Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Journalister får 6 mio. af Novo Nordisk Fonden til formidling af sundhedsforskning

Det skal skabe bedre indsigt og oplysning af forskningsresultater i sundhedsvidenskab

Foto: iStock

Seks journalister fra det uafhængige journalistcenter Constructive Institute kan nu se frem til at fordybe sig i forskningsresultater fra det sundhedsvidenskabelige område.

De har netop modtaget seks mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Pengene skal gå til at forbedre formidlingen af sundhedsforskning, samt formidlingen af de debatter der foregår i sundhedsvæsenet.

– Vi vil gerne medvirke til at uddanne journalister, som kan dække områder indsigtsfuldt og kritisk. Det er med til at sikre, at demokratiet fungerer, og at folk bliver ordentligt oplyst, siger kommunikationschef i Novo Nordisk Fonden, Steffen P. Lüders.

Det betyder ikke, at det går dårligt med formidlingen af forskningsresultater på området, understreger Steffen P. Lüders.

Det er omfanget af området, der kræver flere ressourcer.

– Det er et kæmpe område, og det er noget, der vedrører os alle. Desuden sker der enormt mange ting på sundhedsområdet fra behandlinger til systemer. Vi har i forvejen meget at gøre med netop dét i kraft af, hvad vi laver. Så det ligger vores hjerter tæt, siger han.

For mange forkerte oplysninger
Det er første gang, at Novo Nordisk Fonden giver penge til journalistik. Generelt er det en noget usædvanligt bevilling fra fondens side.

Det skyldes, at de er blevet bredere i fonden, fortæller Steffen P. Lüders.

Derfor glæder det dem, at de nu kan kaste sig over langt flere projekter, der kan være til stor gavn for samfundet.

– Sundhedsområdet er et fantastisk stort område, men det er også et område, hvor der er virkelig meget information og mange forkerte oplysninger og meninger. Her er det vigtigt, at der er journalister, der kan dække det område og har dyb indsigt i det, siger Steffen P. Lüders.

Det er de enige i hos Constructive Institute, hvor de glæder sig over bevillingen.

– Sundhedsområdet er et af de mest komplicerede og ressourcekrævende for vort samfund også i de kommende år. Støtten fra Novo Nordisk Fonden giver mulighed for, at nogle af journalistikkens bedste i de næste tre år får mulighed for at forstå og derefter over for offentligheden formidle udfordringer og mulige løsninger om sygdom og sundhed, udtaler direktør i Constructive Institute, Ulrik Haagerup på deres side.

Sundhedsvæsen og sundhedsteknologi
Der uddeles hvert år to såkaldte fellowships fra 2019-2022.

Det er fordelt på henholdsvis ”Novo Nordisk Fondens fellowship om sundhedsforskning” og ”Novo Nordisk Fondens fellowship om fremtidens sundhedsvæsen”,

Her vil særligt talentfulde danske få adgang til akademisk viden på højeste niveau inden for det sundhedsvidenskabelige felt og konstruktiv journalistik.

To journalister går allerede i gang om et par måneder.

Den første er redaktør på DR Tine Rud Seerup, som skal se på fremtidens udfordringer indenfor sundhedsvæsenet.

Det er særligt prioriteringer, behandlinger kontra forebyggelse og organisationsændringer.

Den anden er journalist på Altinget Kasper Kaasgaard, der dykker ned i ny sundhedsteknologi. Her er det særligt emner som stemcelleforskning, robotkirurgi og genmanipulation, han vil dygtiggøre sig indenfor, da det vil præge debatten de kommende år.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.