Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden kaster 400 mio. efter forskningsledere

Fonden har uddelt hele 413 millioner til forskningsledere på forskellige karrieretrin

Novo Nordisk Fonden er nu fremme med den helt store check, og har uddelt 413 millioner kroner til forskning i Danmark og resten af Norden.

Pengene gives til forskellige forskningsinstitutioner med fremragende forskningsledere. Det er institutioner som universiteter og hospitaler, der rundt om i hele Danmark og Norden, har fået uddelt en god sum penge.

De 413 millioner er fordelt ud på 44 bevillinger, som hver er op til 10 millioner kroner. Og i programmet har fonden taget højde for, at forskningsledere, som er på hver sit sted i karrieren, skal have lige mulighed for at modtage pengene:

– I programmet støtter vi både de yngre talenter og de etablerede professorer på højt internationalt niveau. Endvidere støtter vi dygtige forskningsledere midtvejs i karrieren, siger adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, Birgitte Nauntofte.

Lang karriere er ikke afgørende

De tre forskellige karrieretrin, som Novo Nordisk Fonden uddeler penge til, kan opdeles sådan her:

Emerging Investigator: Det er de unge og lovende forskningsledere, der enten har eller er i gang med at etablere en forskningsgruppe, og som har egen forskningsprofil.

Ascending Investigator:Det er dem, der er midtvejs i deres karriere og som er på et lektor-niveau, med henblik på at styrke deres forskningsgruppe og profil.

Distinguished Investigator: Det er de excellente professorer, der er på højt internationalt niveau.

Mulighed for risikofyldte forskningsideer

De 413 millioner kroner bliver uddelt som femårige bevillinger.

Med de femårige bevillinger vil Novo Nordisk Fonden sikre, at forskerne kan udføre ambitiøse projekter indenfor blandet andet lægevidenskab, hvor der kan findes ny viden om sundhed og sygdomme.

Brigitte Nauntofte mener, at man med de femårige bevillinger, kan få forskerne til at tænke i nye veje, og at det er på den måde, nye opdagelser kommer til.

– Dette giver dem mulighed for at forfølge risikofyldte, innovative forskningsideer, turde tænke nyt og afsøge nye veje og tilgange til vigtige problemstillinger. Det er ofte her, at potentialet for at gøre væsentlige nye opdagelser findes, forklarer direktøren. 

Det skal bevillingerne bruges til

Det er hovedsageligt fire områder, Novo Nordisk Fonden har uddelt penge til.

Et af projekterne, pengene går til, har fokus på, hvordan det fedt, vi spiser, påvirker opbygningen af celler og væv i kroppen.

Herunder står projekterne nærmere beskrevet:

Endokrinologi og metabolismeforskning får 12 bevillinger, det samme gør biovidenskab og basal biomedicinsk forskning, mens både bioteknologi-baseret syntese og produktionsforskning og klinisk og translationel lægevidenskabelig forskning får 10 bevillinger.

Fonden fortæller, de har modtaget mange kvalificerede ansøgninger, og de opfordrer flere kvindelige forskere til at søge en bevilling.

– Vi har fået rigtig mange kvalificerede ansøgninger og ser frem til at følge projekternes udvikling over de kommende år. Samtidig håber vi og vil gerne opfordre til, at flere kvinder ansøger om bevillinger i programmet i fremtiden, fortæller Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Biomed i Novo Nordisk Fonden, der er ansvarlig for udmøntningen af programmet.

Bevillingerne er uddelt som en del af Novo Nordisk Fondens forskningsleder-program, som fonden har afsat i alt 2,4 mia. kr. til over fem år. Fuldt udrullet vil programmet støtte op mod 240 forskningsledere på forskellige karrieretrin.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.