Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden åbner op for nye uddelingsplaner

Hvordan vil Danmarks største erhvervsdrivende fond støtte dansk forskning i 2020?

Birgitte Nauntofte, tidligere direktør i Novo Nordisk Fonden. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Til et eksklusivt arrangement på hovedkontoret i Hellerup har Novo Nordisk Fonden for første gang inviteret sine samarbejdspartnere indenfor til en orientering om fondens kommende uddelinger. 

I takt med, at Novo Nordisk Fonden har vokset sig så stor, at den alene i 2019 er tæt på at have uddelt 5 mia. kroner, er fonden også blevet meget bredere i sin støtte end tidligere. Ikke alene er fonden gået ind på nogle helt nye uddelingsområder, den udvikler også løbende sine planer for hvert enkelt område. 

Derfor afholdte Danmarks største erhvervsdrivende fond for nylig, og for første gang, et såkaldte StrategiForum med fokus på planerne for det kommende år. Én ting, har dog ikke ændret sig; 

– Biomedicinsk og sundhedsvidenskabelig forskning er stadigvæk vores største felt. Omkring en tredjedel af alt, hvad vi støtter, er inden for det område, fastslår Birgitte Nauntofte, direktør i Novo Nordisk Fonden. 

Nat-Tech med fokus på tværfaglighed
Et af de nyeste områder, fonden har bevæget sig ind på, er naturvidenskabelig og teknisk forskning. Om den satsning siger fondens direktør:

– Lægevidenskabelige fremskridt er tit betinget af udvikling og interaktion inden for andre områder. Derfor vægter vi interdisciplinaritet rigtig kraftigt, og det vil vi for alvor gøre noget ved, således at vi kan bringe mange andre fagområder ind til at støtte udviklingen, fortæller Birgitte Nauntofte.

Det er professor Lene Oddershede, der står i spidsen for Novo Nordisk Fondens nye Nat-Tech-satsning, og hendes opgave har været at definere de nye strategiske områder for fonden over de næste fire år, fortæller hun.  

Her kommer det interdisciplinære, også kaldet for tværfaglighed, til at spille en væsentlig rolle, og bliver også rent økonomisk det største område inden for Nat-Tech, forklarer Lene Oddershede: 

– Det er fordi, det simpelthen er et faktum, at det er her, nogle af de største gennembrud kommer. Hvis man kigger på Nobelpriser inden for kemi har ca. 70 procent af dem inden for de sidste 10 år, været interdisciplinære, siger hun.

Professor og leder af Nat-Tech i Novo Nordisk Fonden, Lene Oddershede. Foto: Novo Nordisk Fonden

Et af de virkemidler, der udbydes i åben konkurrence, er “NERD” – New Exploratory Research and Discovery – som fonden har afsat 300 mio. til. 

– Alle  forskere med en ph.d.-grad kan søge det her program. Det eneste krav er, at man ikke i forvejen må være hovedmodtager af andre bevillinger, der tilsammen overstiger 4 millioner kroner per år, siger Lene Oddershede. 

Kravet hænger sammen med, at det er en femtedel af alle forskere i Danmark, der sidder på 90 procent af pengene.  

– Hvis man allerede har en række store bevillinger, bruger man ofte mange af sine kræfter på at administrere disse. Vi ønsker, at en forsker, der får en bevilling i NERD-programmet, skal bruge sin tid på forskningen, forklarer Lene Oddershede.

Med så åbent et program er der også en risiko for, at der bliver en meget lav succesrate, lyder bekymringen fra Lene Oddershede: 

– Vi er en lille smule bekymret for, om der kommer for mange ansøgere. Fordi vi vil helst ikke spilde folks tid. Det er altid det, der er risikoen, når man åbner et nyt program, at vi ved ikke, hvor populært, det bliver, fortæller hun.

Du kan læse mere om NERD i et tidligere interview med Lene Oddershede her.

Et andet nyt initiativ inden for Nat-Tech-området kalder fonden for “Quantum-Life”, som i det store hele går ud på at “bruge kvantemekanik til at løse komplekse problemer med et twist over imod life science”, ifølge Lene Oddershede. 

Det vil fonden blandt gøre via såkaldte “challenges”, der er på størrelse med et Grundforskningscenter. 

Data Science og nyt akademi
Inden for flere at fondens uddelingsområder er der også kommet stor fokus på datavidenskab. Det gælder både inden for Nat-Tech og inden for biomedicin og sundhedsvidenskab, der stadig er Novo Nordisk Fondens største uddelingsområde.

Inden for BioMed er “health-related data science” et helt nyt tema, hvor fonden “vil gøre en særlig indsats inden for det kommende år”, fortæller professor Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der er ansvarlig for Novo Nordisk Fondens bevillinger og aktiviteter indenfor biomedicinsk og sundhedsvidenskabelig forskning.

– Det er et fælles område, vi kører sammen med Nat-Tech, og idéen er at styrke projekter, der forsøger at inddrage nye teknikker inden for datavidenskab. Nogle af de ting, vi vil fokusere på, er for eksempel projekter, der ser på precision medicine, altså hvordan man kan bruge data til at gøre behandlinger mere målrettede, fortæller han.

Derudover vil fonden støtte projekter inden for kunstig intelligens og maskinlæring. 

Når datavidenskab også bliver en central del af Novo Nordisk Fondens støtte til Nat-Tech-området, er det “ud fra en erkendelse af, at vi er nødt til at have fremdrift inden for data science for at også at kunne løfte alle andre discipliner”, fortæller Lene Oddershede:

– Samtidig er det en meget vigtig disciplin i sit eget værd, og derfor ønsker vi også at støtte det særskilt.

Novo Nordisk Fonden har for nylig støtte området med en bevilling på 410 mio. kroner over tre år. 

En anden af de planer, fonden har i støbeskeen, er at etablere et Data Science-akademi: 

– I løbet af det næste år er det vores plan at få etableret et akademi. Formålet med Data Science-akademiet er at uddele ph.d.- og postdocs-stipendier, og at organisere nationale workshops, netværk og kurser. Vi vil samle kræfterne inden for data science, fortæller Lene Oddershede. 

I den forbindelse har fonden planer om at invitere forskere fra alle de danske universiteter med i en arbejdsgruppe, der skal samarbejde om at udvikle sådan et nationalt akademi. 

Læs også: Bæredygtige løsninger bliver Novo Nordisk Fondens nye satsningsområde

Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.