Den tyske professor Marco Prinz modtager Novo Nordisk Prisen 2021.
Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
Prinz modtager prisen for sine studier af den rolle, som de såkaldte mikroglia-celler spiller i centralnervesystemet. Studier, der spiller ind i både diagnostik og behandling af mennesker med sygdomme som multipel sklerose og Alzheimers sygdom.
– Marco Prinz er en enestående klinisk forsker, der er et lysende eksempel på, hvordan grundforskning og klinisk forskning kan forenes og skabe ny viden, som fører til paradigmeskift, siger Jørgen Frøkiær, formand for komiteen, der uddeler prisen, i en pressemeddelelse.
Han siger videre, at prisen anerkender Marco Prinz’ bidrag til at ”bygge bro over kløften mellem grundforskning og anvendt forskning inden for neuroimmunologi”.
1997–1998: Postdoc, Max Delbrück Center for Molecular Medicine, Berlin-Buch, Tyskland
1999–2002: Postdoc og læge, Institute of Neuropathology, University of Zürich, Schweiz
2008– : Professor (W3) og direktør, Institute of Neuropathology, Medical Center, University of Freiburg, Tyskland
2014: Sobek Prize
2015: Reinhart-Koselleck Grant
2017– : Koordinator af SFB/TRR 167 NeuroMac on myeloid cells in the CNS
2018–: Highly cited researcher (Clarivate Analytics)
2018: Ernst Jung Prize
2020: Gottfried Wilhelm Leibniz Prize
Kilde: Novo Nordisk Fonden
Marco Prinz er oprindeligt uddannet læge fra Humboldt Universitetet i Berlin. Han har tidligere modtaget flere priser for sit arbejde.
– For 25 år siden var det svært at forestille sig, at jeg i dag ville modtage disse hædersbevisninger og udmærkelser, for på det tidspunkt var der ikke mange, der var opmærksomme på dette felt, så jeg accepterer prisen med stor ydmyghed og stolthed, siger Marco Prinz i pressemeddelelsen.
Han tilføjer:
– Det er svært at forudsige, hvordan dette felt vil udvikle sig i løbet af de næste ti år, men det udvider sig eksponentielt lige nu, nyder stor interesse og har potentiale til at kunne helbrede mennesker med nogle af disse invaliderende og dødbringende hjernesygdomme. Dette er stadig drivkraften i mit daglige arbejde.
Novo Nordisk Prisen er blevet uddelt siden 1963. Frem til 1989 gik prisen under navnet Novo Prisen. Blandt tidligere modtagere er blandt andre den svenske læge og fysiolog Bengt Saltin.
Arbejdet med at finde næste års modtager af Novo Nordisk Prisen er allerede i gang. Frem til 1. juni er det muligt at indstille forskere.
Novo Nordisk Prisen hædrer en aktiv forsker, der har bidraget til at fremme lægevidenskaben.
Formålet med prisen er både at belønne og fremme støtten af biomedicinsk forskning i Europa.
Prisen ledsages af fem millioner kroner. Heraf er 4,5 millioner kroner et stipendium, mens de resterende 500.000 kroner er en personlig hæderspris.
Derudover giver Novo Nordisk Fonden 500.000 kroner til afholdelsen af et internationalt symposium inden for modtagerens forskningsfelt.
Kilde: Novo Nordisk Fonden
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
