Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Niels Due Jensen årets æresalumne på Aarhus Universitet

Tidligere Grundfos direktør og ingeniør er årets æresalumne på AU 2017

Niels Due Jensen ved udnævnelsen af årets æres alumne 2017

Niels Due Jensen har gennem sit liv kombineret det praktiske med det mere teoretiske. Han er således både uddannet maskinarbejder og efterfølgende ingeniør på Aarhus Teknikum.

Niels Due Jensens praktiske baggrund viste sig hurtigt at være en fordel for ham på ingeniøruddannelsen.

– Som maskinarbejder har jeg en praktisk forståelse for de fysiske produkter, ingeniører designer. Det er vigtigt, at man som ingeniør ikke bare laver nogle streger på et tegnebræt – man skal også have en fornemmelse af, hvordan produkterne skal kunne produceres og fungere i praksis, siger Niels Due Jensen til Aarhus Universitet.

Niels Due Jensen er især kendt for sit arbejde med virksomheden Grundfos, som han overtog ledelsen af efter sin far i 1977 og gjorde til verdens største pumpeproducent med omkring 18.000 medarbejdere i 55 lande og en omsætning på næsten 25 milliarder kroner.

En rummelig arbejdsplads
Niels Due Jensen er kendt som en leder, der sætter det menneskelige aspekt af ledelse højt. F.eks. men han ikke kun bæredygtighed handler om naturens ressourcer, det handler også om menneskelige ressourcer. Grundfos er en af de førende virksomheder i Danmark, når det drejer sig om social bæredygtighed, og de beskæftiger mennesker med fysiske og psykiske handicaps og andre, som er afskåret fra de gængse muligheder i samfundet.

– Min storesøster fik desværre en skade under fødslen, som nedsatte hendes boglige evner. Det – kombineret med, at min far voksede op under små kår – gjorde nok, at min far var ekstra opmærksom på de mennesker, der har brug for hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet. Social ansvarlighed har således været en fast bestanddel i Grundfos lige fra starten, siger han.

Grundfos har i dag en ambition om, at mindst 5 % af medarbejdere i Danmark skal være ansat på særlige vilkår. Der findes særlige flexafdelinger i virksomheden, men der er også ansatte på særlige vilkår i den ordinære produktion og i administrationen.

Det har altid ligget Niels Due Jensen meget på sinde at videreføre den sociale ansvarlighed i Grundfos og på den måde drive virksomhed til samfundets bedste. Som chef var han kendt for at tage hånd om sine folk, også når de havde det svært med sygdom eller problemer på hjemmefronten.

Ingeniører skaber udvikling
Niels Due Jensen var koncernchef for Grundfos i 22 år. Som chef bevægede han sig på de bonede gulve, men han nød også at være på besøg i produktionen. Hver dag gjorde han brug af sin ingeniørbaggrund og var involveret i udviklingen af nye pumper. Han er blandt andet ophavsmand til den intelligente pumpe – en pumpe med en lille computer, så pumpen kan tilpasse sig omgivelsernes behov og for eksempel yde mindre om natten.

– Jeg videreudviklede Grundfos som en teknisk virksomhed, der fokuserede på produktudvikling. Min ledelse af Grundfos bunder i min baggrund som ingeniør. Og så havde jeg direktører omkring mig, som havde fokus på økonomi og salg. Hele min interesse lå og ligger stadig omkring teknikken og produktudviklingen, siger han.

Aarhus Universitet skal i fremtiden uddanne endnu flere ingeniører, og det kan Niels Due Jensen godt forstå. For ingeniører er helt uundværlige.

– Verdens befolkning efterspørger hele tiden nye produkter og ny udvikling, og det er ingeniører uddannet til at skabe, siger han.

Samarbejde med Aarhus Universitet
Grundfoss har gennem tiden samarbejdet hyppigt med Aarhus Universitet. Det har været en stor glæde for begge parter:

– Samarbejdet med Aarhus Universitet betyder, at vi får indblik i nogle forskningsprojekter, vi ellers ikke ville have fået. Vi kommer også til at kende nogle studerende, som vi måske på et senere tidspunkt kan indlede et samarbejde med. Og så kan vi være med til at præge den forskning, der foregår på ingeniørområdet på Aarhus Universitet. Samarbejdet tjener begge parter rigtig godt, siger Niels Due Jensen.

Fortsætter det aktive arbejdsliv
Niels Due Jensen trådte tilbage som koncernchef  for Grundfos i 2003, men han er fortsat en ledestjerne for virksomheden. Hans entreprenante ånd hviler over bygningerne i den midtjyske by Bjerringbro, som takket være Grundfos er vokset og i dag rummer gymnasium og andre institutioner som for eksempel Naturvidenskabernes Hus.

Niels Due Jensen er stadig formand for Poul Due Jensens fond, som er ejerfonden i Grundfos, ligesom han er aktiv i andre bestyrelser. En del af fritiden går med driften af Ormstrup Gods og skov samt med familien, som består af hustruen Minna, en datter, en søn og 5 børnebørn. Sønnen, Poul Due Jensen, er Group Executive Vice President i Grundfos. Niels Due Jensen og Minna købte og totalrenoverede Ormstrup Gods i år 2000, og godset har siden dannet rammen om deres liv.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.