De private fonde i Danmark har et særligt godt øje til den videnskabelige forskning.
Selvom de danske fonde og foreninger i 2018 gav 1,2 milliarder kroner mindre til videnskabelige formål end i 2017, så modtager området stadig omtrent halvdelen af de i alt 17 milliarder kroner, der blev uddelt i 2018.
Fondenes Videnscenter har offentliggjort “Analyse af fonde og foreningers bevillinger i 2018” på basis af egne beregninger og særudtræk fra Danmarks Statistik.
Ud af de 4.885 fonde og fondslignende foreninger, der uddelte penge i 2018, stod de 200 største fonde for 92 procent af de samlede bevillinger til alle slags formål. Alene de ti største uddelte 9,4 af de 17 milliarder – altså mere end halvdelen, mens kun fem fonde med 5,6 milliarder uddelte omtrent 33 procent.
Læs også: Danmarks største fonde støtter primært videnskabelige formål.
4.685 af fondene bliver betegnet som små og mindre fonde, og med i alt 330 millioner kroner uddeler de også de fleste af deres penge til videnskabelig forskning.
Færre store bevillinger
Der blev uddelt godt 8 milliarder til videnskabelige formål i 2018, hvoraf halvdelen af pengene (4,1 mia.) kom fra de fem største fonde.
Selvom de samlede bevillinger til videnskaben har ligget nogenlunde stabilt de senere år, så er antallet af bevillinger mere end fordoblet i årene 2016-2018 – fra 5.463 til 11.962. Det betyder, at størrelsen af den gennemsnitlige bevilling er faldet fra 1,4 millioner kroner til 700.000 kroner.
Der bliver altså uddelt nogenlunde det samme beløb til forskning, men til flere enkeltstående projekter. Dermed er videnskaben røget fra en førsteplads ned på tredjeplads, på listen over størrelsen af den gennemsnitlige bevilling.
I 2018 overtog “natur- og miljøformål” førstepladsen med et beløb på 1,4 millioner kroner per bevilling.
Danske fonde uddeler mest i Europa
Analysen viser også, at der er sket en stor stigning i antallet af bevilligende fonde. Fra 2016 til 2018 er der stiftet 762 flere fonde – en stigning på 19 procent. Samtidig er der 174 flere fonde, som uddeler mere end en million kroner.
I 2015 publicerede EU Kommissionen en række rapporter om private fondes bidrag til forskning i hvert medlemsland. Ifølge rapporten om Danmark gav danske private fonde 512 kroner til forskning per indbygger, og det bragte dem op førstepladsen i EU.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.