Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Forsker og overlæge er ny direktør for Statens Serum Institut

Professor og overlæge Henrik Ullum bliver ny direktør for Statens Serum Institut fra 1/12.

Debat om klinisk forskning i Danmark med bla. Henrik Ullum, professor og overlæge Rigshospitalet. Foto: Science Report.

Det er en stærk faglig profil med indgående kendskab til sundhedsvæsenet, der stiller sig i spidsen for Statens Serum Institut den 1. december 2020, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Valget er faldet på Henrik Ullum, der er uddannet læge fra Københavns Universitet og har lang erfaring fra både sundhedsvæsenet og forskningsverdenen. Henrik Ullum kommer aktuelt fra en stilling som professor ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, hvor han senest har haft det regionale ansvar for al virologisk testning, biobanksopbygning og donormedicin.

– Jeg glæder mig til at stå i spidsen for et enestående hold af eksperter i kampen mod COVID-19 og andre smitsomme og ikke smitsomme sygdomme. Statens Serum Institut har siden etableringen i 1902 været helt central i vores lands bekæmpelse af infektioner og instituttet har fantastiske kompetencer inden for diagnostik, sygdomsovervågning, vaccineudvikling, biobanker og forskning. Midt i orkanens øje under den aktuelle COVID-19 epidemi håber jeg at kunne bidrage med samarbejde og strategisk udvikling, siger Henrik Ullum.

Fakta
Henrik Ullum er 54 år og uddannet læge fra Københavns Universitet i 1994 og Ph.D samme sted i 1998.
I 2004 uddannet til speciallæge klinisk immunologi. Siden 2006 overlæge ved Klinisk Immunologisk Afdeling, Rigshospitalet og siden 2015 professor ved Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.
Privat: Henrik Ullum bor i Hillerød med sin kone og har 4 børn i alderen 17-28 år.

Henrik Ullum har både en bred forskererfaring med infektioner, immunologi, epidemiologi og genetik, og ledelseserfaring fra både den kliniske verden, forskningen og det fagpolitiske – senest som formand for De Lægevidenskabelige Selskaber siden 2015.

– Statens Serum Institut er helt central for vores aktuelle håndtering af COVID-19 men også andre smitsomme sygdomme. Opgaver, der er vigtige for det danske samfund. Henrik Ullum er en stærk forskningsmæssig, klinisk og ledelsesmæssig profil og han vil som direktør kunne drive og videreudvikle Statens Serum Institut, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Turbulent år på SSI
Ansættelsen af Henrik Ullum sker efter et turbulent år på Statens Serum Institut, der startede med, at den forhenværende direktør og internationalt anerkendte forsker Mads Melbye pludselig blev hjemsendt i midten af december 2019.

Samtidig blev der påbegyndt en undersøgelse af Statens Serums Institut, og efter seks måneders kulegravning kom Kammeradvokaten, statens advokat, frem til den konklusion, at det bør “indledes en tjenestemandssag over for Mads Melbye med indstilling om afsked”.

Læs mere om hele forløbet på Statens Serum Institut: Kammeradvokaten vil fyre Seruminstituttets direktør.

Imens undersøgelsen stod på, fik Kammeradvokaten selv voldsom kritik af forskningsverden. Weekendavisen har beskrevet, hvordan ansatte på Seruminstituttet har været vrede og frustrerede over den manglende forståelse for videnskabens grundvilkår, der er blevet udvist, og altså for hvordan international topforskning fungerer i praksis.

Utilfredsheden har været så massiv, at den konstituerede leder af Afdelingen for Epidemiologisk Forskning, Tine Jess, på et tidspunkt henvendte sig direkte til Kammeradvokaten, hvor hun gjorde rede for medarbejdernes bekymringer.

Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carsbergfondet, har også undret sig over Kammeradvokatens arbejdsmetoder.

– Når man taler med forskere på SSI, er de dybt forundrede over de spørgsmål, de er blevet bedt om at forholde sig til. Mange af spørgsmålene er simpelthen faktuelt forkerte, siger de, og viser en totalt manglende indsigt i forskning. Det skal forskerne nu bruge tid på at sidde og rette op på, siger Flemming Besenbacher til Berlingske.

SSI-medarbejderne har desuden følt sig dårligt behandlet og er bange for, at granskningen af flere forhold, herunder anklagerne mod Mads Melbye, kan ødelægge Seruminstituttets internationale rennomé.

– Jeg er dybt bekymret for det, Kammeradvokatens undersøgelse gør ved Seruminstituttet. Negative historier rammer forskningsverden hårdt og myterne bliver meget større end sagen, udtaler Søren-Peter Olsen, direktør i Danmarks Grundforskningsfond til Weekendavisen.

Statens Serum Institut er en del af Sundheds- og Ældreministeriet. Instituttets mål er at styrke sundheden gennem sygdomskontrol og forskning. Statens Serum Institut varetager en række centrale beredskabsopgaver, herunder forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, biologiske trusler og medfødte sygdomme. Samtidig fungerer SSI som sektorforskningsinstitut, hvilket forpligter SSI til at udføre forskning og udvikling på internationalt niveau inden for SSI’s arbejdsområde.

 

Forsiden lige nu:

Forskningen i Region Sjælland har vokseværk

På seks år er Regions Sjællands samlede antal af forskningsartikler steget med over 50 procent. ​Særligt to forskningsområder og et hospital høster gode resultater.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.