Regeringen har torsdag på et pressemøde i Foulum præsenteret udspillet ’Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund’.
Udspillet består af 19 punkter, hvoraf de første ni punkter handler om de danske videregående uddannelser.
- Nye uddannelsesudbud i hele Danmark frem mod 2025
Regeringen foreslår, at der bliver etableret mindst ti nye udbud af velfærdsuddannelser uden for de største byer. Samtidig skal der etableres 25 nye uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025.
- Attraktive universitetsuddannelser i hele Danmark
Her foreslår regeringen, at der bliver etableret mindst fem nye udbud af universitetsuddannelser uden for de største byer.
- Udflytning af pladser på velfærdsuddannelser
Regeringen vil – i samarbejde med kommuner og regioner – etablere op mod 1.000 nye uddannelsespladser på de fire store velfærdsuddannelser uden for de store byer. Samtidig vil regeringen udflytte omkring 1.300 uddannelsespladser på velfærdsuddannelserne fra største byer til provinsen.
- Nationalt partnerskab for velfærdsuddannelser
Regeringen foreslår, at der bliver skabt et samarbejde med kommuner og regioner for at etablere flere praktikpladser på velfærdsuddannelser i provinsen.
- Flere penge til uddannelse i provinsen
Regeringen vil indføre et regionalt taxameter, hvor taksterne bliver forhøjet med 5 procent for uddannelser, der ikke er placeret i de store byer. Det lyder videre i forslaget, at det nuværende tilskud, som udløses pr. udbudssted uden for de store byer, hæves fra 2 millioner kroner til 4 millioner kroner.
- Nye uddannelsesfilialer
Allerede fra efteråret 2021 skal det ifølge regeringen være muligt for alle videregående uddannelsesinstitutionerne at ansøge om etablering af uddannelsesfilialer i provinsen. Regeringen lægger videre op til, at uddannelses- og forskningsministeren ved godkendelsen af de nye uddannelsesfilialer vil lægge vægt på, at uddannelsesinstitutionerne indgår forpligtende aftaler med lokale aktører.
- Begrænsning af optaget i de større byer
Regeringen vil sænke optaget på de videregående uddannelser i de fire store byer. På universiteternes hovedcampus skal antallet af elever reduceres med op til 10 procent. Dette skal ifølge regeringen understøtte rekrutteringsgrundlaget til uddannelserne uden for de store byer.
Begrænsning af optaget begynder gradvist fra uddannelsesåret 2022/23.
- Udflytning af kunstneriske uddannelser
Regeringen vil flytte 30 studiepladser fra København til en ny musikuddannelse i Holstebro. Derudover vil regeringen rykke Den Danske Scenekunstskoles danseuddannelser fra København til Holstebro. Det svarer til 30 studiepladser.
- Uddannelsesmuligheder for menige soldater
Regeringen vil videre giver menige soldater bedre muligheder for at tage en erhvervsrettet uddannelse. Dette skal fortrinsvist ske uden for de store byer.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
