Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Her er vinderne af årets Eliteforsk-priser

EliteForsk-priserne på 1,2 mio. kroner går til fem af Danmarks bedste yngre forskere

Senere i dag uddeler Kronprinsesse Mary og Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) årets EliteForsk-priser til fem af Danmarks bedste yngre forskere.

De fem forskere hyldes for deres fremragende forskning, som på hver sin måde kan få stor betydning for fremtiden. Det er forskning, der spænder vidt fra bittesmå atomer og proteiner i vores celler, til diabetes, hvalers lyde og internationalt diplomati.

– I dag hylder vi de bedste. De allerdygtigste inden for deres forskningsområde, siger Tommy Ahlers.

– Prismodtagerne arbejder med til at løse store samfundsudfordringer, gøre os sundere og gøre os klogere på os selv og samfundet. Forskerne modtager EliteForsk-priserne for deres flotte resultater og for deres utrættelige arbejde for at nå resultater trods de forhindringer og omveje, som er et grundvilkår i al forskning, og når man vil skabe noget nyt.

De fem forskere modtager hver 1,2 mio. kroner for deres resultater i forskningen. 1.000.000 kroner er øremærket til deres forskningsaktiviteter, imens 200.000 kroner er en personlig hæderspris.

Modtagerne af årets EliteForsk-priser
Årets prismodtagere kommer fra henholdsvis DTU, Aarhus Universitet og Københavns Universitet er går til følgende forskere:

Professor i fysik Kristian Sommer Thygesen, Institut for Fysik, Danmarks Tekniske Universitet.
Professor i biologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.
Professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.
Professor i molekylærbiologi Chunaram Choudhary, Center for Protein Research, Københavns Universitet
Klinisk professor i medicin Niels Jessen, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.

Formålet med EliteForsk-initiativet er at skabe opmærksomhed om fremragende forskere og forskningens resultater, og samtidig fremhæve forskerne som rollemodeller for at tiltrække flere unge studerende til en forskerkarriere.

Priserne bliver uddelt af H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ved et festligt arrangement i Operaen i København den 28. februar.

Ved samme begivenhed modtager tyve ph.d.-studerende EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kr. Med stipendierne kan de studerende rejse ud i verden og dygtiggøre sig ved nogle af verdens bedste forskningsmiljøer.

– Når vi rejser ud, opnår vi nye erkendelser, og ser tingene fra en lidt anden side. Med EliteForsk rejsestipendierne får de unge forskere mulighed for at hente inspiration og danne netværk på de bedste universiteter rundt om i verden. Det er værdifuldt for de ph.d.-studerendes fremtid og for Danmark, som får gavn af talenternes nye viden og forbindelser, siger Tommy Ahlers. 

Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022

Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.