Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ung dansk forsker er ”et sjældent talent” og pryder eksklusiv liste

Den 29årige forsker og iværksætter giver både TEDx Talks og pryder eksklusiv Forbes-liste

Adjunkt på Roskilde Universitet Fatima AlZahra'a Alatraktchi

Fatima AlZahra’a Alatraktchi er en ung, dansk forsker ud over det sædvanlige.

Hun bliver beskrevet som ”et sjældent talent” og ”enestående intelligent, ambitiøs, fokuseret, disciplineret og energisk”. Selv nøjes hun, noget mere ydmygt, med at sige: jeg er enormt målrettet.

At hun er målrettet, kan der heller ikke være nogen tvivl om. Den blot 29årige forsker kan skrive både uddannet nano-fysiker, selvlært molekylærbiolog, skønlitterær forfatter, iværksætter, virksomhedsejer, vinder af Lundbeckfondens Talentpris og af årets ph.d.-afhandling på DTU på cv’et.

Som noget nyt at føje til den i forvejen prangende liste, er Fatima AlZahra’a Alatraktchi i år blevet kåret som én af de mest lovende talenter i Europa under 30 år, af det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Og endelig, for lige at komme flødeskum på toppen, er hun for nylig blevet inviteret til at give én af de berømte TEDx Talks, der allerede inden for 24 timer rundede næsten en halv million visninger.

Fatima AlZahra’a Alatraktchi under sin TEDx Talk: To detect diseases earlier, let’s speak bacteria’s secret language.

– Jeg har lige været i Norge og give en anden talk. Derhenne fortæller de mig, at jeg er den mest kendte unge forsker fra Danmark. Det slog mig sådan lidt; what, griner Fatima AlZahra’a Alatraktchi.

Når Fatima AlZahra’a Alatraktchi også er kendt ud over landets grænser, skyldes det, at hun har udviklet en revolutionerende metode til at opdage bakterielle infektioner. Hun har blandt andet kunne påvise, at patienter, som er blevet erklæret ”fri for bakterier” efter behandling, i langt de fleste tilfælde stadig var inficerede.

Selvlært molekylærbiolog

Interessen for bakterier, og hvordan forskellige bakterier kommunikerer med hinanden, opstod allerede under Fatima AlZahra’a Alatraktchis bacheloruddannelse, hvor hun fik idéen til at udvikle en sensor, der kan opfange bakterielle infektioner meget tidligt.

Med et helt bestemt mål for øje begyndte den unge nano-fysik-studerende derfor også at følge med i, hvad der skete ovre på mikrobiologi.

– Da jeg havde besluttet mig for at udvikle den her sensor, vidste jeg, at jeg var nødt til også at forstå de molekylærer processer, der finder sted. Så jeg lærte mig selv op ved at tage til forelæsninger og talks, og gik til konferencer for at finde ud af, hvordan jeg kunne navigere mig hen imod en sensor, der er klinisk relevant, fortæller Fatima AlZahra’a Alatraktchi.

Blå Bog: Fatima AlZahra'a Alatraktchi
TEDx Talk: To detect diseases earlier, let’s speak bacteria’s secret language.
Placering på Forbes-listen “30 Under 30 – Europe – Science & Healthcare 2019”.
Stifter og ejer af virksomheden PreDiagnose, juli 2018.
Vinder af prisen for årets ph.d.-afhandling på DTU for afhandlingen Micro- and nano-sensors for early diagnosis of bacterial infections. Hun gennemførte sit ph.d.-projekt i samarbejde mellem DTU Bioengineering, DTU Biosustain og DTU Nanotech.
Modtager af Lundbeckfonden Talentpris på 100.000 kroner i 2017.
Skønlitterær forfatter, udgav ”Da 3. Verdenskrig brød ud” som 18årig. Arbejder pt. på sit næste bogprojekt.

Kombinationen af de to fagligheder har, ifølge Fatima AlZahra’a Alatraktchi, været helt afgørende for, hvor hun er i dag.

– Det har været altafgørende, at jeg har haft indsigt i forskellige faglige discipliner. Det har været enormt vigtigt at forstå de her molekylære processer, så jeg kan bruge den viden til at udvikle nanoteknologien. Så kombinationen har givet mig det nødvendige overblik over; hvad er formålet, og hvad er det for nogle molekyler, der er interessante, siger hun og konstaterer at;

– Man er nødt til at tage sagen i egen hånd for at få det bedst mulige output.

