Villum Fonden og Novo Nordisk Fonden har bevilget 200 millioner kroner til udvikling af naturfagsundervisningen i Danmark.
Det oplyser fondene i en pressemeddelelse.
Pengene går til Naturfagsakademiet NAFA – et program, der skal styrke uddannelse af kommende og nuværende naturfagslærere.
Tak til @VILLUMFONDEN @novonordiskfond for at støtte STEM uddannelser med 200 mio. kr. til nyt nationalt naturfagligt samarbejde #Dkpol #Dkforsk #uddpol #skolechat @NATsdu @imadaSDU https://t.co/O1gqyKCGhF
— Marianne Holmer (@HolmerMarianne) April 28, 2021
– Jeg ser store potentialer for at styrke og binde de naturfagsdidaktiske miljøer på universiteterne og professionshøjskolerne endnu mere sammen. Det gør det nemmere for forskningen at tage afsæt i aktuelle behov i grundskolen, Jan Alexis, leder for Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.
NAFA består af alle landets professionshøjskoler, fire universiteter, det nationale naturfagscenter Astra og godt 200 grundskoler i 30 kommuner. Her spiller universiteterne og professionshøjskolerne en vigtig rolle i forhold til forskning.
Jan Alexis peger videre på, at det brede samarbejde kan sikre, at den viden, som forskningen skaber, kan overføres til praksis blandt lærere.
– Derudover vil NAFA bringe dansk naturfagsdidaktisk forskning i en endnu mere fremtrædende international position, siger Jan Alexis.
Skal styrke rød tråd
Netop sammenhængen mellem forskning og praksis er interessant, mener Stefan Hermann, formanden for Danske Professionshøjskoler og rektor for Københavns Professionshøjskole.
– Vi styrker den røde tråd mellem alle led fra skole til læreruddannelse og forskning. Med NAFA skaber vi en langvarig og bæredygtig kapacitetsopbygning i alle de led, som i mange år fremover vil gøre en forskel for den naturfaglige dannelse i Danmark, siger han.
I Villum Fonden glæder de sig over, at universiteterne er med i projektet.
– Med samarbejdet med universiteterne er der skabt grobund for superspændende forsknings- og udviklingsprojekter. I Villum Fonden er vi glade for at kunne støtte indsatsen, som helt sikkert vil give danske børn og unge en god ballast, når de skal ud at løse de store udfordringer i fremtidens samfund, siger Agi Csonka, programchef for Børn, unge og science.
NAFA begynder 1. august. Programmet løber frem til sommeren 2028.
Center of Excellence in Science Education, CESE, bliver oprettet. Centret skal bygge bro mellem universiteternes forskning og lærernes praksis på læreruddannelserne og ude i klasselokalerne.
Naturfagslærere skal efter- og videreuddannelse i samarbejde med kommunerne.
Den naturfaglige læreruddannelse skal styrkes – både med kompetenceudvikling af læreruddannere på professionshøjskoler og tilbud rettet mod de lærerstuderende.
Kilde: Villum Fonden
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
