Villum Fonden har netop annonceret seks nye kvindelige postdoc-kandidater, som får en bevilling til at sætte skub i deres karriere. De får hver lidt over to millioner kroner til at udføre innovative forskningsprojekter og tage på internationale ophold. Fonden har også afsat penge til, at deres familier kan komme med til udlandet.
For to år siden udgjorde kvinder ikke engang en tredjedel af det videnskabelige personale inden for det naturvidenskabelige og tekniske forskningsområde. Det vil Villum Fonden gennem det internationale postdoc-program være med til at ændre.
Forebyggelse af frafald
– Vi ønsker at være med til at forebygge, at Danmark går glip af kvindelige forskertalenter inden for det tekniske og naturvidenskabelige område, siger bestyrelsesformand i Villum Fonden Jens Kann-Rasmussen.
En af de nye bevillingsmodtagere er Freja Nygaard Rasmussen fra Institut for Byggeri, By og Miljø ved AAU. Hun skal til Trondheim for at forske i materialevalg og klimabelastning inden for bæredygtigt byggeri.
– Bevillingen er en løftestang til at fremme kønsbalancen inden for de teknisk og naturvidenskabelige fag, fordi den adresserer, at kvinder både har nogle strukturelle og nogle timing-relaterede udfordringer i forhold til at lykkes med samtidig forskningskarriere og familiedannelse, siger hun.
De øvrige fem videnskabskvinder er:
Jiawei Wang fra DTU Elektro: Hun får 2,22 millioner til at undersøge bæredygtige energisystemer.
Drude Fritzbøger Christensen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved KU: Hun får 2,42 millioner til at undersøge udviklingen af kystlinjer og årsager til erosions-hotspots.
Kim Birnie-Gauvin fra DTU Aqua: Hun får 2,49 millioner til at undersøge fiskearters tilpasningsevner til de stigende vandtemperaturer, som klimaændringerne medfører.
Nanna Inie fra Institut for Computer Science ved IT-Universitetet: Hun får 2,16 millioner til at udvikle metoder og digitale værktøjer til læringsstøtte til erhvervelse af programmeringsfærdigheder.
Line Meldgaard Madsen fra Institut for Geoscience ved AU: Hun får 2,34 millioner til at udvikle en bedre forståelse af klimaændringernes virkninger på vandsystemer med fokus på overflade- og grundvandsdynamik.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.