Senere i dag uddeler Kronprinsesse Mary og Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) årets EliteForsk-priser til fem af Danmarks bedste yngre forskere.
De fem forskere hyldes for deres fremragende forskning, som på hver sin måde kan få stor betydning for fremtiden. Det er forskning, der spænder vidt fra bittesmå atomer og proteiner i vores celler, til diabetes, hvalers lyde og internationalt diplomati.
– I dag hylder vi de bedste. De allerdygtigste inden for deres forskningsområde, siger Tommy Ahlers.
– Prismodtagerne arbejder med til at løse store samfundsudfordringer, gøre os sundere og gøre os klogere på os selv og samfundet. Forskerne modtager EliteForsk-priserne for deres flotte resultater og for deres utrættelige arbejde for at nå resultater trods de forhindringer og omveje, som er et grundvilkår i al forskning, og når man vil skabe noget nyt.
De fem forskere modtager hver 1,2 mio. kroner for deres resultater i forskningen. 1.000.000 kroner er øremærket til deres forskningsaktiviteter, imens 200.000 kroner er en personlig hæderspris.
Modtagerne af årets EliteForsk-priser
Årets prismodtagere kommer fra henholdsvis DTU, Aarhus Universitet og Københavns Universitet er går til følgende forskere:
Professor i fysik Kristian Sommer Thygesen, Institut for Fysik, Danmarks Tekniske Universitet.
Professor i biologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.
Professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.
Professor i molekylærbiologi Chunaram Choudhary, Center for Protein Research, Københavns Universitet
Klinisk professor i medicin Niels Jessen, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.
Formålet med EliteForsk-initiativet er at skabe opmærksomhed om fremragende forskere og forskningens resultater, og samtidig fremhæve forskerne som rollemodeller for at tiltrække flere unge studerende til en forskerkarriere.
Priserne bliver uddelt af H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ved et festligt arrangement i Operaen i København den 28. februar.
Ved samme begivenhed modtager tyve ph.d.-studerende EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kr. Med stipendierne kan de studerende rejse ud i verden og dygtiggøre sig ved nogle af verdens bedste forskningsmiljøer.
– Når vi rejser ud, opnår vi nye erkendelser, og ser tingene fra en lidt anden side. Med EliteForsk rejsestipendierne får de unge forskere mulighed for at hente inspiration og danne netværk på de bedste universiteter rundt om i verden. Det er værdifuldt for de ph.d.-studerendes fremtid og for Danmark, som får gavn af talenternes nye viden og forbindelser, siger Tommy Ahlers.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.