager til at højne kvaliteten af dansk forskning,

Læs også: Politikere bør ikke være overdommere

Udtalelserne om behovet for fri forskning flugter med holdningerne, som Maja Horst tidligere på måneden gav udtryk for her i Science Report. Her efterlyste hun blandt andet flere midler.

– Politikerne bør investere mere i den frie forskning, for det er der de store nybrud kommer. Det er det, vi skal leve af om mere end ti år – og det, der skal få i mål med nul-klimagas-udledningen i 2050, sagde Maja Horst.

Lav succesrate for ansøgere

Med 3.579 ansøgninger modtog fonden i 2020 det højeste antal ansøgninger i fem år. Fonden oplyser videre, at målt på antallet af ansøgninger har fonden den laveste succesrate i over ti år. Succesraten lå i 2020 på 11 procent. 

– Når vi ser så mange fantastiske, originale forskningsidéer, der kunne få støtte, skulle det gerne gå den anden vej med succesraterne. I 2021 ser vi frem til at fortsætte med at udbygge grundlaget for forskningsmæssige nybrud og excellence i dansk forskning, når fonden uddeler de knap 1,5 milliarder kroner, som er afsat på Finansloven – blandt andet med 308 millioner kroner til grøn omstilling og knap 1,2 milliarder kroner til den frie forskning, siger Maja Horst i pressemeddelelsen.

Årsrapporten i tal
Ansøgt beløb: 13.009 millioner kroner
Bevilget beløb: 1.488 millioner kroner
Gennemsnitlig bevilling: 3,3 millioner kroner

15 projekter fik 22 millioner kroner i bevillinger til coronarelateret forskning
66 projekter fik 333 millioner kroner i bevillinger til forskning i den grønne omstilling

Igangværende projekter: 1.985

67 procent af alle bevillingsmodtagerne var mænd. 33 procent var kvinder.
Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.