På Københavns Universitet er forskernes mulighed for at modtage penge til deres forskning fra virksomheder, fonde og organisationer umiddelbart ubegrænset.
Det skriver Uniavisen.dk.
– Som udgangspunkt er der ingen grænser, men der kan være særlige tilfælde, der gør, at vi siger nej tak, siger Kim Brinckmann, vicedirektør for Forskning & Innovation på KU til Uniavisen.
Det betyder, at virksomheder, der for eksempel producerer olie, tobak eller våben ikke på forhånd er udelukket som bevillingsgiver til forskning på Københavns Universitet. I stedet vurderes hvert enkelt projekt ud fra faglige kriterier, sund fornuft og internationale konventioner af både forskere og ledelsen.
– Det kommer helt an på, hvad det enkelte forskningsprojekt går ud på. Det er ikke sådan, at vi på forhånd har sortlistet forskningsområder, virksomheder, organisationer eller lande, uddyber Kim Brinckmann.
Nu overvejer Københavns Universitet imidlertid, ”om nogle overordnede etiske principper vil være en hjælp for KU-forskere og -ledere”, siger han.
Til august lancerer KU et nyt Code of Conduct for god videnskabelig praksis, som også omhandler samarbejde mellem forskere og eksterne bevillingsgivere. Ifølge Kim Brinckmann er udarbejdelsen af etiske principper dog ikke så lige til.
Dels fordi det er vanskeligt at forudsige, om forskningsresultater kan ende med at blive kontroversielle og misbrugt, og dels skal man være varsom med på forhånd at udelukke samarbejde med forskere, virksomheder og lande, der netop har brug for at udvikle sig gennem nye viden og nye forskningsresultater.
Ifølge Kim Brinckmann er det ”relativt sjældent”, at Københavns Universitet ender med at sige ned til forskningssamarbejde af etiske årsager.
– Jeg har kendskab til under en håndfuld tilfælde, hvor det er sket. I et af de tilfælde var vi eksempelvis i tvivl om, hvorvidt virksomheden ville ende med at producere noget, vi som universitet ikke kunne stå inde for, siger vicedirektøren.
Den komplette liste over eksterne bidragsydere til igangværende projekter på KU kan ses her.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.