Den tyske professor Marco Prinz modtager Novo Nordisk Prisen 2021.
Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
Prinz modtager prisen for sine studier af den rolle, som de såkaldte mikroglia-celler spiller i centralnervesystemet. Studier, der spiller ind i både diagnostik og behandling af mennesker med sygdomme som multipel sklerose og Alzheimers sygdom.
– Marco Prinz er en enestående klinisk forsker, der er et lysende eksempel på, hvordan grundforskning og klinisk forskning kan forenes og skabe ny viden, som fører til paradigmeskift, siger Jørgen Frøkiær, formand for komiteen, der uddeler prisen, i en pressemeddelelse.
Han siger videre, at prisen anerkender Marco Prinz’ bidrag til at ”bygge bro over kløften mellem grundforskning og anvendt forskning inden for neuroimmunologi”.
1997–1998: Postdoc, Max Delbrück Center for Molecular Medicine, Berlin-Buch, Tyskland
1999–2002: Postdoc og læge, Institute of Neuropathology, University of Zürich, Schweiz
2008– : Professor (W3) og direktør, Institute of Neuropathology, Medical Center, University of Freiburg, Tyskland
2014: Sobek Prize
2015: Reinhart-Koselleck Grant
2017– : Koordinator af SFB/TRR 167 NeuroMac on myeloid cells in the CNS
2018–: Highly cited researcher (Clarivate Analytics)
2018: Ernst Jung Prize
2020: Gottfried Wilhelm Leibniz Prize
Kilde: Novo Nordisk Fonden
Marco Prinz er oprindeligt uddannet læge fra Humboldt Universitetet i Berlin. Han har tidligere modtaget flere priser for sit arbejde.
– For 25 år siden var det svært at forestille sig, at jeg i dag ville modtage disse hædersbevisninger og udmærkelser, for på det tidspunkt var der ikke mange, der var opmærksomme på dette felt, så jeg accepterer prisen med stor ydmyghed og stolthed, siger Marco Prinz i pressemeddelelsen.
Han tilføjer:
– Det er svært at forudsige, hvordan dette felt vil udvikle sig i løbet af de næste ti år, men det udvider sig eksponentielt lige nu, nyder stor interesse og har potentiale til at kunne helbrede mennesker med nogle af disse invaliderende og dødbringende hjernesygdomme. Dette er stadig drivkraften i mit daglige arbejde.
Novo Nordisk Prisen er blevet uddelt siden 1963. Frem til 1989 gik prisen under navnet Novo Prisen. Blandt tidligere modtagere er blandt andre den svenske læge og fysiolog Bengt Saltin.
Arbejdet med at finde næste års modtager af Novo Nordisk Prisen er allerede i gang. Frem til 1. juni er det muligt at indstille forskere.
Novo Nordisk Prisen hædrer en aktiv forsker, der har bidraget til at fremme lægevidenskaben.
Formålet med prisen er både at belønne og fremme støtten af biomedicinsk forskning i Europa.
Prisen ledsages af fem millioner kroner. Heraf er 4,5 millioner kroner et stipendium, mens de resterende 500.000 kroner er en personlig hæderspris.
Derudover giver Novo Nordisk Fonden 500.000 kroner til afholdelsen af et internationalt symposium inden for modtagerens forskningsfelt.
Kilde: Novo Nordisk Fonden
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
