Professor Jens Juul Holst fra Københavns Universitet modtager The Canada Gairdner International Award.
Det oplyser Københavns Universitet.
– Det er vidunderligt at vinde den. Det er meget fint selskab at komme i, og i år skal jeg dele prisen med to fremragende forskningskollegaer. Vores forskning understøtter hinandens, selvom vi ikke har arbejdet sammen, siger Jens Juul Holst, der til dagligt forsker ved Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.
Kollegerne, som Jens Juul Holst modtager prisen sammen med, er Dr. Joel F. Habener fra Harvard Medical School, USA, og Dr. Daniel J. Drucker fra Mount Sinai Hospital i Toronto, Canada. Tilbage i 2017 modtog de tre forskere sammen den prestigefyldte Harrington Prize for Innovation in Medicine.
Grundsten i diabetesbehandling
Jens Juul Holst identificerede tilbage i 1986 tarmhormonet GLP-1 (Glucagon-Like Peptide- 1), der siden blev en af grundstenene i behandling af diabetes.
– GLP-1-hormonet danner i dag basis for behandling af millioner af mennesker med diabetes verden over. Det er helt fantastisk at det lille hormon, vi fandt for mange år siden, i dag har udviklet sig til at blive et af de mest anvendte lægemidler overhovedet, siger Jens Juul Holst.
Københavns Universitet oplyser, at Jens Juul Holst siden opdagelsen af GLP-1 har medvirket i omkring 1900 publikationer og fået 75.000 citationer i videnskabelige tidsskrifter.
The Gairdner Foundation blev stiftet i 1957 af den canadiske børsmægler James Gairdner, der ville hylde videnskabsfolk, hvis opdagelser havde bidraget betydeligt til fremskridt inden for videnskab og sundhed. Siden første prisuddeling i 1959 har fonden hædret 394 videnskabsfolk, hvoraf 92 senere har modtaget en Nobelpris. Med prisen følger 100.000 canadiske dollar.
Jens Juul Holst skulle have modtaget prisen ved en ceremoni onsdag 7. april 2021. I stedet vil ceremonien foregå digitalt.
Joel F. Habener er pioner i den tidlige, molekylære endokrinologi-forskning, hvor han gjorde grundlæggende opdagelser, der muliggjorde opdagelsen af forstadier til hormonerne. Hans forskning lagde grunden for Jens Juul Holsts identificering af GLP-1 i 1986.
Daniel J. Drucker var postdoc i Habeners forskergruppe. Siden lavede han undersøgelser af blandt andet DPP-4-enzymet i transgene mus.
Kilde: Københavns Universitet
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
