Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Niels Bohr Guldmedaljen uddeles til dansk topforsker

Det er første prisoverrækkelse siden 2013 og første gang siden 1955 den går til en dansker

Jens Kehlet Nørskov. Foto: Joakim Rohde

Jens Kehlet Nørskov er den første danske modtager af Niels Bohr Guldmedaljen siden Niels Bohr selv fik den første på sin 70 års fødselsdag i 1955 – og han er den 11. i rækken.

Jens Kehlet Nørskov er professor på DTU og får blandt andet prisen fordi:

 “hans arbejde er af stor betydning samfundsmæssigt. Udviklingen af nye katalysatorer til at omdanne energi fra solen til grønne brændstoffer og kemikalier er af yderste vigtighed for at undgå den omfattende brug af fossile brændstoffer, som er så ødelæggende for miljøet og klimaet. Jens Kehlet Nørskov går videnskabeligt i spidsen for en sådan indsats.”

Niels Bohr Guldmedaljen gives til en fremragende international forsker, der på særskilt vis har bidraget til både de grundlæggende og de anvendelsesorienterede aspekter af fysikken i tilknytning til Niels Bohrs arbejder.

Jens Nørskov er leder af det nye Center for Katalyseteori på DTU, der er etableret for at understøtte hans internationalt førende forskning i teori om katalyse. Han er stolt over at modtage prisen:

– Jeg er meget overvældet og ydmyg over at modtage medaljen. Det er en stor ære og særlig betydningsfuldt for mig, da Niels Bohr i sin tid skabte grundlaget for de kvantemekaniske analyser, jeg hver dag anvender i min forskning, siger Jens Nørskov.

Den kun anden danske modtager

Prisen er på 100.000 Euro og uddeles af H.M. Dronning Margrethe på Niels Bohrs fødselsdag, d. 7. oktober, ved en ceremoni i Carlsberg Akademi, der fungerede som æresbolig for Niels Bohr fra 1931 til hans død i 1962.

Jens Nørskov bliver den kun tredje modtager af prisen som ikke også har fået Nobelprisen i fysik og den første danske modtager siden Niels Bohr selv fik den allerførste tilbage i 1955.

Det er Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) i samarbejde med Københavns Universitet, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet der står bag prisen

Niels Bohr Guldmedaljen blev indstiftet af Ingeniørforeningen, i 1955 for at hædre en forsker, der har bidraget afgørende til den fredelige anvendelse af atomenergi.

I årene 1955 til 1982 blev medaljen uddelt regelmæssigt til ti internationale topforskere: Niels Bohr, John Cockcroft, George de Hevesy, P.L.Kapitza, Isidor Isaac Rabi, Werner Heisenberg, Richard P. Feynman, Hans A. Bethe, Charles Townes samt John A. Wheeler.

Herefter blev den først igen uddelt i 2013 i anledning af 100-året for Bohrs atommodel. Denne gang gik medaljen til den franske fysiker Alain Aspect.

Der er planlagt endnu en uddeling af Niels Bohr Medaljen. Det vil ske i 2022, som er 100-året for tildelingen af Nobelprisen til Niels Bohr i 1922.

Om medaljen fortsat vil blive uddelt efter 2022, er der ikke taget stilling til.

Forsiden lige nu:

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter

Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.