Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Aarhus Universitet politianmelder trusler mod professor

– Henvendelserne til Rune Hartmann er grove og af en chikanøs karakter, siger chefjurist.

Foto: Jesper Rais/AU Foto

Aarhus Universitet har politianmeldt trusler sendt til professor Rune Hartmann, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet.

Det skriver Omnibus – den officielle avis for ansatte og studerende ved Aarhus Universitet.

Rune Hartmann er ekspert i immunforsvar og virus, hvorfor han under den aktuelle coronapandemi ofte har udtalt sig i medierne. Han har modtaget truslen pr. mail.

– Henvendelsen indeholdt både forkerte oplysninger, og beskyldte mig for at bringe usande informationer til torvs. Universitetet er ikke en meningsfabrik, det er en vidensinstitution. Det skal man ikke beklikke. Dertil kommer, at tonen og sprogbrugen i henvendelsen var stupid og ikke acceptabel, siger Rune Hartmann til Omnibus.

Ifølge Jyllands-Posten er Rune Hartmann blandt andet blevet beskyldt for landsforræderi, organiseret religiøs valgsvindel og pædofili. Avisen videre, at professoren i slutningen af december modtog et 12 sider langt brev, der forsøgte at ”stille ham juridisk ansvarlig for nylige covid-19 restriktioner”.

Grov og chikanøs karakter

Rune Hartmann har videresendt truslerne til universitets ledelse, hvor universitetets chefjurist, Louise Hauptmann, har valgt, at anmelde afsenderen.

– Henvendelserne til Rune Hartmann er grove og af en chikanøs karakter. Derfor har vi sammen med Rune Hartmann vurderet, at forholdet skulle politianmeldes som en mulig overtrædelse af de regler i straffeloven, der beskytter offentligt ansatte, der for eksempel udsættes for chikane i kraft af deres arbejde, siger Louise Hauptmann til Omnibus.

Aarhus Rektor, Brian Bech Nielsen, tager kraftig afstand fra truslerne.

– Det er helt uacceptabelt, siger han om trusselsbreve og chikane, sagde han fredag til DR.

– Forskerne kunne nemt føle, at de skulle holde sig tilbage fra at komme frem med deres synspunkter. Og i en tid, hvor kendskab til vaccine er ekstremt vigtigt for hele det danske samfund, er det jo netop, at de skal komme ud med deres viden, lød det fra universitetets rektor.

En tendens

Truslerne mod Rune Hartmann er seneste kapitel i en tendens, hvor forskere modtager negative mails og i nogle tilfælde deciderede trusler for at tale offentligt om deres forskningsekspertise.

– I forbindelse med Covid har forskerne både modtaget meget polemiske og truende mails fra borgere, der mener, at de kan gennemskue sundhedsdata langt bedre end eksperterne og gale mennesker, der beskylder forskerne for at være landsforrædere, og det der er værre, sagde Jasper Steen Winkel, vicedirektør og øverste ansvarlig for kommunikation på Københavns Universitet, i november til Science Report.

LÆS OGSÅ: KU om hademails: Udskældte forskere får den nødvendige støtte

Jasper Steen Winkel sagde videre, at Københavns Universitet ikke oplever et stigende antal sager med forskere, der modtager trusler eller nedsættende bemærkninger.

– Men det har længe været sådan, at forskere, der er meget eksponeret i medierne eller udtaler sig om kontroversielle emner – fra brug af burka til vegetarmad – kan blive meget udsat for hård kritik og modtage hadefulde beskeder, sagde han.

Velovervejet

I november tog TV 2 kontakt til ti af de mest citerede coronavirus-forskere i Danmark. Her var svaret klart: De har alle modtaget ubehagelige henvendelse, mens en ”række” af dem har modtaget henvendelser, som de opfatter som trusler.

TV 2 skriver, at Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, i slutningen af oktober modtog en mail, hvor der stod, Allan Randrup Thomsen ikke ville blive glemt, “når regningen skal gøres op”.

– Mailen virker meget velovervejet, og derfor kan man få det indtryk, at det er en person, som i hvert fald har evnerne til at gennemføre et eller andet, hvis han ønsker det. Og det er selvfølgelig det, der gør mig urolig, sagde Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Overvejede sin ytringsfrihed

Flere trusselsmails havde i november fået Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet, til at overveje sin ytringsfrihed

– Når jeg får sådan nogle mails, så lukker jeg ned. Så går jeg lige en dag eller to og tænker over, hvad er det egentlig jeg har gang i her. Skal jeg overhovedet bruge min tid på det her, sagde han i november til TV 2.

I forlængelse af afdækningen i november sagde uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), at Danmark som samfund vil tabe, hvis forskerne trækker sig på grund af trusler.

– Den offentlige samtale bliver bedre af, at vi har både holdninger fra den ene og anden side, men også forskere, der byder sig til, fordi de har viden. Det er en gevinst for os alle sammen, sagde Ane Halsboe-Jørgensen til TV 2.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.