Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Her er regeringens uddannelsesudspil

Regeringen vil blandt andet begrænse optaget af studerende i de store byer.

Københavns Universitet giver status på udflytningsplanen. Foto: Jens Fink-Jensen.

Regeringen har torsdag på et pressemøde i Foulum præsenteret udspillet ’Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund’.

Udspillet består af 19 punkter, hvoraf de første ni punkter handler om de danske videregående uddannelser.

  • Nye uddannelsesudbud i hele Danmark frem mod 2025

Regeringen foreslår, at der bliver etableret mindst ti nye udbud af velfærdsuddannelser uden for de største byer. Samtidig skal der etableres 25 nye uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025.

  • Attraktive universitetsuddannelser i hele Danmark

Her foreslår regeringen, at der bliver etableret mindst fem nye udbud af universitetsuddannelser uden for de største byer.

  • Udflytning af pladser på velfærdsuddannelser

Regeringen vil – i samarbejde med kommuner og regioner – etablere op mod 1.000 nye uddannelsespladser på de fire store velfærdsuddannelser uden for de store byer. Samtidig vil regeringen udflytte omkring 1.300 uddannelsespladser på velfærdsuddannelserne fra største byer til provinsen.

  • Nationalt partnerskab for velfærdsuddannelser

Regeringen foreslår, at der bliver skabt et samarbejde med kommuner og regioner for at etablere flere praktikpladser på velfærdsuddannelser i provinsen.

  • Flere penge til uddannelse i provinsen

Regeringen vil indføre et regionalt taxameter, hvor taksterne bliver forhøjet med 5 procent for uddannelser, der ikke er placeret i de store byer. Det lyder videre i forslaget, at det nuværende tilskud, som udløses pr. udbudssted uden for de store byer, hæves fra 2 millioner kroner til 4 millioner kroner.

  • Nye uddannelsesfilialer

Allerede fra efteråret 2021 skal det ifølge regeringen være muligt for alle videregående uddannelsesinstitutionerne at ansøge om etablering af uddannelsesfilialer i provinsen. Regeringen lægger videre op til, at uddannelses- og forskningsministeren ved godkendelsen af de nye uddannelsesfilialer vil lægge vægt på, at uddannelsesinstitutionerne indgår forpligtende aftaler med lokale aktører.

  • Begrænsning af optaget i de større byer

Regeringen vil sænke optaget på de videregående uddannelser i de fire store byer. På universiteternes hovedcampus skal antallet af elever reduceres med op til 10 procent. Dette skal ifølge regeringen understøtte rekrutteringsgrundlaget til uddannelserne uden for de store byer.

Begrænsning af optaget begynder gradvist fra uddannelsesåret 2022/23.

  • Udflytning af kunstneriske uddannelser

Regeringen vil flytte 30 studiepladser fra København til en ny musikuddannelse i Holstebro. Derudover vil regeringen rykke Den Danske Scenekunstskoles danseuddannelser fra København til Holstebro. Det svarer til 30 studiepladser.

  • Uddannelsesmuligheder for menige soldater

Regeringen vil videre giver menige soldater bedre muligheder for at tage en erhvervsrettet uddannelse. Dette skal fortrinsvist ske uden for de store byer.

Du kan læse hele udspillet her.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.