Kunstig intelligens, artifcial intelligens, AI. Kært barn har mange navne, og de nye systemer, der er baseret på algoritmer, bliver allerede brugt mange steder i vores hverdag. Ved at analysere og finde mønstre i data hjælper teknologien i alt fra søgemaskiner og diagnosticering til ansigtsgenkendelse og automatisering af diverse processer i vores industri.
Og Danmark er godt med, men en ny national strategi, som regeringen netop har præsenteret på Digitalt Topmøde 2019, skal sikre, at den udvikling fortsætter – på en ansvarlig måde. Det skal blandt andet ske ved at prioritere det tætte parløb med forskere, så vi bevarer tillid og gennemsigtighed på rejsen.
Danske forskere skal være med i front
For selvom Danmark er en stærk forskningsnation med stærke forskningsmiljøer inden for kunstig intelligens, er der behov for at intensivere forskningen i kunstig intelligens yderligere, lyder det i rapporten. Ikke mindst i forhold til at gribe det an på en bæredygtig måde. Det bakker også uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, bakker op om:
– Nye teknologier giver os masser af muligheder for at gøre ting bedre, og de muligheder skal vi udnytte. Men nye teknologier som kunstig intelligens rummer også nogle fareelementer. Derfor skal vi holde fast i, at de her teknologier bliver bygget ud fra nogle danske værdier om tillid og gennemsigtighed, og danske forskere skal være med helt i front. Så vi har tillid til hinanden og til systemerne, siger han.
I følge strategien skal danske forskere have mulighed for at forske i kunstig intelligens i form af både grundforskning og mere anvendelsesorienteret forskning, så vi baner vejen for at komme frem til brugbare teknologiske løsninger til både den enkelte, til den offentlige sektor og til virksomhederne. Og netop danske virksomheder skal sikres bedre adgang til data og ny forskning inden for til kunstig intelligens, lyder det i rapporten.
Overordet set skal den styrkede forskningsindsats ruste Danmark til at præge udviklingen af kunstig intelligens på langt sigt, så udviklingen bliver formet efter vores værdier.
– Skabe bedre adgang til data af høj kvalitet for forskere i kunstig intelligens
– Understøtte gode rammer for tiltrækning, udvikling og fastholdelse af forskertalenter inden for kunstig intelligens i Danmark.
Flere AI-initiativer på trapperne
Ud over øget forskningsfokus lancerer strategien blandt andet seks etiske principper for ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens, ligesom der skal sikres flere åbne offentlige data, som ikke er personhenførbare, til kunstig intelligens. Desuden skal der laves en fælles dansk sprogressource til at understøtte udviklingen af kunstig intelligens på dansk.
Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, mener, strategien er vigtig for at sikre, at vi får sat skub på og udnytter de mange muligheder, teknologien har at tilbyde vores samfund:
– Vi skal være langt bedre til at udnytte de muligheder, der ligger i nye teknologier, som for eksempel kunstig intelligens. Teknologien kan f.eks. hjælpe sagsbehandlere på jobcentret med at klare rutineopgaver eller læger med at sikre mere præcise diagnoser til patienterne, siger ministeren og fortsætter:
– Hvis vi vil følge med udviklingen, så skal vi op i omdrejninger, og derfor lancerer regeringen i dag en ny strategi for kunstig intelligens, som netop sætter skub på arbejdet. Strategien skal samtidig sikre, at vi gør det på en etisk ansvarlig måde, så borgerne fortsat kan være trygge ved den teknologiske udvikling.
– Danske forskere skal forske i og udvikle kunstig intelligens
– Danske virksomheder skal opnå vækst ved at udvikle og anvende kunstig intelligens
– Den offentlige sektor skal anvende kunstig intelligens til at tilbyde service i verdensklasse.
Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen
Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

DTU-rektor med på holdet, der skal sætte EU’s retning for forskning og innovation
EU’s kommissær for forskning og innovation, Ivana Ivanova, har udpeget rektor på Danmarks Tekniske Universitet, Anders Bjarklev, til at være én af 15 eksperter, som skal komme med anbefalinger til EU’s fremtidige indsats inden for forskning og innovation.

Sådan tackler fondene den stigende magt
I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
