18 danske forskningstalenter deler en bevilling på 26 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF).
Det oplyser DFF.
Blandt de udvalgte er Simon Nygaard, der er religionsforsker og adjunkt ved Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund – Afdeling for Religionsvidenskab.
– Det betyder virkelig meget at få en bevilling. Det er et kæmpe rygstød for mig, for grundlæggende betyder bevillingen, at jeg kan lave min forskning, siger Simon Nygaard
DFF har bevilget de 26 millioner kroner til internationale postdoc-stipendier, der ifølge fonden skal styrke dansk forskning med originale ideer gennem øget internationalt samarbejde.
– Ved at rejse ud i verden får de her unge talenter afprøvet og optimeret deres spirende idéer – og vi ved, at når de kommer hjem igen, er de ved at sprænges af ny viden og inspiration fra de internationale elitemiljøer, de har været i – og på den måde styrker vi både dansk forskning og den enkelte forsker, siger konstitueret bestyrelsesformand Lone Gram.
Læs også: Afgående DFF-formand er bekymret: Der er ved at være for få frie forskningsmidler
Runer i Uppsala
Bevillingerne er blevet givet til forskere, der har opnået en ph.d.-grad på en dansk uddannelsesinstitution. Forskningsprojekterne er spredt ud over universiteter som University of California, Berkeley, og Université Sorbonne Paris Nord i Paris. Ifølge Danmarks Frie Forskningsfond skal 12 bevillingsmodtagere opholde sig på europæiske universiteter.
Det er et kæmpe rygstød til mig
Forskningsprojekterne omhandler alt fra undersøgelse af massetabet fra det Grønlandske Isskjold til et projekt om den skandinaviske runedigtningstradition i vikingetiden.
Det sidste er Simon Nygaards projekt.
– Nåleøjet hos Danmarks Frie Forskningsfond er ekstremt lille. Specielt for et humanistisk projekt, der hverken løser klimakrisen eller flygtningeproblematikken, siger han videre.
Simon Nygaard fik tilsagnet fra DFF om bevillingen i begyndelsen af december sidste år.
– Som mange andre unge forskere har jeg jagtet postdoc-midlerne, så jeg kunne være så attraktiv som overhovedet muligt til en stilling på enten et universitet eller et museum.
Og attraktiv, det blev han.
– Min timing var god, så udover, at jeg fik en bevilling fra DFF, er jeg også blevet ansat som adjunkt, siger Simon Nygaard, der har søgt DFF om muligheden for at udsætte brugen af bevillingen til et tidspunkt, hvor han kan søge orlov fra Aarhus Universitet og kun hellige sig forskningsprojektet.
Coronavirus ændrer betingelserne
På grund af den aktuelle coronapandemi oplyser DFF, at forskernes ophold på de udenlandske universiteter først kan gennemføres, når det igen bliver muligt at rejse. Fonden skriver videre, at den bestræber sig på at give udsættelser, indtil rejserne kan gennemføres.
– Ideerne vurderes af 75 anerkendte forskere fra alle videnskabelige områder inden for og på tværs af fem faglige forskningsråd.
– Internationale paneler bidrager med peer reviews for en del af projekterne.
– 1797 forskere har ansøgt om sammenlagt 6,5 milliarder kroner, mens 202 ansøgere har opnået bevilling for samlet 696 millioner kroner.
Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond.
I det tilfælde, hvor det fortsat ikke bliver muligt at rejse, har Simon Nygaard mulighed for at gennemføre dele af sit forskningsprojekt fra kontoret på Aarhus Universitet.
Gennem årene er der blevet opbygget omfattende onlineressourcer, hvor forskere som Simon Nygaard kan få adgang til data om de forskellige runesten. Det er dog sandsynligt, at noget vil gå tabt i oversættelsen fra digitale kilder til færdigt projekt.
– Hvis min forskning foregår i Uppsala, vil jeg både have lettere adgang til runestenene og min daglige i gang blandt verdens førende forskere på området, siger Simon Nygaard.
Simon Nygaard har modtaget 1.301.100 kroner til sit forskningsprojekt.
Forsiden lige nu:

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.

Største danske rumfremstød nogensinde på vej til USA
Danske aktører kan spille ind med førende rumteknologi på det amerikanske marked. Sammen med den danske astronaut Andreas Mogensen vil 30 danske virksomheder og forskere tilbringe næste uge i Houston og mødes med relevante aktører med henblik på at styrke amerikansk-dansk samarbejde om rumforskning og -teknologi.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.