Årets Novo Nordisk pris og de tre millioner kroner går til Hans Bisgaard, der er professor, overlæge dr. med. og leder af Dansk BørneAstma CenterHerlev og Gentofte Hospital. Han hædres for mange års banebrydende forskning i astma, der er den mest udbredte kroniske sygdom i barndommen.
Overlægen har gennem de seneste 35 år af sit liv knoklet for at forstå, hvordan astma og andre inflammatoriske sygdomme opstår tidligt i livet, og hvordan man kan forbedre forebyggelse og behandling af disse sygdomme.
Udbredt og ekskluderende sygdom
Som den mest almindelige kroniske sygdom i barndommen er astma også den mest almindelige årsag til at blive indlagt på hospitalet som barn. Og sygdommen kan, foruden medicinske konsekvenser, spille ind på ens sociale liv, hvis sygdommen forhindrer barnet i at deltage i de aktiviteter, andre børn kan deltage i. Som astmabarn har det været en af de motiverende faktorer bag Hans Bisgaards mangeårige arbejde.
Han har gennemført talrige kliniske studier, der har ført til optimeret behandling af børn med astma, og han stod blandt andet i spidsen, da man indførte indhalerede steroider hos småbørn, som viste sig at være meget effektive til at dæmpe astmasymptomer.
Senere var han med til at opdage sammenhængen mellem bakterier i lungerne som nyfødt og en senere udvikling af astma. Det har ført til det aktuelle fokus på at normalisere bakterier hos nyfødte børn for at forbygge astma.
Og senest har han i 2016 bevist en forebyggende effekt ved at give gravide kvinder fiskeolie – et forsøg, som viste sig at give en 30 procents reduktion i forekomsten af astma hos de pågældende mødres børn.
Tværfagligt samarbejde har løftet forskningen
Hans Bisgaard er selv sagt glad for at modtage prisen og fremhæver blandt andet tværfagligt samarbejde som en afgørende faktor for at komme langt i forskningen:
– Jeg er utrolig glad, overrasket og stolt over at modtage Novo Nordisk Prisen. Jeg ser den som en anerkendelse af vigtigheden af at arbejde sammen på tværs af videnskabelige felter, og at det kan føre til store resultater. Jeg vil gerne sende en tak til alle de familier, som har deltaget i vores studier, samt dem, jeg har arbejdet sammen med i min karriere – uden dem havde jeg ikke stået her i dag,” siger han.
Omfattende og original forskning belønnes.
Hos Novo Nordisk fortæller Jørgen Frøkiær, formand for den videnskabelige komite, der udpeger prismodtageren, at Hans Bisgaards forskningsresultater har haft afgørende betydningen for lægevidenskaben generelt og for fremskridt inden for behandling af astma i særdeleshed:
– Novo Nordisk Prisen 2019 tildeles professor og overlæge Hans Bisgaard for hans omfattende, højst originale og klinisk vigtige internationale forskning inden for astma hos børn, siger Jørgen Frøkiær.
Novo Nordisk Prisen blev uddelt første gang i 1963 og gives som belønning for en enestående forskningsindsats, der kommer lægevidenskaben til gode. Prisen uddeles årligt og er på 3 millioner. kroner – heraf er 2,5 milioner kroner et rådighedsbeløb til forskning inden for modtagerens område, mens de øvrige 500.000 kroner er en personlig hæderspris.
– 1991: Speciallæge i pædiatri, Københavns Universitet
– 1988: Doktorgrad i medicin (Sulphidoleukotrienes in human allergic diseases), Københavns Universitet
– 1981: EFCMG, Amerikansk læge eksamen
– 1981: Cand.med., Københavns Universitet
Senior kliniske- og akademiske ansættelser
– 2003- : Overlæge, Dansk BørneAstma Center, Børne- og Unge afdelingen, Herlev og Gentofte Hospital
– 2003-2004: Gæsteprofessor, Dept. of Pediatrics, National Jewish Medical & Research Centre, Denver, Colorado, USA.
– 1998-: Professor i pædiatri, Københavns Universitet
– 1998-2002: Overlæge, Børneafdelingen, Rigshospitalet
– 1991-1998: Speciallæge i pædiatri, Børneafdelingen, Rigshospitalet
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
