Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tarmforsker modtager Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris

Oluf Borbye Pedersen har gennem en karriere på næsten 50 år nået imponerende resultater

Oluf Borbye Pedersen’s imponerende karriere har strakt sig over næsten 50 år og bragt ham vidt omkring.

De seneste 15 år har han beskæftiget sig med tarmforskning. Her har han blandt andet været med til at vise at tarmbakterierne faktisk udgør et organ i sig selv, som tilsyneladende har stor betydning for vores sundhed og risiko for en række sygdomme. Det har han skrevet mere end 800 videnskabelige artikler om og han blev også valgt som årets forskningskommunikatør i 2018.

Inden han blev tarmforsker nåede Oluf Borbye Pedersen at beskæftige sig med diabetesforskning og lavede blandt andet et verdenskendt studie af diabetes type 2, som bliver brugt den dag i dag.

Diabetesforskningen ledte til en forskningsinteresse for de genetiske årsager til udvikling af metaboliske sygdomme. Inden for de seneste 20 år har Oluf Borbye Pedersen været med til at pionere store internationale studier, der har identificeret hundredvis af af genetiske varianter, som disponerer for udvikling af en lang række stofskiftesygdomme og hjerte-karlidelser.

Sammenfattende kan man sige om hans imponerende karriere at han som leder for flere generationer af forskere har været drevet af en lidenskab og længsel efter at skabe ny og anderledes original viden gennem intuition, analytisk tæft og målrettethed.

Patienterne i fokus
Ifølge Novo Nordisk Fonden modtager han prisen for sit: “enorme engagement og originale bidrag til dansk og international forskning modtager han nu Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris 2020.”

Prisen er på 600.000 kr. og uddeles årligt til en aktiv nordisk videnskabsmand, der har ydet en fremtrædende indsats inden for diabetesforskning eller -behandling. Prisen er blevet uddelt siden 1979.

Formanden for priskomiteen Anna Krook, der er professor ved Institut for Fysiologi og Farmakologi ved Karolinska Instituttet lægger i uddelingen af prisen vægt på at Oluf Borby Pedersen altid har haft patienterne i fokus:

– Oluf Borbye Pedersen har været en pioner, når det gælder brugen af store kohorter til at forstå genetikken bag type 2-diabetes (…) Hans forskning har gennemgående taget udgangspunkt i patienterne, og det translationelle perspektiv har derfor altid været højt, siger Anna Krook.

Oluf Borbye Pedersen fortæller, at han er meget taknemmelig over at modtage prisen, men også at æren ikke er hans alene:

– Det fylder mig med taknemmelighed og glæde at modtage Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris. Jeg har forskningsmæssigt været heldig at være på det rette sted på det rigtige tidspunkt med hårdtarbejdende og begejstrede medarbejdere, og så har vi som team undgået at lægge forhindringer i vejen for intuitionen, der er så vigtig en del af det at få originale ideer inden for forskningen,« siger Oluf Borbye Pedersen.

I forbindelse med modtagelsen af prisen holder Oluf Borbye Pedersen en forelæsning ved årsmødet for Scandinavian Society for the Study of Diabetes (SSSD) d. 17 april i Trondheim. Forelæsningen går under titlen ’The Human Intestinal Bacteriome Impacts Host Metabolism’ og handler om de seneste 10 år banebrydende forskning i koblingen mellem tarmbakteriesammensætningen og værtens helbred.

Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.