Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Fondsmillioner til nyt naturfagssamarbejde

Fire universiteter skal forske i udviklingen af undervisningen i naturfag.

Villum Fonden og Novo Nordisk Fonden støtter udviklingen af naturfagsundervisningen i Danmark. Foto: skynesher/iStock.

Villum Fonden og Novo Nordisk Fonden har bevilget 200 millioner kroner til udvikling af naturfagsundervisningen i Danmark. 

Det oplyser fondene i en pressemeddelelse

Pengene går til Naturfagsakademiet NAFA – et program, der skal styrke uddannelse af kommende og nuværende naturfagslærere. 

– Jeg ser store potentialer for at styrke og binde de naturfagsdidaktiske miljøer på universiteterne og professionshøjskolerne endnu mere sammen. Det gør det nemmere for forskningen at tage afsæt i aktuelle behov i grundskolen, Jan Alexis, leder for Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.

NAFA består af alle landets professionshøjskoler, fire universiteter, det nationale naturfagscenter Astra og godt 200 grundskoler i 30 kommuner. Her spiller universiteterne og professionshøjskolerne en vigtig rolle i forhold til forskning.

Jan Alexis peger videre på, at det brede samarbejde kan sikre, at den viden, som forskningen skaber, kan overføres til praksis blandt lærere.

– Derudover vil NAFA bringe dansk naturfagsdidaktisk forskning i en endnu mere fremtrædende international position, siger Jan Alexis.

Skal styrke rød tråd

Netop sammenhængen mellem forskning og praksis er interessant, mener Stefan Hermann, formanden for Danske Professionshøjskoler og rektor for Københavns Professionshøjskole.

– Vi styrker den røde tråd mellem alle led fra skole til læreruddannelse og forskning. Med NAFA skaber vi en langvarig og bæredygtig kapacitetsopbygning i alle de led, som i mange år fremover vil gøre en forskel for den naturfaglige dannelse i Danmark, siger han.

I Villum Fonden glæder de sig over, at universiteterne er med i projektet. 

– Med samarbejdet med universiteterne er der skabt grobund for superspændende forsknings- og udviklingsprojekter. I Villum Fonden er vi glade for at kunne støtte indsatsen, som helt sikkert vil give danske børn og unge en god ballast, når de skal ud at løse de store udfordringer i fremtidens samfund, siger Agi Csonka, programchef for Børn, unge og science.

NAFA begynder 1. august. Programmet løber frem til sommeren 2028.

Naturfagsakademiet NAFA
Naturfagsakademiet NAFA vil sætte ind på tre områder:

Center of Excellence in Science Education, CESE, bliver oprettet. Centret skal bygge bro mellem universiteternes forskning og lærernes praksis på læreruddannelserne og ude i klasselokalerne.

Naturfagslærere skal efter- og videreuddannelse i samarbejde med kommunerne.

Den naturfaglige læreruddannelse skal styrkes – både med kompetenceudvikling af læreruddannere på professionshøjskoler og tilbud rettet mod de lærerstuderende.
Kilde: Villum Fonden

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.