penge & Navne

Humaniora på KU skal spare – igen

Humaniora studierne på Københavns Universitet skal igennem nok en sparerunde. Ny spareplan lægger op til, at der skal spares 60 millioner kr. ved blandt andet at nedlægge tyve årsværk.

Af - 19. maj 2017

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Studerende, ansatte og andre med tilknytning til Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet, kan godt begynde at indstille sig på at skulle spænde bæltet ind. Det skriver Uniavisen.

Ifølge en ny spareplan, som dekanatet har sendt i høring, skal der bl.a. spares på vejledning, der vil blive færre kurser og betjeningssteder på biblioteket skal nedlægges. Altsammen for at opnå en samlet besparelse på 60 mio. kr., som fakultetet er blevet pålagt.

Spareplanen er resultatet af fire arbejdsgruppers arbejde og har involveret både ledelse, ansatte og studerende.

Humaniora er i forvejen hårdt ramt af den to procents besparelse, som regeringen rullede ud over universiteterne i 2015. I perioden 2016-19 skal fakultet i alt spare 151 mio. kr.

De første 90 millioner er allerede fundet ved en såkaldt “tilpasningsrunde”, hvor 86 stillinger blev nedlagt. Hvis den nye spareplan gennemføres, i den form den nu er sendt i høring, skal der nedlægges 20 årsværk til.

De studerendes fagråd på humaniora, HUMrådet, holdt stormøde om den nye plan tirsdag d. 16. maj.

Efter mødet stod det klart, at de studerende er særligt utilfredse med den del af besparelserne, som rammer bibliotekerne, det fortæller bestyrelsesmedlem i HUMrådet, Asta Otto til Uniavisen:

– De andre nedskæringer er slemme, men de er mere abstrakte, mens sammenlægningerne og fyringerne på bibliotekerne vil have en meget direkte konsekvens for vores studiemuligheder, siger Asta Otto.

Dekanen på humaniora, Ulf Hedtoft, har ikke ønsket udtale sig, da man står midt i en høringsproces, men ledelsen har dog tilsluttet sig spareforslagene fra arbejdsgrupperne.

Den 20. juni træffer direktionen den endelige beslutning om, hvor der skal skæres, skrive Uniavisen.

 

kultur

Det er fucking god formidling

Eske Willerslev og YouTuberen Maria Jarjis taler begge til deres målgrupper. Alligevel rammer Jarjis mere plet med sin formidling, vurderer ekspert.