Troels Lund Poulsen, folketingsmedlem for Venstre, vil kalde transportminister Benny Engelbrecht (S) i samråd i Folketingets finansudvalg om nye forsinkelser på Niels Bohr Bygningen.
Det skriver Licitationen, der fredag kunne skrive, at færdiggørelsen af Niels Bohr Bygningen er blevet yderligere to måneder forsinket.
– Det her bekræfter mig bare i, hvilken skandale vi har med at gøre. Desværre kræver det jo et yderligere samråd, hvor jeg i bund og grund vil bede om en status på fremdriften og at få at vide, hvornår man forventer det her byggeri afsluttet, siger Troels Lund Poulsen til avisen.
Byggeriet skulle ellers have været klar til brug ved udgangen af maj måned i år. I stedet er færdiggørelsen af byggeriet blevet udskudt 20 gange på knap 14 måneder, hvilket har resulteret i yderligere forsinkelser på knap 11 måneder, skriver Licitationen.
Læs også: KU kan ende med endnu højere husleje for skandalebyggeri
Også i februar indkaldte Troels Lund Poulsen sammen med finansordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti Benny Engelbrecht og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd. Her kunne ministerene ikke svare på, hvor meget Københavns Universitet vil ende med at skulle betale i husleje for det skandaleramte byggeri.
– Det er endnu for tidligt at konkludere på, hvilke konkret økonomiske konsekvenser sagen vil få for KU, sagde uddannelses- og forskningsministeren ved den lejlighed.
Læs også: Strid om Niels Bohr-bygning fortsætter efter kritik fra Rigsrevisionen
Sagen om Niels Bohr Bygningen er så speget, at det ikke er helt ved siden af at bruge ordet ”skandale”. At den samtidig er kompliceret, gør ikke sagen bedre.
Kort fortalt indgik KU i 2010 en aftale med Bygningsstyrelsen om opførelsen af en ny bygning til universitetets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Den gang blev byggeriet vurderet til i 2020-priser at koste omkring 1,6 milliarder kroner. I aftalen om byggeriet blev prisen opjusteret til 1,8 milliarder kroner – blandt andet på grund af, at bygningens areal blev øget fra 45.000 til 52.000 kvadratmeter. Huslejen blev den gang vurderet til 86 millioner kroner om året.
– Opgaven blev fra begyndelsen undervurderet og underbudgetteret. Projektgrundlaget var simpelthen ikke godt nok, sagde transportministeren på samrådet i februar.
Læs også: Forsinket Niels Bohr-Bygning svækker KU i internationalt CERN-samarbejde
Benny Engelbrecht redegjorde videre for, at prisen for byggeriet ser ud til at lande på omkring 4,2 milliarder kroner med en årlig husleje på op til 168 millioner kroner.
At prisen for skandalebyggeriet ender på 4,2 milliarder kroner, skyldes flere ting. Blandt andet har Københavns Universitet haft specifikke ønsker til byggeriet, og så har bygherren – i første omgang Bygningsstyrelsen og siden 2018 Vejdirektoratet – haft udfordringer med deres entreprenører. Ikke mindst den spanske entreprenør Inabensa.
– Entreprenørens arbejde har i realiteten været ubrugeligt, sagde Benny Engelbrecht på samrådet.
Niels Bohr Bygningen er på nuværende tidspunkt over fire et halvt år forsinket.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
