Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Aarhus Universitet opretter forskerstillinger til ukrainske flygtninge

Aarhus Universitets Forskningsfond giver ekstraordinær bevilling, der skal hjælpe ukrainske forskere på flugt.

Aarhus Universitet åbner et nyt center for plastikforskning. Foto: Lars Kruse

Aarhus Universitet åbner for, at ukrainske forskere på flugt kan fortsætte deres forskning på det østjyske universitet.

– Ved at hjælpe forskere med at fortsætte deres forskning her på Aarhus Universitet, hjælper vi først og fremmest mennesker i nød, men bidrager også til at værne om friheden til samarbejde i fremtiden, siger professor Søren Rud Keiding i en pressemeddelelse.

Søren Rud Keiding har som direktør ved AIAS, Aarhus Institute of Advanced Studies, taget initiativ til det nye AUFF-Ukrainian research fellowships.

– Samarbejde på tværs af fag og landegrænser er en af vores kernemissioner på AIAS – og dette er under pres i øjeblikket med Ruslands angreb på Ukraine, siger professor Søren Rud Keiding.

Læs også: Universiteter stopper forskningssamarbejder med Rusland og Belarus

At Aarhus Universitet kan indbyde ukrainske forskere til Danmark på et fellowship, skyldes en bevilling på ti millioner kroner fra Aarhus Universitets Forskningsfond. Ifølge Universitetet vil bevillingen betyde oprettelsen af 10-15 fellowships. Hvert fellowship gælder i op til et år og vil give adgang til forskningsmiljøerne hos AIAS. AIAS vil hjælpe forskerne med at etablere sig i Aarhus.

– Aarhus Universitet bakker op om at bidrage til at bringe forskere sammen på tværs af fag og landegrænser. Det er en mørk tid med krig i Europa, og de grufulde efterretninger fra Ukraine påvirker vores hverdag. Derfor er det en lille sprække med lys, når vi med dette konkrete tiltag kan række ud til vores forskerkolleger fra Ukraine, siger AU-rektor og formand for Aarhus Universitets Forskningsfond Brian Bech Nielsen.

Hjælp fra hele Europa

De nye fellowships på Aarhus Universitet er blot seneste eksempel på, hvordan de europæiske forskningsmiljøer forsøger at hjælpe kolleger fra Ukraine.

Blandt andet har Sanita Reinsome, der ifølge Science Business arbejder med formidling af videnskab et sted i Østeuropa, startet Twitter-profilen Science for Ukraine, der med tilhørende hjemmeside formidler videnskabelige jobs over hele verden til ukrainske forskere på flugt fra russerne.

Ifølge Science Business var der i 2019 omkring 80.000 forskere i Ukraine. Heraf var 44 procent kvinder. Ifølge UNHCR, FN’s flygtningeorganisation, er over 2,3 millioner mennesker flygtet fra Ukraine siden 24. februar. Hvor mange af disse, der er forskere, er uklart.

Forsiden lige nu:

Sådan tackler fondene den stigende magt

I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.

Fysikerne får velkendt ansigt som institutleder

Professor Joachim Mathiesen tiltræder fra 1. december 2023 som ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Her får han ansvaret for at lede et institut i rivende national og international udvikling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.