Med godt tre måneders coronaforsinkelse blev de fem modtagere af EliteForsk-prisen 2021 mandag hyldet ved et arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
– Det I kan, kræver noget særligt. Derfor kalder vi jer for eliteforskere, sagde den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
Læs også: Her er ønskerne til den nye uddannelses- og forskningsminister
Blandt deltagerne var også kronprinsesse Mary.
– Som det står klart, er det her min første tale siden, at jeg i fredags fik overdraget ministeriet. Her klappede folk også. Og i dag er der så prisuddeling. Det er ikke så tosset at starte med og værd at huske på, når det bliver politisk hverdag igen, sagde ministeren videre.
De fem modtagere af EliteForsk-prisen blev annonceret i maj, men den egentlige fejring udskudt på grund af coronapandemien.
Hyldest af udvidelse af viden
Værten ved prisoverrækkelsen mandag professor Anja C. Andersen.
– Vi er her for at hylde dem, der gør vores samlede viden større, sagde den danske astrofysiker.
Læs også: Eliteforsker vil bruge pris på at oprette “ligeværdig” forskergruppe
Hun pegede på, at de fem eliteforskere står på skuldrene af tidligere tiders videnskabsfolk. Hvorefter hun kom med en opsang.

– Forskning er en investering i fremtiden. Grunden til, at vi har en klimakrise er, at nogen ikke investerede nok i forskning for 30-40 år siden. Eller også har de ikke set krisen komme, lød det med et alvorligt glimt i øjet.
Diplomer og blomster
Det er uddannelses- og forskningsministeren, der hvert år siden 2007 har uddelt EliteForsk-priserne til fem forskere med en ph.d.-alder på mindre end 15 år. Dels for at hædre forskerne, dels for at skabe opmærksomhed om værdien af dansk forskning. Med EliteForsk-prisen følger 1,2 millioner kroner. De 200.000 kroner er en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner er øremærket til deres forskningsaktiviteter.
I år gik priserne til fem personer: Gemma Clare Solomon Larsen, Eva Boxenbaum, Anders Engberg-Pedersen, Emil Loldrup Fosbøl og Signe Normand.
Læs også: Her er de fem modtagere af Eliteforsk-priserne
De fire første fik hver overrakt et diplom af kronprinsessen, mens ministeren stod klar med blomster.
En af eliteforskerne modtog dog ikke sin hyldest. På grund af sygdom var Signe Normand forhindret i at deltage.
Det fik Anja C. Andersen til at introducere det musikalske indslag ’For the trees’ fra sangerinden Hannah Schneider og cellist Johanne Andersson med ordene, at det måtte være et ønske om god bedring til biologiprofessoren fra Aarhus Universitet.
Udover de fem EliteForsk-priser blev også uddelt 20 rejsestipendier til 20 forskere. Her er beløbet på 200.000 kroner.
Signe Normand, 41 år.
Professor ved biologisk institut, Aarhus universitet, hvor hun forsker i plantevækst i et geobiologisk perspektiv.
Gemma Clare Solomon Larsen, 40 år.
Professor ved Nano-Science Centret og Kemisk Institut ved Københavns universitet. Hun fokuserer i sin forskning på at beskrive og forstå ladnings- og varmetransport i molekyler og materialer.
Anders Engberg-Pedersen, 40 år.
Professor i komparativ litteratur ved Syddansk Universitet. Han forsker i krigens kulturelle former fra 1700-tallet til i dag.
Emil Loldrup Fosbøl, 38 år.
Overlæge ved hjertecentret på Rigshospitalet. Han forsker bredt inden for kardiologiske problemstillinger og er især anerkendt for sin forskning i hjerteklapsygdomme.
Eva Boxenbaum, 49 år.
Professor i organisations- og ledelsesteori ved Copenhagen Business School. Hun forsker i, hvordan organisatoriske aktører bidrager til etablerede virksomheder og samfundsinstitutioner.
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning, mener blandt andre flere rektorer.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
