Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Datalogiske forskningsmiljøer danner nyt nationalt forskningscenter

Innovationsfonden har bevilget 100 mio. til et forskningscenter for digitale teknologier.

IT-Universitetet bliver en vigtig del af nyt nationalt forskningscenter for digitale teknologier. Foto: IT-Universitetet.

For første gang er de datalogiske forskningsmiljøer i Danmark gået sammen om at lave et forskningscenter i digitale teknologier. 

I løbet af de næste fem år skal centeret opbygge kapacitet inden for forskning og uddannelse i digitale teknologier ved danske universiteter. Center for Forskning i Digitale Teknologier (DIREC) skal både gøre det lettere for Danmark at tiltrække udenlandske forskere inden for det digitale område og uddanne kandidater og forskere. Derudover vil DIREC samarbejde med offentlige og private virksomheder og bringe ny viden og de nyeste digitale teknologier i spil. 

Én af de universiteter, der bliver en del af det nye forskningscenter, er IT-Universitetet i København. Prorektor Jens Christian Godskesen, som har været blandt hovedkræfterne i etableringen af centeret og er formand for centerets bestyrelse, er stolt over, at det både er lykkedes at få de mange universiteter til at blive enige om grundlaget for et fælles nationalt center, og at de nu har fået bevilliget penge til at skabe det akademiske grundlag for, at Danmark bedre kan udvikle sig digitalt.

– Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at etablere centeret. Det er et meget stærkt signal om, at de danske datalogiske forskningsmiljøer står sammen om at bidrage til Danmarks fælles bedste. Derudover er det et skridt i den rigtige retning, at der nu investeres lidt mere i forskning i digitale teknologier hos de danske fonde, men der er behov for endnu flere penge, hvis vi skal kunne løfte samfundsudfordringerne, siger Jens Christian Godskesen.

Største bevilling fra Innovationsfonden
Innovationsfonden har bevilget 100 mio. kroner til centeret. Det er den største bevilling i fondens historie. 

Danmark er i front inden for en række ‘klassiske’ it-teknologier, men der er mangel på specialister. Derfor er det nødvendigt at styrke indsats og sikre, at Danmark fortsætter med at være i front i forhold til nye teknologier.

Centeret kommer til at initiere langt mere samarbejde på tværs af de datalogiske miljøer i Danmark, hvor vi supplerer hinandens forskellige ekspertiser

Ideen til DIREC blev født af den forsknings- og innovationspolitiske strategi fra 2017, hvori det anbefales at etablere et ”Nationalt Center for Forskning i Digitale Teknologier” på tværs af forskningsinstitutionerne i Danmark for at udvikle og understøtte det digitale fagområde via forskning i blandt andet kunstig intelligens, Big Data, Internet-of-Things og it-sikkerhed på baggrund af FORSK2025-temaet om ”Danmark som et digitalt foregangsland”. 

Målet er, at DIREC bliver et internationalt anerkendt center, der kan matche de mest respekterede tilsvarende centre i Europa og USA og dermed tiltrække de bedste forskere til at opholde sig ved centeret.

DIREC ledes af en bestyrelse bestående af:
Jens Christian Godskesen, prorektor, IT-Universitetet, formand
Michael Holm, grundlægger og CEO, Systematic, næstformand
Natasha Friis Saxberg, CEO, IT-Brancheforeningen
Thomas Asger Hansen, Head of Analytics and Artificial Intelligence, Grundfos
Rikke Hovgaard Zeberg, direktør, Digitaliseringsstyrelsen
Mads Nielsen, institutleder, Datalogisk Institut, Københavns Universitet
Kasper Hallenborg, institutleder, Maersk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet
Kaj Grønbæk, institutleder, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet

Ifølge Jens Christian Godskesen vil DIREC komme til at betyde meget for IT-Universitetet og for de øvrige datalogiske miljøer i Danmark. Centeret vil styrke profileringen af de mere tekniske it-uddannelser hos de involverede institutioner og vil kunne facilitere fælles uddannelsesaktiviteter på tværs af landet.

– Centeret kommer til at initiere langt mere samarbejde på tværs af de datalogiske miljøer i Danmark, hvor vi supplerer hinandens forskellige ekspertiser. Og ikke mindst vil centeret være en facilitator for øget samarbejde med danske private og offentlige virksomheder, fordi centeret vil være et fælles nationalt udstillingsvindue for den nyeste datalogiske viden, siger Jens Christian Godskesen.

Centerets aktiviteter vil ske på baggrund af samfundsmæssige behov, hvor forskning løbende omsættes til værdiskabende løsninger og digital omstilling i erhvervslivet og den offentlige sektor.

Unikt konsortium
DIREC beskrives som “et unikt samarbejde” på tværs af syv universiteter i Danmark. Konsortiet bag DIREC består af de datalogiske institutter på Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Copenhagen Business School, IT-Universitetet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet, som alle har forskergrupper, der kan måle sig med de bedste internationalt.

Desuden deltager Alexandra Instituttet, som er ét af Danmarks Godkendte Teknologiske Service Institutter (GTS), der har en mission om at omsætte ny it-forskning og teknologi til værdi i form af nye innovative produkter og services hos danske virksomheder og den offentlige sektor.

DIREC’s bestyrelse har ansat Thomas Riisgaard Hansen som direktør med virkning fra 1. januar 2021. Thomas Riisgaard Hansen har en ph.d. i datalogi fra Aarhus Universitet og har været gæsteforsker på UC Berkeley i Californien.

Thomas Riisgaard Hansen har gennem sin karriere arbejdet med forskning og udvikling, både som forsker og som erhvervsleder. Han har været meget aktiv inden for iværksættermiljøet og er blandt andet en af grundlæggerne af it-virksomheden Cetrea, som udvikler avancerede it-løsninger til hospitaler.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.