Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Årets EliteForskere hyldet. Men én person manglede

– Det I kan, kræver noget særligt, sagde forskningsministeren.

Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen uddelte mandag EliteForsk-prisen 2021. Foto: Søren Kjeldgaard

Med godt tre måneders coronaforsinkelse blev de fem modtagere af EliteForsk-prisen 2021 mandag hyldet ved et arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

– Det I kan, kræver noget særligt. Derfor kalder vi jer for eliteforskere, sagde den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Læs også: Her er ønskerne til den nye uddannelses- og forskningsminister

Blandt deltagerne var også kronprinsesse Mary.

– Som det står klart, er det her min første tale siden, at jeg i fredags fik overdraget ministeriet. Her klappede folk også. Og i dag er der så prisuddeling. Det er ikke så tosset at starte med og værd at huske på, når det bliver politisk hverdag igen, sagde ministeren videre.

De fem modtagere af EliteForsk-prisen blev annonceret i maj, men den egentlige fejring udskudt på grund af coronapandemien.

Hyldest af udvidelse af viden

Værten ved prisoverrækkelsen mandag professor Anja C. Andersen.

– Vi er her for at hylde dem, der gør vores samlede viden større, sagde den danske astrofysiker.

Læs også: Eliteforsker vil bruge pris på at oprette “ligeværdig” forskergruppe

Hun pegede på, at de fem eliteforskere står på skuldrene af tidligere tiders videnskabsfolk. Hvorefter hun kom med en opsang.

Fire af årets eliteforskere med kronprinsesse Mary og minister Jesper Petersen. Bagerst fra venstre: Anders Engberg-Pedersen, Eva Boxenbaum, Gemma Clare Solomon Larsen og Emil Loldrup Fosbøl. Foto: Søren Kjeldgaard

– Forskning er en investering i fremtiden. Grunden til, at vi har en klimakrise er, at nogen ikke investerede nok i forskning for 30-40 år siden. Eller også har de ikke set krisen komme, lød det med et alvorligt glimt i øjet.

Diplomer og blomster

Det er uddannelses- og forskningsministeren, der hvert år siden 2007 har uddelt EliteForsk-priserne til fem forskere med en ph.d.-alder på mindre end 15 år. Dels for at hædre forskerne, dels for at skabe opmærksomhed om værdien af dansk forskning. Med EliteForsk-prisen følger 1,2 millioner kroner. De 200.000 kroner er en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner er øremærket til deres forskningsaktiviteter.

I år gik priserne til fem personer: Gemma Clare Solomon Larsen, Eva Boxenbaum, Anders Engberg-Pedersen, Emil Loldrup Fosbøl og Signe Normand.

Læs også: Her er de fem modtagere af Eliteforsk-priserne

De fire første fik hver overrakt et diplom af kronprinsessen, mens ministeren stod klar med blomster.

En af eliteforskerne modtog dog ikke sin hyldest. På grund af sygdom var Signe Normand forhindret i at deltage.

Det fik Anja C. Andersen til at introducere det musikalske indslag ’For the trees’ fra sangerinden Hannah Schneider og cellist Johanne Andersson med ordene, at det måtte være et ønske om god bedring til biologiprofessoren fra Aarhus Universitet.

Udover de fem EliteForsk-priser blev også uddelt 20 rejsestipendier til 20 forskere. Her er beløbet på 200.000 kroner.

Modtagerne af EliteForsk-prisen 2021

Signe Normand, 41 år.
Professor ved biologisk institut, Aarhus universitet, hvor hun forsker i plantevækst i et geobiologisk perspektiv.

Gemma Clare Solomon Larsen, 40 år.
Professor ved Nano-Science Centret og Kemisk Institut ved Københavns universitet. Hun fokuserer i sin forskning på at beskrive og forstå ladnings- og varmetransport i molekyler og materialer.

Anders Engberg-Pedersen, 40 år.
Professor i komparativ litteratur ved Syddansk Universitet. Han forsker i krigens kulturelle former fra 1700-tallet til i dag.

Emil Loldrup Fosbøl, 38 år.
Overlæge ved hjertecentret på Rigshospitalet. Han forsker bredt inden for kardiologiske problemstillinger og er især anerkendt for sin forskning i hjerteklapsygdomme.

Eva Boxenbaum, 49 år.
Professor i organisations- og ledelsesteori ved Copenhagen Business School. Hun forsker i, hvordan organisatoriske aktører bidrager til etablerede virksomheder og samfundsinstitutioner.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.