Forskning til gavn

Det kommercielle output går i dag under navnet PreDiagnose, som er det start-up, der har fået Fatima AlZahra’a Alatraktchis forskning ud til resten af samfundet.

Det er især patienter med kræft, AIDS og cystisk fibrose, der har gavn af hendes opfindelse, da disse patienter er langt mere udsat for bakterieinfektioner end raske personer, og desuden bliver hårdere ramt, hvis infektionen udvikler sig.

For mit vedkommende handlede PreDiagnose om at starte noget op, der kunne gøre gavn for patienterne. Mit mål var at få min viden ud i samfundet, så det, jeg laver, bliver til mere end tekster

Udfordringen er, at de tidlige bakterieinfektioner er vanskelige at opdage, og hvis infektionen først bliver opdaget på et sent tidspunkt, kan det have voldsomme konsekvenser.

Selvom prototypen er klar til at tages i brug ude i klinikker, har sensoren endnu ikke nået sit potentiale, fortæller Fatima AlZahra’a Alatraktchi:

– Jeg tror, at den kan revolutionere hele den måde, vi laver infektionsdiagnostik. Ligesom man tager en graviditetstest hjemme, vil man en dag kunne købe en test med den her sensor og få svar på en hel del, lyder ambitionen.

Selvom PreDiagnose endnu ikke har eksisteret i ét år, er virksomheden allerede så godt kørende, at Fatima AlZahra’a Alatraktchi overvejer, hvor hun fremover skal kaste sine kræfter hen.

– For mit vedkommende handlede PreDiagnose om at starte noget op, der kunne gøre gavn for patienterne. Mit mål var at få min viden ud i samfundet, så det, jeg laver, bliver til mere end tekster. Nu er virksomheden oppe at køre, og den er snart klar til, at nogen andre kan tage over, så jeg kan forfølge nogle andre idéer, siger den unge forsker, og tilføjer;

– Jeg kunne godt fortsætter i PreDiagnose, vi har stadig en masse forskning og udvikling, men sagen er den, at jeg har enormt mange idéer og tænker; hvad er der ellers derude?

Ser du mest dig selv som forsker eller iværksætter?

– Jeg er allermest forsker, men jeg er iværksætter-minded. Det, jeg laver som forsker, skal gøre en forskel i praksis, pointerer hun.

Værn om det, der er dit

Lige for tiden er Fatima AlZahra’a Alatraktchi på barsel med barn nummer to, og så skriver hun i øvrigt på en ny skønlitterær bog. Den første skrev hun som 13årige. Den blev ikke udgivet, men det gjorde til gengæld ”Da 3. Verdenskrig brød ud” som Fatima skrev i en alder af 14, og blev udgivet da hun var fyldt 18.

Jeg er så meget forsker, at jeg bliver nødt til at finde andre eventyrer. Mit bidrag skal være lige så stort som min ambition

Selvom hun overvejer, hvor det næste store eventyr ligger, betyder det ikke nødvendigvis, at hun helt vil klippe navlestregen til sit start-up:

– Jeg er så meget forsker, at jeg bliver nødt til at finde andre eventyrer. Mit bidrag skal være lige så stort som min ambition er. Det vil sige, at jeg kan stadig godt fortsætte i PreDiagnose på sidelinjen, men jeg skal være dér, hvor jeg kan give det allerstørste bidrag, fortæller den unge forsker.

På falderebet har Fatima AlZahra’a Alatraktchi også ét vigtigt råd til unge forskere med iværksætterdrømme;

– Mit råd er; forsøg at værn om det, der er dit. Giv credit til folk, der fortjener det, men du må ikke bare give det ud. Specielt hvis du får succes, vil mange have del i det, uden nødvendigvis at have bidraget med noget som helst, siger hun, og understreger at;

– Det er en stor beslutning at gå iværksættervejen, og det kræver benhårdt arbejde. Men er du indstillet på, at det bliver hårdt, og at du muligvis kommer til at lære på den hårde måde, så kast dig ud i det. Du kommer til at få en erfaring, du umuligt ville kunne få fra universitetet.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Sådan tackler fondene den stigende magt

I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.