Lars Wiuff Andersen fra Aarhus Universitet er årets modtager af Anders Jahre-prisen. Prisen uddeles i Oslo til november og anses for en af Nordens mest prestigefulde forskningspriser.
“Jeg er beæret over at modtage Anders Jahre-prisen for yngre forskere i 2022. Prisen skal hjælpe os til at fortsætte vores forskning i hjertestop,” siger Lars Wiuff Andersen, der ud over at være hjerteforsker også er læge på Aarhus Universitetshospital.
Prisen får han ifølge uddelingskomiteen som anerkendelse for sine imponerende forskningsresultater og fremragende undersøgelser af behandling af hjertestop.
Lars Wiuff Andersen forsker i akut og kritisk sygdom, og hans forskning har centreret sig om svære infektioner, hjertekirurgi og kritisk syge patienter med hjertestop.
Det er med hans forskning lykkedes at tilvejebringe grundlæggende ny viden om, hvordan vi bedst behandler patienter med hjertestop. Og hans resultater er udgivet i en lang række internationalt anerkendte tidsskrifter. Endnu vigtigere har hans forskningen også ført til ændringer af anbefalingerne for behandling af hjertestop.
“Lektor Wiuff Andersen har gjort en imponerende indsats inden for sit forskningsområde. Forskningsresultaterne får stor betydning for forebyggelse og behandling af sygdomme, som rammer mange mennesker,” fortæller Svein Stølen, der er rektor ved Universitetet i Oslo og leder af Anders Jahre Fonden.
Kometkarriere
I en alder af 34 år har Lars Viiuff Andersen allerede erhvervet en ph.d.- og en doktorgrad, ligesom han har vundet flere anerkendte talentpriser og modtaget store forskningsbevillinger.
Som medicinstuderende gennemførte Lars Wiuff Andersen et forskningsår ved Harvard Medical School i Boston. Da han var færdig med sin afsluttende eksamen ved Aarhus Universitet i 2013, tog han endnu en gang til Boston – denne gang som et led i det ph.d.-forløb, han udførte i samarbejde med Center for Akutforskning og Anæstesiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Under opholdet i Boston tog Lars Wiuff Andersen desuden en mastergrad i Public Health.
I 2021 publicerede Lars Wiuff Andersen resultaterne af to kliniske forsøg, der omhandlede patienter med henholdsvis hjertestop på og uden for hospitalet. ”Vi har været heldige at få dannet et nationalt netværk, der skal undersøge nye behandlinger for patienter med hjertestop. Vi er allerede i gang med de næste forsøg og håber, at vi fremover kan blive ved med at danne ny viden, der kan hjælpe patienterne,” siger Lars Wiuff Andersen.
Universitetet i Oslo har siden 1960 uddelt Anders Jahre-prisen, der belønner fremragende grundforskning og klinisk forskning. Sammen med hovedprisen på 1.000.000 kr. bliver Anders Jahre-prisen for yngre medicinske forskere på 400.000 kr. kaldt ’den lille nobelpris’. Og det er den, Lars Wiuff Andersen får.
Om Lars Wiuff Andersen
- Lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet
- Læge på Aarhus Universitetshospital – Bedøvelse og Operation og tilknyttet Præhospitalet i Region Midt
- Uddannet læge fra Aarhus Universitet i 2013, hvorfra han også har en ph.d. (2016) og doktorgrad (2018).
- Har modtaget flere store priser – bl.a. Lundbeckfondens talentpris i 2016 og Erhoff Fondens talentpris i 2019.
- Er født i 1987 nær Ribe og bor i dag i Aarhus sammen med sin hustru Lisa Caulley.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.