Innovationsfonden og Realdania har bevilget 27 millioner kroner til to konsortier, der skal udvikle cirkulære løsninger til byggeriet.
Det oplyser Innovationsfonden i en pressemeddelelse.
– Vi er stolte af at tage del i dette projekt, hvor vi understøtter den grønne omstilling og finder nye veje for samarbejde på tværs mellem Innovationsfonden og Realdania som filantropisk partner og mellem konsortierne, siger Annemarie Munk Riis, vicedirektør i Innovationsfonden, i pressemeddelelsen.
Adsbøll Renovering A/S, Center for SMV ved Aarhus Universitet, Dansk Standard, DTU Byg, DTU Skylab, Gate 21, Lendager Group og Rambøl
2. Circle Bank. Teknologisk Institut leder konsortiet, som består af 12 partnere:
CB Nordic ApS, Tredje Natur, Matter bybrix, J Jensen, HD Lab, Twentyfifty, Syddansk Universitet, Danica Ejendomme, Lejerbo, Middelfart Kommune, Roskilde Kommune og Teknologisk Institut, Byggeri & Anlæg Kilde: Realdania
Bevillingen ligger i forlængelse af Innovationsfondens strategi om at investere i cirkulær økonomi, der er en af fondens politisk udvalgte grønne missioner. Cirkulært byggeri handler om genbrug og genanvendelse af byggematerialer i stedet for den gængse lineære produktion, hvor materialer kun bliver brugt en enkelt gang.
To tilgange til det cirkulære
Konsortiet BusinessReuse vil blandt andet udvikle et system, der skal klassificere genbrugsmaterialer til byggeriet.
– Når man genbruger hele bygningsdele, er det muligt både at bevare selve materialerne, men også den værdi og energi, der allerede er anvendt til at fremstille dem. Derfor rummer genbrug af byggekomponenter et stort potentiale for en reduktion af CO2-udledning og for et mindre træk på vores naturressourcer, siger professor på DTU og projektleder for BusinessReuse, Lisbeth M. Ottosen.
40 procent af al affald i Danmark kan føres tilbage til byggebranchen.
Kilde: Realdania
Den andet konsortium, Circle Bank, vil udvikle en fælles materialebank for byggeressourcer med dokumenteret værdi og kvalitet. Håbet er, at den fælles databank, kan gøre det muligt at opfylde byggeriets andel af Paris-aftalen.
– Med den netop indgåede politiske aftale om bæredygtigt byggeri indføres der krav og målsætninger om at nedbringe CO2-udledning i byggeriet. I et tæt samarbejde på tværs af ny forskning og praksis i byggebranchen bliver Circle Bank et vigtigt værktøj i at kunne levere på netop disse krav, siger Lene Brix, der er formand for projektets styregruppe.
Skal samarbejde
Med bevillingen kræver Realdania og Innovationsfonden, at de to konsortier arbejder sammen om at finde fælles løsninger.
– Vi vil gerne have én plus én til at give mere end to. Derfor har vi – ud over støtten til de to projekter – søsat en fælles samarbejdsplatform for de mange aktører, der nu bliver en del af de to konsortier, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
