Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

KU har verdens bedste idrætsforskning

International liste har rangeret idrætsforskningsmiljøet på Bispebjerg som verdens bedste

Det er tredje år, Shanghai Ranking udgiver en rangliste over verdens førende miljøer inden for idrætsforskning – og i år er det lykkedes et dansk et af slagsen at komme helt til tops.

På ranglisten for 2018 ligger Københavns Universitet, repræsenteret ved Institut for Idræt og Ernæring ved Det Natur – og Biovidenskabelige Fakultet og Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, for første gang nr. 1.

Ranglisten udgives under navnet ‘Global Ranking of Sport Science Schools and Departments’ og tæller i år 372 forskningsmiljøer.

Ranglisten er baseret på fem forskellige kriterier indenfor kvaliteten af forskningen, kvantiteten af forskningen og internationalt forskningssamarbejde:

1) Det samlede antal af udgivne videnskabelige artikler
2) Antallet af artikler i de 25 % mest betydningsfulde videnskabelige tidsskrifter
3) Antallet af gange de udgivne artikler er citeret i andre videnskabelige artikler
4) Antallet af citater pr. udgivet videnskabelig artikel
5) Procentdelen af videnskabelige artikler, der er resultatet af internationalt forskersamarbejde

Professor, dr. med. Arne Astrup, der er institutleder på Institut for Idræt og Ernæring, er ikke overraskende begejstret over placeringen:

– Vi er utroligt stolte over denne placering, og jeg er ikke sen til at placere æren for det hos de ansatte på institutterne. Det er dem og deres ambitiøse arbejde, der har ført til, at vi nu kan kalde os nr. 1 i verden inden for idrætsforskning. At vi er gået fra at være nr. 18 sidste år til at være nr. 1 i år vidner om et helt unikt stærkt fagligt miljø i konstant udvikling, siger professor Arne Astrup.

Han suppleres af sin kollega fra Institut for Idrætsmedicin, Professor, overlæge, dr. med. Michael Kjær:

– Det er meget glædeligt med denne anerkendelse – ikke kun af den dybe historiske tradition for en kobling af forskning i idrætsfysiologi og medicin, som startede med August Krogh og Johannes Lindhard, men også et skulderklap til den integrative translationelle forskning som foregår mellem basale og kliniske forskningsmiljøer på såvel universitetsinstitutter som på universitetshospitalerne. Det er med stolthed, at vi bringer denne tradition videre, siger han.

Publicerer mest i verden

Dykker man ned i statistikken bag ranglisten, så viser Shanghai Rankings opgørelse, at Institut for Idræt og Ernæring og Institut for Idrætsmedicin i perioden 2013 – 2017 var de idrætsforskningsenheder i verden, der publicerede flest artikler i videnskabelige tidsskrifter.

Ikke alene publicerede de flest artikler, de publicerede også flest artikler i de top 25 % mest betydningsfulde tidsskrifter, og artiklerne var de mest citerede.

Dekan John Renner Hansen på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet ser førstepladsen som et udtryk for en vellykket universitetsstrategi:

Shanghai Ranking er – sammen med blandt andet den årlige Leiden-opgørelse – en af de fire ranglister, som vi holder øje med på Københavns Universitet, da de internationalt set betragtes som troværdige og retvisende. Institutternes førsteplads på ranglisten ser vi som et udtryk for den exceptionelt stærke faglighed, som hersker både hos dem, men også i den resterende del af de videnskabelige miljøer på Købehavns Universitet”, siger dekan John Renner Hansen.

KU er ikke det eneste danske universitet på årets liste. Institut for Idræt og Biomekanik fra Syddansk Universitet ligger nr. 6 og Sektion for Idræt på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet ligger mellem 51 – 100.

Se dette års ‘Global Ranking of Sport Science Schools and Departments‘.

Hvis du vil vide mere om metoden bag Shanghai Rankings liste, så kan læse mere her.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.