Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

DTU styrker forskning i entreprenørskab

DTU vil med nyt center sætte entreprenørskab på dagsordenen

DTU vil styrke økosystemet for startup-virksomheder. Derfor skal et nyt center for iværksætteri, DTU Entrepreneurship, øge forskningen og undervisningen på området.

Samtidig kunne DTU for nyligt offentliggøre en ekstern undersøgelse som viser, at universitet står bag nye to virksomheder hver eneste uge og har gjort det de seneste to årtier.

Det er den udvikling som universitetet nu vil sætte endnu mere skub i.

Formålet med det nye center er blandt andet  at klæde de kommende ingeniører bedre på til at forstå samspillet mellem teknologi og fremtidens nye forretningsmodeller.

Det skal gerne være med til at understøtte levedygtige højteknologiske virksomheder, der kan tilpasse sig et hurtigt forandrende markeder:

– Fremtidsforskere forudsiger, at halvdelen af Danmarks jobs om 20 år findes i nye virksomheder, og vi vil gerne være drivkraft og central spiller bag skabelsen af mange af dem. Hvis vi understøtter vores opstartsvirksomheder med akademisk og faglig viden, er der større sandsynlighed for, at de kan være med til at bidrage til samfundet fremover, siger DTU’s rektor Anders Bjarklev i forbindelse med lanceringen af det nye center.

Svensk og amerikansk inspiration

Det nye center skal ledes af innovationsprofessor Jes Broeng, som kommer fra DTU Fotonik. Han har bl.a. været gæsteforsker på UC Berkeley i Californien

– Berkeley arbejder i et samspil mellem forskning, undervisning og entrepreneurskab på en måde, som matcher min egen erfaring fra DTU Fotonik. Det er blot langt mere udbygget og finmasket i USA, siger Jes Broeng.

Og hos DTU lægger man da heller ikke skjul på at inspirationen til det nye center kommer fra amerikanske universiteter som MIT og UC Berkeley. Men også svenske Chalmers Tekniske Högskola har været et sted universitetsledelsen kiggede mod.

Håbet fra universitet er, at en øget forsknings- og uddannelsesindsats inden for entrepreneurskab skal sikre endnu flere medarbejder- og studenter-startups i fremtiden.

Samtidig har entreprenørskab og iværksætteri i de senere år har været et stigende fokus for politikere og bevillingsgivere. Fx kommer forskningsminister Tommy Ahlers fra iværksættermiljøet og har aldrig lagt skjul på at startup kulturen er en stor inspiration for ham.

Større fokus på eksterne bevillinger

De senere år er der kommet en voksende konkurrence mellem danske universiteter om de eksterne forskningsmidler. Her henter et universitet som DTU mellem 35-40 procent af sin omsætning.

I et større interview med MedWatch fortalte forskningsdekan Katrine Krogh Andersen for nylig, at de eksterne bevillinger er et øget fokusområde for DTU:

– De eksterne forskningsbevillinger udgør i dag mellem 35-40 pct. af DTU’s omsætning, så vi er totalt afhængige af eksterne midler for at kunne drive et attraktivt forskningsmiljø. Vi ville blive et meget anderledes universitet, hvis andelen svandt ind til eksempelvis 25 pct. af omsætningen, sagde hun til MedWatch.

Her fortalt hun også at når DTU til nytår lancerer et nyt center for sundhedsteknologi er det blandt andet for at være mere tydelige for eksterne bevillingsgivere.

– Det er måske ikke så oplagt, at der er sundhedsforskning på DTU Elektro eller DTU Compute. Derfor kommer det til at blive mere let gennemskueligt, hvis man i fremtiden kommer fra DTU Sundhedsteknologi, sagde Katrine Krogh Andersen og tilføjede:.

– Cirka 700 ud af DTU’s omkring 2200 forskere arbejder i én eller anden grad med sundhedsteknologi. Så det er faktisk et af vores største forskningsområder, men fordi det har været fordelt på forskellige institutter, har profilen ikke været så stærk, og det skal vi nu til at lave om på,

Men selvom det kunne være nærlæggende at tro, at det er den samme logik som har spillet ind på etableringen af det nye center for entreprenørskab afviser DTU ledelsen, at det skulle være tilfældet:

– Det har ikke været en del af vores overvejelser, heller ikke strategisk, det kan jeg sige med hånden på hjertet. Når det er sagt, er det jo et faktum, at vi løbende skal hente eksterne midler, og der gør det da ikke noget, at vi står skarpt og er til at forstå for udenforstående, siger Marianne Thellersen der er koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab på DTU.

Hun understreger, at det for universitet handler om at skabe så meget viden som muligt:

– Det her handler om at, vi samler nogle eksisterende kræfter og puljer dem for at få mere ud af dem. Vi tror helt oprigtigt, at vi kan skabe bedre forskning og undervisning på området i det her land med det nye center for entreprenørskab, siger hun.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.