Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Videnskaben får stadig de fleste fondspenge

Dog blev der i 2018 uddelt 1,2 mia. mindre til videnskabelige formål end i 2017.

Videnskaben modtog cirka halvdelen af de 17 milliarder, som private fonde uddelte i 2018. Kilde: Fondenes Videnscenter.

De private fonde i Danmark har et særligt godt øje til den videnskabelige forskning.

Selvom de danske fonde og foreninger i 2018 gav 1,2 milliarder kroner mindre til videnskabelige formål end i 2017, så modtager området stadig omtrent halvdelen af de i alt 17 milliarder kroner, der blev uddelt i 2018.

Fondenes Videnscenter har offentliggjort “Analyse af fonde og foreningers bevillinger i 2018” på basis af egne beregninger og særudtræk fra Danmarks Statistik.

Ud af de 4.885 fonde og fondslignende foreninger, der uddelte penge i 2018, stod de 200 største fonde for 92 procent af de samlede bevillinger til alle slags formål.  Alene de ti største uddelte 9,4 af de 17 milliarder – altså mere end halvdelen, mens kun fem fonde med 5,6 milliarder uddelte omtrent 33 procent.

Læs også: Danmarks største fonde støtter primært videnskabelige formål.

4.685 af fondene bliver betegnet som små og mindre fonde, og med i alt 330 millioner kroner uddeler de også de fleste af deres penge til videnskabelig forskning.

Færre store bevillinger
Der blev uddelt godt 8 milliarder til videnskabelige formål i 2018, hvoraf halvdelen af pengene (4,1 mia.) kom fra de fem største fonde.

Selvom de samlede bevillinger til videnskaben har ligget nogenlunde stabilt de senere år, så er antallet af bevillinger mere end fordoblet i årene 2016-2018 – fra 5.463 til 11.962. Det betyder, at størrelsen af den gennemsnitlige bevilling er faldet fra 1,4 millioner kroner til 700.000 kroner.

Der bliver altså uddelt nogenlunde det samme beløb til forskning, men til flere enkeltstående projekter. Dermed er videnskaben røget fra en førsteplads ned på tredjeplads, på listen over størrelsen af den gennemsnitlige bevilling.

I 2018 overtog “natur- og miljøformål” førstepladsen med et beløb på 1,4 millioner kroner per bevilling.

Danske fonde uddeler mest i Europa
Analysen viser også, at der er sket en stor stigning i antallet af bevilligende fonde. Fra 2016 til 2018 er der stiftet 762 flere fonde – en stigning på 19 procent. Samtidig er der 174 flere fonde, som uddeler mere end en million kroner.

I 2015 publicerede EU Kommissionen en række rapporter om private fondes bidrag til forskning i hvert medlemsland. Ifølge rapporten om Danmark gav danske private fonde 512 kroner til forskning per indbygger, og det bragte dem op førstepladsen i EU.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.