Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

DFF-formand bliver prorektor på Københavns Universitet

Den nye prorektor for forskning og innovation på KU bliver professor David Dreyer Lassen.

Professor David Dreyer Lassen er prorektor ved Københavns Universitet og formand for Danske Universiteters Forskningspolitisk Udvalg. Foto: Danmarks Frie Forskningsfond.

Professor David Dreyer Lassen, 46 år, bliver ny prorektor for forskning på Københavns Universitet fra 1. januar 2021. Han bliver dermed en del af den øverste ledelse på universitetet, som desuden tæller rektor Henrik C. Wegener, universitetetsdirektør Jesper Olesen, og KU’s prorektor for uddannelse, Bente Stallknecht.

David Dreyer Lassen kommer fra en stilling som professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, og har de sidste knap to år været bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond. 

Han er vicecenterleder for Danmarks Grundforskningsfonds Center for Economic Behavior and Inequality og har grundlagt Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS), som han er centerleder for. Centret kombinerer datalogi og samfundsvidenskab. Dreyer har desuden modtaget EliteForsk-prisen i 2016 og større bevillinger fra DFF, ERC og Villumfonden.

Rektor Henrik C. Wegener har ansat ham for en femårig periode i samråd med universitetets bestyrelse, og siger om valget af David Dreyer Lassen:

– David er en internationalt bredt anerkendt forsker på højt niveau med et forskningsområde, som er radikalt nyt og tværvidenskabeligt. Han har ledelseserfaring fra universitetet og har været med til at grundlægge en ny engelsksproget uddannelse, og jeg glæder mig til at få ham i den daglige ledelse.

Ansvar for forskningsrelationer
David Dreyer Lassen skal først og fremmest stå i spidsen for forskning, innovation og de overordnede relationer til fonde og virksomheder.

Wegener peger på, at Dreyer blandt andet får til opgave at sikre udviklingen af både den mere grundlæggende forskning, der er drevet af ren nysgerrighed, og den mere fokuserede problem- og løsningsorienterede forskning inden for store samfundsudfordringer. Det gælder for eksempel grønne teknologier og bæredygtig udvikling.

Som prorektor for forskning bliver David Dreyer Lassen samtidig formand for Københavns Universitets Forsknings- og Innovationsråd (KUFIR) med ansvar for universitetets strategiske udvikling inden for forskning, innovation, forskeruddannelse og erhvervssamarbejde. Det handler blandt andet om relationen til både politiske beslutningstagere og fonde. Og han får et særligt ledelsesansvar for Forskning & Innovation, som er en afdeling i universitetets fællesadministration, oplyser KU.

En af David Dreyer Lassens vigtigste opgaver som prorektor bliver at fastholde og udbygge universitets eksterne forskningssamarbejder, og generelt varetage universitetets interesser på det forskningspolitiske område, ifølge stillingsopslaget fra KU.

Det skyldes, at KU i disse år henter flere og flere forskningsbevillinger uden for universitetet, særligt fra offentlige og private fonde, og universitetet arbejder derfor “konstant” med at udvikle samarbejdet med såvel erhvervslivet som offentlige forskningsinstitutioner både i og uden for Danmark.

Der skal være plads til de eksperimenterende idéer og de svære spørgsmål, både de, der adresserer morgendagens udfordringer, og de, der skaber grobund for fremtidens forskning og udvikling

Som prorektor får David Dreyer Lassen desuden ansvar for at opbygge relationer og for at “fastholde og styrke internationaliseringen af universitetets forskning, blandt andet så forskernes internationale netværk plejes og udbygges”, ifølge jobopslaget. 

Derfor har det også været et ansættelseskrav, at stillingen skulle besættes af “en internationalt bredt anerkendt forsker på højt niveau med erfaring inden for et af universitetets hovedområder og har et stærkt internationalt netværk”. 

Nørd i store data
David Dreyer Lassens forskningsfelt er ’big data’; de enorme og komplekse datamængder, der eksisterer i den højteknologiske verden, og de værktøjer og processer, der skal bruges for at kunne håndtere og udnytte dem. På Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) drejer det sig mere specifikt om ’sociale big data’ – de ofte ustrukturerede data fra store, hurtigt voksende digitale databaser med information, på sociale medieplatforme, i elektroniske betalingssystemer, via websitetrafik, i GPS-enheder og digitale kameraer – alle de ting, som folk gør eller skriver og som efterlader et digitalt fodaftryk.

– Viden bliver kun vigtigere. Universitetet er, som institution, den afgørende producent og formidler af ny viden. Det gør os klogere på os selv og på verden omkring os. KU er på mange måder med til at definere retningen for det danske samfund gennem veluddannede kandidater med en solid forskningsbaseret uddannelse, kollektiv ekspertviden på højeste niveau, konkrete løsninger og ny erkendelse, siger David Dreyer Lassen og fortsætter:

– Jeg glæder mig til at være med til at udbygge Københavns Universitet som en afgørende skaber af ny viden på – og på tværs af – alle hovedområder, både til det danske samfund og den internationale forskningsverden. Der skal være plads til de eksperimenterende idéer og de svære spørgsmål, både de, der adresserer morgendagens udfordringer, og de, der skaber grobund for fremtidens forskning og udvikling.

KU’s seneste prorektor for forskning var Thomas Bjørnholm, der forlod den stilling i starten af 2018 for at blive forskningsdirektør i Villum Fonden. 

Blot nogle måneder efter Thomas Bjørnholms exit forlod den anden prorektor, Lykke Friis, også universitetet. Efter ni år som prorektor, valgte Lykke Friis ikke at søge om forlængelse.

Siden sommeren 2018 har KU således haft én enkelt prorektor i form af Bente Stallknecht, der er ansat indtil sommeren 2023. 

Henrik C. Wegener har været rektor for Københavns Universitet siden 1. marts 2017. 

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.