Regeringen og alle Folketingets partier bortset fra Venstre har indgået aftale om basisforskningsmidlerne for 2022.
Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
– Forskning medfører menneskelige og grønne fremskridt og er til gavn for danske virksomheder. Basismidlerne stimulerer til mere forskning og styrker samtidig grundlaget for universiteternes uddannelser, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i pressemeddelelsen.
Han fortsætter:
– Jeg er glad for, at vi i et bredt flertal her kan gavne forskningen på en række universiteter. Vel at mærke uden det vil gå ud over de internationale eliteforskningsmiljøer på andre universiteter i København, Aarhus og på Danmarks Tekniske Universitet.
Læs hele aftalen her.
9,3 milliarder kroner til forskning
Hvert år bliver universiteterne tildelt basisforskningsmidler for omkring 9,3 milliarder kroner. Traditionelt set er flest penge gået til ældre universiteter som Københavns Universitet.
Med den nye aftale bliver tilført flere penge til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, IT-Universitetet og Roskilde Universitet. Den nye aftale hæver basismidlerne til de fire universiteter med i alt 280 millioner kroner for perioden 2021-2025.
Konkret betyder det, at Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Roskilde Universitet modtager 25 millioner kroner, 20 millioner kroner og 5 millioner kroner ekstra årligt fra 2022 og frem.
Tak for anerkendelse af den historisk ulige fordeling af basismidlerne. AAU får 25 mio. Kr. årligt til at skabe mere viden for verden. Der tages dog ikke livtag med en forældet fordeling baseret på historiske privilegier. Vi skal have en retfærdig model! #dkforsk #dkpol #uddpol pic.twitter.com/iXnMd9HECz
— Per Michael Johansen (@aaurektor) December 3, 2021
De tre universiteter og IT-Universitetet vil derudover modtage engangsbevillinger på 25 millioner kroner til henholdsvis Aalborg Universitet og Roskilde Universitet samt 20 millioner kroner til Syddansk Universitet og 10 millioner kroner til IT-Universitetet.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.