Siden 2017 har BioInnovation Institute (BII), der er sat i verden af Novo Nordisk Fonden, støttet mere end 85 forskningsprojekter og start-ups inden for bioteknologi og life science i Danmark og resten af Norden.
For at sikre en mere målrettet og langsigtet indsats har fonden besluttet at gøre BII til en uafhængig erhvervsdrivende fond.
– Vi har hidtil fungeret som en afdeling under Novo Nordisk Fonden, hvor vi har refereret til fondens bestyrelse. Nu bliver vi en selvstændig fond med vores egen bestyrelse og separat identitet, fortæller Jens Nielsen, adm. direktør i BII.
– I forhold til hvordan BII agerer i markedet, vil man ikke mærke nogen stor forskel. Men for os betyder det, at vi kan snakke med andre fonde og lave nye initiativer, tilføjer han.
Ved at etablere BII som en erhvervsdrivende fond åbnes der for, at andre organisationer og fonde kan være med til at finansiere BII Fondens aktiviteter.
BII har indtil nu modtaget knap en halv milliard fra Novo Nordisk Fonden, og fortsætter BII den positive udvikling, har fonden forpligtet sig til fortsat at finansiere BII de næste 10 år med et samlet beløb på op til 3,5 mia. kroner.
BII støtter den helt tidlige forskning, der har potentiale til at udvikle sig til et egentligt produkt eller ligefrem en virksomhed. De helt tidlige projekter får en donation, mens de næste stadier støttes med konvertible lån på op til 10 mio. pr. start-up, som enten tilbagebetales eller bliver til en lille ejerandel for fonden.
– Vi kunne godt have valgt udelukkende at give donationer, men vi mener, at et konvertibelt lån er rimeligt, fordi iværksætterne på den måde er med til at give penge tilbage til BII, som vi kan sende videre ud i økosystemet, siger Jens Nielsen.
Novo-folk for bordenden
Der er flere grunde til, at det giver god mening for BII at løsrive sig fra Novo Nordisk Fonden, fortæller BII’s direktør, Jens Nielsen.
– Der er nogle enorme styrker ved at være tilknyttet Novo-navnet, men omvendt er vi ikke uafhængige. Spørgsmålet om, hvorvidt vi er en fødemaskine til Novo Nordisk Fondens investeringer, kobler vi os nu fra, siger han.
Selvom fonden løsriver sig fra Novo-kredsen, er det den tidligere formand for både fonden og virksomheden Novo Nordisk, Steen Scheiby, der er ny formand for BII Fonden. Steen Scheiby har stået i spidsen for BioInnovation Institute siden etableringen i 2017, og var formand for Novo Nordisk Fonden indtil 2018.
– Sten Scheibye har været en nøgleperson i beslutningen om at etablere BioInnovation Institute som innovationsinitiativ i 2017, mens han var formand for Novo Nordisk Fonden. Ved udskillelsen som selvstændig fond har Novo Nordisk Fonden udpeget alle medlemmer af den første bestyrelse i BII Fonden, og Novo Nordisk Fonden har vurderet, at BII Fonden fremover vil have stor gavn af Steen Scheibye betydelige viden og mangeårige erfaring med bestyrelsesarbejde samt fra topposter og lederstillinger i internationale life science-virksomheder og det danske erhvervsliv, siger Steffen P. Lüders, kommunikationschef Novo Nordisk Fonden.
Han tilføjer, at “Sten Scheibye vurderes som ikke-uafhængig”.
I BII Fondens bestyrelsen finder man også en række andre personer med tilknytning til Novo Nordisk Fonden. Det gælder blandt andet advokaten Marianne Philip og professor Birgitte Nauntofte, der er henholdsvis næstformand i og direktør for Novo Nordisk Fonden. Også professor og overlæge Bo Ahrén fra Lund Universitet i Sverige, der sad i fondens bestyrelse indtil 2017 og sidste år modtog Novo Nordisk Fondens forelæsningspris, er udpeget til BII Fondens bestyrelse.
Sten Scheibye (formand)
Marianne Philip (næstformand)
Birgitte Nauntofte
Bo Ahrén
Hans Schambye
Martin Bonde
Regina Hodits
Robert G. Urban
Thomas Schäfer.
Formand for BII’s advisory board: MIT-professor Dr. Robert Langer
Direktør: Professor Jens Nielsen
Internationale investorer
Ifølge Novo Nordisk Fondens direktør, Birgitte Nauntofte, har BII fået en “fantastisk” modtagelse blandt forskere og iværksættere.
– Vi har et stort potentiale herhjemme for at udvikle nye løsninger inden for life science og bioteknologi, men de gode ideer har ofte brug for hjælp i starten til at blive modnet og gjort klar til kommercialisering, hvis de skal komme til gavn for mennesker og samfundet. Det er derfor, at BIIs opgave er så vigtig, siger Birgitte Nauntofte.
Som uafhængig fond vil BII nu i højere grad fokusere på at tiltrække internationale talenter inden for life science-iværksætteri til Danmark. Som led i denne udvikling forventer BII også, at flere internationale life science-investorer vil rette blikket mod det nordiske innovationspotentiale.
– I BII’s første leveår har vi set, at der er stort potentiale for at hjælpe nye opdagelser på vej. Denne indsats kan medvirke til, at Danmark kan blive et internationalt kraftcenter for modning af life science-forskning til levedygtige start-up virksomheder, udtaler Steen Scheiby.
På længere sigt vil BII Fonden opsætte nogle konkrete mål for internationale samarbejder, fortæller Jens Nielsen, og siger om de succeskriterier, fonden allerede har sat sig:
– Vi har nogle klare mål om, at vi skal have skabt 2.000 nye arbejdspladser i Danmark. Et andet succeskriterium er, at 15 selskaber har fået en serie-a-finansiering på mindst 20 mio. euro, og at mindst to selskaber har opnået en finansiering på over 100 mio. euro.
Læs også: BioInnovation Institute og DTU starter millionprojekt for forskere.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.