Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Ny politisk aftale om forskningsmilliarder

Bredt flertal i Folketinget giver ekstra bevillinger til fire universiteter.

Fotograf: Anders Hviid

Regeringen og alle Folketingets partier bortset fra Venstre har indgået aftale om basisforskningsmidlerne for 2022.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

– Forskning medfører menneskelige og grønne fremskridt og er til gavn for danske virksomheder. Basismidlerne stimulerer til mere forskning og styrker samtidig grundlaget for universiteternes uddannelser, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i pressemeddelelsen.

Han fortsætter:

– Jeg er glad for, at vi i et bredt flertal her kan gavne forskningen på en række universiteter. Vel at mærke uden det vil gå ud over de internationale eliteforskningsmiljøer på andre universiteter i København, Aarhus og på Danmarks Tekniske Universitet.

Læs hele aftalen her.

9,3 milliarder kroner til forskning

Hvert år bliver universiteterne tildelt basisforskningsmidler for omkring 9,3 milliarder kroner. Traditionelt set er flest penge gået til ældre universiteter som Københavns Universitet.

Med den nye aftale bliver tilført flere penge til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, IT-Universitetet og Roskilde Universitet. Den nye aftale hæver basismidlerne til de fire universiteter med i alt 280 millioner kroner for perioden 2021-2025.

Konkret betyder det, at Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Roskilde Universitet modtager 25 millioner kroner, 20 millioner kroner og 5 millioner kroner ekstra årligt fra 2022 og frem.

De tre universiteter og IT-Universitetet vil derudover modtage engangsbevillinger på 25 millioner kroner til henholdsvis Aalborg Universitet og Roskilde Universitet samt 20 millioner kroner til Syddansk Universitet og 10 millioner kroner til IT-Universitetet.

Forsiden lige nu:

Norden har brug for en fond til beredskabsforskning

De sidste års mange kriser viser med al tydelighed, hvor stort behovet er for en nordisk fond til beredskabsforskning. Det vil også være et naturligt skridt i udviklingen af det samarbejde, som allerede foregår i Norden inden for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, i dette debatindlæg.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.