Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tarmforsker modtager Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris

Oluf Borbye Pedersen har gennem en karriere på næsten 50 år nået imponerende resultater

Oluf Borbye Pedersen’s imponerende karriere har strakt sig over næsten 50 år og bragt ham vidt omkring.

De seneste 15 år har han beskæftiget sig med tarmforskning. Her har han blandt andet været med til at vise at tarmbakterierne faktisk udgør et organ i sig selv, som tilsyneladende har stor betydning for vores sundhed og risiko for en række sygdomme. Det har han skrevet mere end 800 videnskabelige artikler om og han blev også valgt som årets forskningskommunikatør i 2018.

Inden han blev tarmforsker nåede Oluf Borbye Pedersen at beskæftige sig med diabetesforskning og lavede blandt andet et verdenskendt studie af diabetes type 2, som bliver brugt den dag i dag.

Diabetesforskningen ledte til en forskningsinteresse for de genetiske årsager til udvikling af metaboliske sygdomme. Inden for de seneste 20 år har Oluf Borbye Pedersen været med til at pionere store internationale studier, der har identificeret hundredvis af af genetiske varianter, som disponerer for udvikling af en lang række stofskiftesygdomme og hjerte-karlidelser.

Sammenfattende kan man sige om hans imponerende karriere at han som leder for flere generationer af forskere har været drevet af en lidenskab og længsel efter at skabe ny og anderledes original viden gennem intuition, analytisk tæft og målrettethed.

Patienterne i fokus
Ifølge Novo Nordisk Fonden modtager han prisen for sit: “enorme engagement og originale bidrag til dansk og international forskning modtager han nu Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris 2020.”

Prisen er på 600.000 kr. og uddeles årligt til en aktiv nordisk videnskabsmand, der har ydet en fremtrædende indsats inden for diabetesforskning eller -behandling. Prisen er blevet uddelt siden 1979.

Formanden for priskomiteen Anna Krook, der er professor ved Institut for Fysiologi og Farmakologi ved Karolinska Instituttet lægger i uddelingen af prisen vægt på at Oluf Borby Pedersen altid har haft patienterne i fokus:

– Oluf Borbye Pedersen har været en pioner, når det gælder brugen af store kohorter til at forstå genetikken bag type 2-diabetes (…) Hans forskning har gennemgående taget udgangspunkt i patienterne, og det translationelle perspektiv har derfor altid været højt, siger Anna Krook.

Oluf Borbye Pedersen fortæller, at han er meget taknemmelig over at modtage prisen, men også at æren ikke er hans alene:

– Det fylder mig med taknemmelighed og glæde at modtage Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris. Jeg har forskningsmæssigt været heldig at være på det rette sted på det rigtige tidspunkt med hårdtarbejdende og begejstrede medarbejdere, og så har vi som team undgået at lægge forhindringer i vejen for intuitionen, der er så vigtig en del af det at få originale ideer inden for forskningen,« siger Oluf Borbye Pedersen.

I forbindelse med modtagelsen af prisen holder Oluf Borbye Pedersen en forelæsning ved årsmødet for Scandinavian Society for the Study of Diabetes (SSSD) d. 17 april i Trondheim. Forelæsningen går under titlen ’The Human Intestinal Bacteriome Impacts Host Metabolism’ og handler om de seneste 10 år banebrydende forskning i koblingen mellem tarmbakteriesammensætningen og værtens helbred.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.