Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Lundbeckfonden på udkig efter den mest dristige forskningsidé

Fonden går i luften med et program, der fokuserer på de mest dristige forskningsideer

Lundbeckfondens hjerneforskningspris, The Brain Prize 2019, går til fire franske forskere, der har opdaget den arvelige sygdom, CADASIL. Sygdommen er en af årsagerne til såkaldte mikroblodpropper; verdens mest udbredte arvelige blodpropsygdom i hjernen.

LF Experiment er navnet på Lundbeckfondens nye bevillingsprogram, der fokuserer på at støtte de mest dristige og banebrydende forskningsidéer. Idéer, som måske ikke ville få en chance i traditionelle ansøgningsprogrammer med peer reviews, fordi Experiment er tiltænkt de ideer, der udfordrer vores tænkning.

– De dristigste idéer er ofte forbundet med en høj risiko – og i et klassisk fagfælle-bedømmelsessystem nok også med frygten for, hvad ens `peers` vil tænke om ens ”skøre indfald”, siger Christian Elling, fungerende forskningsdirektør i Lundbeckfonden.

– Men vi vil gerne give forskerne et frirum, hvor de kan komme ud med deres mest radikale idéer, for det er den slags idéer, der har potentialet til at ændre verden – high risk, high reward! I Lundbeckfonden vil vi gerne støtte forskning, der er med helt ude ved frontlinjen, hvor forskerne tager syvmileskridt ind i et ukendt territorium, og det er netop det, LF Experiment programmet understøtter, forklarer han.

Det særlige ved LF Experiment-programmet er, at ansøgernes navn og CV ikke bliver gjort tilgængelige for bedømmelsespanelet. På den måde undgår man bias i udvælgelsen af projekterne, ligesom ansøgerne ikke skal være nervøse for at lægge navn til et projekt, som andre måske vil synes er ”for vildt”.

LUNDBECKFONDEN SATSER PÅ EKSPERIMENTERENDE HJERNEFORSKNING OG UNGE TALENTER 

Bedømmerpanelet skal desuden ikke nødvendigvis blive enige om projekterne. Hver bedømmer har et trumfkort, og hvis blot én af bedømmerne ser stort potentiale og smider sit trumfkort, går projektet videre.

Programmet kan søges af forskere, der som minimum en ph.d., og det er muligt at søge bevillinger på op til to mio. kr. i op til to år.

LF Experiment er en del af Lundbeckfondens nye uddelingsstrategi, som fonden præsenterede sidste forår.

LUNDBECKFONDEN FORVENTER FLERE PENGE TIL BEVILLINGER

Lundbeckfondens ambition er både at give plads til nytænkning og nye metoder og fortsat støtte den klassiske hjerneforskning.

10 procent overhead
Den nye strategi betyder også, at op til 10 procent af budgettet kan reserveres til projektrelaterede, indirekte omkostninger, der ofte kaldes for ”overhead”, hvis det er tilstrækkeligt begrundet, oplyser fonden:

– Universiteterne er presset i økonomien, og vi vil gerne anerkende, at der kan være følgeomkostninger i forbindelse med projekter. Det er også et signal om, at vi gerne vil have mere transparens omkring følgeomkostningerne, fordi som fond kan vi ikke leve med ikke at vide, hvad vores penge går til, har den daværende forskningsdirektør Thomas Sinkjær tidligere udtalt til Science Report.

LUNDBECKFONDEN VIL BETALE OVERHEAD – MEN HØJST 10 PROCENT

Deadline for ansøgning til LF Experiment er 15. august 2019.

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.