Novo Nordisk Fonden meddelte tidligere på året, at fonden forventer at øge sine uddelinger betragteligt i løbet af de kommende år. Udmøntningen af den beslutning begynder nu at vise sig i praksis.
Sidste år afsatte fonden 600 mio. kr. til etablering af et nyt forskningslederprogram målrettet de dygtigste og mest talentfulde forskningsledere på alle niveauer inden for det biomedicinske og biovidenskabelige forskningsfelt.
Det program udvides nu med yderligere 1.8 mia. kr., så der samlet afsættes 2.4 mia. kr. til programmet over de næste fem år.
– Med udvidelsen af programmet vil det fuldt udrullet understøtte op mod 240 forskningsledere over fem år, fortæller Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Research and Innovation Grants i Novo Nordisk Fonden.
Han lægger vægt på at de fem-årige bevillinger kan give modtagerne arbejdsro:
– Formålet med programmet er at understøtte den fortsatte udvikling af topforskere ved at sikre forskerne mulighed for at forfølge ambitiøse og betydningsfulde projekter ved hjælp af en længerevarende bevilling, der kan sikre fokus, kontinuitet og stabilitet i deres arbejde, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou,
Flere forskningsfelter
Samtidig med at den økonomiske ramme udvides, udvides programmet også til yderligere tre forskningsfelter.
Det betyder, at der nu kan søges og uddeles bevillinger indenfor fire områder:
- Endokrinologi og metabolismeforskning
- Bioteknologi-baseret syntese og produktionsforskning
- Klinisk og translationel forskning
- Biovidenskab og basal biomedicinsk forskning
De to første forskningsområder kan søges af forskningsledere i hele Norden.
De sidste områder kan kun søges hvis ens projekt er forankret i en dansk forskningsinstitution, hvor det ene forskningslederprogram er målrettet klinisk aktive læger, og det andet er målrettet fuldtidsforskere.
Programmet består af tre forskellige typer af bevillinger målrettet forskningsledere på forskellige karrieretrin:
- Emerging Investigator. Bevillingerne er målrettet unge lovende forskningsledere, der skal til eller er i gang med at etablere deres forskningsgruppe og egen forskningsprofil.
- Ascending Investigator. Bevillingerne er målrettet dygtige forskningsledere på lektor-niveau til at styrke deres forskningsgruppe og profil.
- Distinguished Investigator. Bevillingerne er målrettet de excellente professorer på højt internationalt niveau.
Inden for hvert af de fire videnskabelige fokusområder uddeles årligt op til 12 femårige bevillinger på hver op til 10 mio. kr. – fire til hvert karrieretrin.
Der åbnes for ansøgninger sidst på året i 2018, den præcise dato vil blive offentliggjort på Fondens hjemmeside.
Forsiden lige nu:

Forskerne er taberne, når fuptidsskrifter går på rov
En voksende underskov af såkaldte fagfællebedømte fuptidsskrifter truer forskningskvalitet og risikerer at knuse forskeres karrierer. Men der er råd at hente for at undvige de brodne kar.

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter
Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
