Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Danske virksomheder og DTU tager patent på grønne løsninger

Antallet af danske patentansøgninger inden for vedvarende energi er steget med 25 procent.

Foto: iStock.

I Danmark er der blevet tænkt mange nye tanker inden for grønne løsninger i det seneste år. 

Ifølge en ny opgørelse fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO), er antallet af danske patentansøgninger steget med 25 procent i kategorien “motorer, pumper og turbiner”, som vedvarende energi hører under. 

Det betyder, at grønne patentansøgninger nu ligger i spidsen blandt de danske ansøgninger til EPO – og dermed foran bioteknologi og medicinsk teknologi, det ligger på 2. og 3. pladsen, og hvor der omvendt blev søgt færre patenter i 2019. 

I alt blev der sendt 360 pantansøgninger fra Danmark inden for den grønne kategori.

I Dansk Industri (DI) ser man udviklingen som et tegn på, at danske virksomheder har et ønske om at bidrage til den grønne omstilling: 

– Tallene fra EPO bekræfter danske virksomheders styrkeposition i udviklingen af innovative teknologier, der sætter turbo på at løse klimaudfordringerne, siger seniorchefkonsulent i DI Lars Holm Nielsen og tilføjer:

– Det er godt for hele samfundet når danske virksomheder investerer mere end 70 mia. kr. i forskning og innovation. I et land uden videre adgang til råstoffer skal vi leve af de kloge hoveder og hænder, der befinder sig i virksomhederne og blandt vores iværksættere, der står på spring med den næste banebrydende idé.

Vestas: En innovativ arbejdsplads
De danske patentansøgninger kom primært fra store, danske virksomheder som Novozymes, Vestas og Novo Nordisk, men også Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er en del af top 10 for 2019. 

TOP 10-patentansøgninger fra Danmark i 2019
1. Novozymes
2. Vestas
3. Novo Nordisk
4. Danfoss
5. Oticon
6. Haldor Topsøe
7. Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
8. GN Hearing
9. Chr.Hansen
10. VKR. Holding

Kilde: EPO 

Med 155 ansøgninger er Novozymes igen i top, når det gælder danske patentansøgninger til EPO i 2019, efterfulgt af Vestas (133 ansøgninger) og Novo Nordisk (110 ansøgninger).

Det er virksomheder som Vestas, der bidrager til væksten i de grønne patentansøgninger, og her er der et stort fokus på at få flere medarbejdere involveret i udviklingen af nye grønne løsninger.

– Med en stigende global efterspørgsel på vindenergi og bæredygtige teknologiløsninger er innovation en fundamental del af Vestas forretning, og det er derfor, at vi bliver ved med at investere i udviklingen af nye bæredygtige løsninger, siger Mark Irons, vice president for patenter hos Vestas.

Han tilføjer, at Vestas i stigende grad arbejder med at udvikle nye løsninger inden for områder, der ligger uden for virksomhedens kerneprodukt, for eksempel softwareprodukter og kunstig intelligens:

– Vi er stolte af at være en innovativ arbejdsplads, der igen i år ligger i toppen, når det kommer til antallet af patentansøgninger i Danmark, siger Mark Irons, Vice President for patenter hos Vestas.

Det tredje mest innovative land
Danmark indtager desuden en tredjeplads blandt de mest innovative lande, ifølge EPOs opgørelse, der måler det ud fra antallet af patentansøgninger per indbygger. 

Med 412 patentansøgninger per million indbygger, er Danmark kun overgået af Schweiz og Sverige, men ligger foran lande som Holland, Tyskland og Finland. 

Læs også: Ny rapport: Danmark ligger i top med grønne patenter.

– Danske virksomheder og udviklere viser landets styrke i innovation inden for en lang række teknologier ved fortsat at sende et højt antal patentansøgninger til EPO. Dette ser man også i Danmarks høje placering på listen over lande med flest patentansøgninger per indbygger, udtaler præsidenten for Den Europæiske Patentmyndighed, António Campinos.

I alt modtog Den Europæiske Patentmyndighed over 181.000 patentansøgninger i 2019, hvilket sammenlignet med 2018 er er vækst på 4 procent  og en ny rekord. 

Knap halvdelen af ansøgningerne kom fra de 38 EPO-medlemslande og de resterende fra andre regioner. I top-5 ligger USA (25 procent), efterfulgt af Tyskland (15 procent), Japan (12 procent), Kina (7 procent) og Frankrig (6 procent). 

Stigningen i antallet af ansøgninger til EPO i 2019 er primært et resultat af den høje vækst i Kina, USA og Sydkorea.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.