Regeringen og alle Folketingets partier bortset fra Venstre har indgået aftale om basisforskningsmidlerne for 2022.
Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
– Forskning medfører menneskelige og grønne fremskridt og er til gavn for danske virksomheder. Basismidlerne stimulerer til mere forskning og styrker samtidig grundlaget for universiteternes uddannelser, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i pressemeddelelsen.
Han fortsætter:
– Jeg er glad for, at vi i et bredt flertal her kan gavne forskningen på en række universiteter. Vel at mærke uden det vil gå ud over de internationale eliteforskningsmiljøer på andre universiteter i København, Aarhus og på Danmarks Tekniske Universitet.
Læs hele aftalen her.
9,3 milliarder kroner til forskning
Hvert år bliver universiteterne tildelt basisforskningsmidler for omkring 9,3 milliarder kroner. Traditionelt set er flest penge gået til ældre universiteter som Københavns Universitet.
Med den nye aftale bliver tilført flere penge til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, IT-Universitetet og Roskilde Universitet. Den nye aftale hæver basismidlerne til de fire universiteter med i alt 280 millioner kroner for perioden 2021-2025.
Konkret betyder det, at Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Roskilde Universitet modtager 25 millioner kroner, 20 millioner kroner og 5 millioner kroner ekstra årligt fra 2022 og frem.
Tak for anerkendelse af den historisk ulige fordeling af basismidlerne. AAU får 25 mio. Kr. årligt til at skabe mere viden for verden. Der tages dog ikke livtag med en forældet fordeling baseret på historiske privilegier. Vi skal have en retfærdig model! #dkforsk #dkpol #uddpol pic.twitter.com/iXnMd9HECz
— Per Michael Johansen (@aaurektor) December 3, 2021
De tre universiteter og IT-Universitetet vil derudover modtage engangsbevillinger på 25 millioner kroner til henholdsvis Aalborg Universitet og Roskilde Universitet samt 20 millioner kroner til Syddansk Universitet og 10 millioner kroner til IT-Universitetet.
Forsiden lige nu:

Forskere og industri hungrer efter hinanden i jagten på grøn omstilling
Ledere fra industri, forskning og lovgivning mødtes til dialogmaraton om fælles front til grøn omstilling i Videnskabernes Selskab. Hastighed, skalering, talent og cirkularitet var omdrejningspunkt.

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven
En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Visdom er som humør – det er en tilstand alle kan opleve
Tor Nørretranders’ nye bog ”Hul igennem” undersøger, hvordan man opnår visdom, der både styrker forholdet til medmennesker og til en planet i krise.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.