Der sker sjældent, at den fornemme H.C. Ørsted Guldmedalje bliver uddelt – faktisk er det kun sket 17 gange på 110 år – og det er tredive år siden, at en overrækkelse sidst fandt sted.
Men d. 16. oktober 2019 kan det opleves igen. Her modtager kemiprofessor ved Aarhus Universitet Karl Anker Jørgensen medaljen af Hendes Majestæt Dronningen i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.
Sammen med medaljen modtager professoren et rejselegat på 75.000 kroner. Legatet uddeles med støtte fra Carlsbergs Mindelegat og energiselskabet Ørsted.
Desuden bliver Karl Anker Jørgensen skrevet ind i et meget fint selskab af forskere, da tidligere modtagere bl.a. er pH-skalaens opfinder, professor S.P.L. Sørensen, samt de to nobelprismodtagere, Niels Bohr og Aage Bohr.
Pris og medalje uddeles som optakt til 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820.
Læs også: Marie Pedersen og Karl Anker Jørgensen giver råd til, hvordan du bliver en succesfuld forsker
Fremragende formidling og forskning i katalytisk kemi
Guldmedaljen gives altid til excellent videnskabeligt arbejde indenfor fysik og kemi – og dette års prismodtager er ingen undtagelse.
Karl Anker Jørgensen har leveret internationalt banebrydende forskning indenfor katalytisk kemi, hvor han samtidig har formået at formidle sine videnskabelige resultater til et bredere publikum på fremragende vis, skriver Videnskabernes Selskab om årsagen til, at professoren har modtaget prisen.
Læs også: Karl Anker Jørgensen modtager Carlsbergfondets Forskningspris
Mere specifikt er hans forskningsområde asymmetrisk katalyse, hvor han har udviklet katalysatorer, der kan styre den tredimensionale dannelse og opbygning af molekyler, som forekommer som spejlbilleder af hinanden, så f.eks. kun ét af spejlbilledmolekylerne dannes.
Karl Anker Jørgensens forskning er også blevet brugt i erhvervslivet til fremstilling af medicinalprodukter.
Han startede sin karriere i katalytisk kemi som postdoc i 1985 hos nobelpristageren Roald Hoffmann ved Cornell University. Karl Anker Jørgensen har desuden publiceret 440 artikler i internationale tidsskrifter, og hans artikler er citeret omkring 37.000 gange.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.