Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Ulla Tørnæs: Derfor er Venstre uden for aftalen om basismidlerne

– Vi mener, der er en række universiteter, som forholdsmæssigt får for lidt, siger Venstres forskningsordfører.

Ulla Tørnæs (th.) og Venstre står uden for aftalen om fordelingen af basisforskningsmidlerne 2022. Foto: Ulrik Jantzen

”En fin lille aftale”. Sådan kalder forskningsordfører for Venstre, Ulla Tørnæs, aftalen om basismidlerne til forskning, som blev offentliggjort fredag.

– Det er jo en fin lille aftale, og vi kommer også til at stemme for aktstykkerne i finansudvalget, siger hun til Science Report.

– Men det er jo ikke en aftale, der lever op til de forventninger, som regeringen skabte, da vi i november 2019 blev enige om, at vi skulle se på fordelingen af basismidler.  

Læs også: Ny politisk aftale om forskningsmilliarder

Selvom der bliver tilført ekstra midler, mener Venstre altså, at det er for lidt.   

– Vi mener, der er en række universiteter, som forholdsmæssigt får for lidt, og det mener vi, regeringen havde skabt en forventning om, at man ville imødekomme. Det mener vi ikke, at man fuldt ud gør med aftalen her, siger Ulla Tørnæs.

Vil fremsætte ændring forslag

Med den nye aftale, som Venstre står udenfor, bliver der tilført flere penge til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, IT-Universitetet og Roskilde Universitet. Den nye aftale hæver basismidlerne til de fire universiteter med i alt 280 millioner kroner for perioden 2021-2025.

Konkret betyder det, at Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Roskilde Universitet modtager 25 millioner kroner, 20 millioner kroner og 5 millioner kroner ekstra årligt fra 2022 og frem.

Venstre ville gerne have haft, at der var flere penge til IT-området. Derfor vil de inden forhandlingerne om finansloven går i gang i midten af december fremsætte et ændringsforslag til finansloven omkring det.

– Vi har et ønske om, at der skabes flere IT-studiepladser, fordi det er et område, hvor der er kæmpestor efterspørgsel. Derfor kommer vi til at lave et ændringsforslag, som specifikt går på IT-uddannelser, herunder etablering af et ITU Campus i Jylland, siger Ulla Tørnæs.

Et forslag, som også blev bragt i spil i sommer, da Venstre præsenterede udspillet ’Danmark i bedre uddannelsesbalance’.

Hvad skal det koste?

ITU får med den nuværende aftale et engangsbeløb på 10 millioner kroner, men det er ikke tilstrækkeligt til at etablere et campus i Jylland, lyder det fra Ulla Tørnæs.

Hvor meget, Venstre helt konkret mener, der skal tilføres yderligere – og hvordan det skal finansieres - kan hun dog ikke oplyse endnu.  

- Det sidder vi og arbejder på, så det kommer vi til melde ud, når det kan jeg først sige, når vi har ændringsforslaget til finansloven færdig, siger Ulla Tørnæs.

Forsiden lige nu:

Johan Olsen modtager hæderspris 

– Han forener et aktivt forskerliv og et musikerliv i bandet Magtens Korridorer med en bred populær forskningsformidling, siger professor Anja C. Andersen.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.