Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Her er årets fem EliteForskere

Forskerne viderefører alle en flot tradition, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.

Foto: Søren Kjeldgaard

Fem forskere modtager torsdag en pris for deres indsats i videnskabens tegn, når EliteForsk-prisen 2022 bliver uddelt.

– Jeg er virkelig glad for at kunne hylde fem forskere, som viderefører en flot tradition med dansk forskning i verdensklasse, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i forbindelse med offentliggørelsen.

Det er uddannelses- og forskningsministeren, der siden 2007 har uddelt EliteForsk-priserne til en håndfuld forskere for at hædre dem samt skabe opmærksomhed om værdien af dansk forskning.

De fem prismodtagere forsker blandt andet i indsamling af data gennem mobiltelefoner, kunstige muskler i silikone og fortidens klima og miljø. Det sidste for at kunne forstå nutidens klimaudfordringer.

De fem modtagere er: 

Sune Lehmann

Foto: Søren Kjeldgaard

Professor i Complexity and Network Science, DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet og professor ved Center for Social Data Science (SODAS), Københavns Universitet.

Anne Ladegaard Skov

Foto: Søren Kjeldgaard

Professor ved Institut for Kemiteknik, Danmarks Tekniske Universitet, og leder af Dansk Polymer Center.

Anton Pottegård

Foto: Søren Kjeldgaard

Professor i farmakoepidemiologi og klinisk farmaci ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, og forskningsleder på Sygehus Apotek Fyn.

Naja Hulvej Rod

Foto: Søren Kjeldgaard

Professor i epidemiologi og leder af Afdeling for Epidemiologi ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Felix Riede

Foto: Søren Kjeldgaard

Professor i forhistorisk arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Minister hylder modtagere

Priserne vil blive overrakt af uddannelses- og forskningsministeren og kronprinsesse Mary torsdag 24. februar ved en ceremoni i Moltkes Palæ i København.

– Det er svært at træde nye stier ud uden nødvendigvis at vide, hvor de fører hen. Men det gør årets fem prismodtagere. På imponerende vis bidrager de fem prismodtagere til, at vores viden vokser, vores helbred bliver styrket, at vejen bliver banet for den grønne omstilling og døre bliver åbnet for nye eksporteventyr, siger uddannelses- og forskningsministeren videre.

Med udnævnelsen til EliteForsker følger 1,2 millioner kroner. Heraf er en million kroner øremærket til forskning, mens de resterende 200.000 kroner er personlige.

Læs også: Årets EliteForskere hyldet. Men én person manglede

I forbindelse med overrækkelsen vil også blive uddelt EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kroner til 20 ph.d.-studerende. Stipendierne er øremærket udlandsophold.

– Jeg er sikker på, at de vender hjem med uvurderlige erfaringer, som vil gavne både samfundet og de unge forskere resten af deres karriere, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.