Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Kemiprofessor modtager fornem H.C. Ørsted Guldmedalje

Professoren er den første i 30 år, der får overrakt pris og guldmedalje.

Kemiprofessor ved Aarhus Universitet Karl Anker Jørgensen. Foto: Lars Kruse / AU Foto

Der sker sjældent, at den fornemme H.C. Ørsted Guldmedalje bliver uddelt – faktisk er det kun sket 17 gange på 110 år – og det er tredive år siden, at en overrækkelse sidst fandt sted.

Men d. 16. oktober 2019 kan det opleves igen. Her modtager kemiprofessor ved Aarhus Universitet Karl Anker Jørgensen medaljen af Hendes Majestæt Dronningen i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Sammen med medaljen modtager professoren et rejselegat på 75.000 kroner. Legatet uddeles med støtte fra Carlsbergs Mindelegat og energiselskabet Ørsted.

Desuden bliver Karl Anker Jørgensen skrevet ind i et meget fint selskab af forskere, da tidligere modtagere bl.a. er pH-skalaens opfinder, professor S.P.L. Sørensen, samt de to nobelprismodtagere, Niels Bohr og Aage Bohr. 

Pris og medalje uddeles som optakt til 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820. 

Læs også: Marie Pedersen og Karl Anker Jørgensen giver råd til, hvordan du bliver en succesfuld forsker

Fremragende formidling og forskning i katalytisk kemi
Guldmedaljen gives altid til excellent videnskabeligt arbejde indenfor fysik og kemi – og dette års prismodtager er ingen undtagelse.

Karl Anker Jørgensen har leveret internationalt banebrydende forskning indenfor katalytisk kemi, hvor han samtidig har formået at formidle sine videnskabelige resultater til et bredere publikum på fremragende vis, skriver Videnskabernes Selskab om årsagen til, at professoren har modtaget prisen.

Læs også: Karl Anker Jørgensen modtager Carlsbergfondets Forskningspris

Mere specifikt er hans forskningsområde asymmetrisk katalyse, hvor han har udviklet katalysatorer, der kan styre den tredimensionale dannelse og opbygning af molekyler, som forekommer som spejlbilleder af hinanden, så f.eks. kun ét af spejlbilledmolekylerne dannes. 

Karl Anker Jørgensens forskning er også blevet brugt i erhvervslivet til fremstilling af medicinalprodukter.

Han startede sin karriere i katalytisk kemi som postdoc i 1985 hos nobelpristageren Roald Hoffmann ved Cornell University. Karl Anker Jørgensen har desuden publiceret 440 artikler i internationale tidsskrifter, og hans artikler er citeret omkring 37.000 gange.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.