Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tysk professor modtager Novo Nordisk Prisen

Marco Prinz får prisen for sit arbejde med hjerneceller.

Marco Prinz modtager Novo Nordisk Prisen 2021. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Den tyske professor Marco Prinz modtager Novo Nordisk Prisen 2021.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Prinz modtager prisen for sine studier af den rolle, som de såkaldte mikroglia-celler spiller i centralnervesystemet. Studier, der spiller ind i både diagnostik og behandling af mennesker med sygdomme som multipel sklerose og Alzheimers sygdom.

– Marco Prinz er en enestående klinisk forsker, der er et lysende eksempel på, hvordan grundforskning og klinisk forskning kan forenes og skabe ny viden, som fører til paradigmeskift, siger Jørgen Frøkiær, formand for komiteen, der uddeler prisen, i en pressemeddelelse.

Han siger videre, at prisen anerkender Marco Prinz’ bidrag til at ”bygge bro over kløften mellem grundforskning og anvendt forskning inden for neuroimmunologi”.

Om Marco Prinz
1990–1996: Medicinstudiet, Humboldt University (Charité), Berlin, Tyskland

1997–1998: Postdoc, Max Delbrück Center for Molecular Medicine, Berlin-Buch, Tyskland

1999–2002: Postdoc og læge, Institute of Neuropathology, University of Zürich, Schweiz

2008– : Professor (W3) og direktør, Institute of Neuropathology, Medical Center, University of Freiburg, Tyskland

2014: Sobek Prize

2015: Reinhart-Koselleck Grant

2017– : Koordinator af SFB/TRR 167 NeuroMac on myeloid cells in the CNS

2018–: Highly cited researcher (Clarivate Analytics)

2018: Ernst Jung Prize

2020: Gottfried Wilhelm Leibniz Prize

Kilde: Novo Nordisk Fonden

Marco Prinz er oprindeligt uddannet læge fra Humboldt Universitetet i Berlin. Han har tidligere modtaget flere priser for sit arbejde.

– For 25 år siden var det svært at forestille sig, at jeg i dag ville modtage disse hædersbevisninger og udmærkelser, for på det tidspunkt var der ikke mange, der var opmærksomme på dette felt, så jeg accepterer prisen med stor ydmyghed og stolthed, siger Marco Prinz i pressemeddelelsen.

Han tilføjer:  

– Det er svært at forudsige, hvordan dette felt vil udvikle sig i løbet af de næste ti år, men det udvider sig eksponentielt lige nu, nyder stor interesse og har potentiale til at kunne helbrede mennesker med nogle af disse invaliderende og dødbringende hjernesygdomme. Dette er stadig drivkraften i mit daglige arbejde.

Novo Nordisk Prisen er blevet uddelt siden 1963. Frem til 1989 gik prisen under navnet Novo Prisen. Blandt tidligere modtagere er blandt andre den svenske læge og fysiolog Bengt Saltin.

Arbejdet med at finde næste års modtager af Novo Nordisk Prisen er allerede i gang. Frem til 1. juni er det muligt at indstille forskere.

Om Novo Nordisk Prisen

Novo Nordisk Prisen hædrer en aktiv forsker, der har bidraget til at fremme lægevidenskaben.

Formålet med prisen er både at belønne og fremme støtten af biomedicinsk forskning i Europa.

Prisen ledsages af fem millioner kroner. Heraf er 4,5 millioner kroner et stipendium, mens de resterende 500.000 kroner er en personlig hæderspris.

Derudover giver Novo Nordisk Fonden 500.000 kroner til afholdelsen af et internationalt symposium inden for modtagerens forskningsfelt.

Kilde: Novo Nordisk Fonden

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.