Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Bæredygtigt Landbrug til TV2 News: Brug ikke Markager

TV2 News kritiseres for at anvende professor Stiig Markager som ekspert i udsendelse

Foto: iStock

Den langvarige konflikt mellem interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug og professor Stiig Markager, som sidste år kulminerede i, at Bæredygtigt Landbrug stævnede professoren, har igen taget en ny drejning.

For nylig har bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug Peter Kiær nemlig kritiseret TV2 News for overhovedet at anvende professoren som ekspert i en af deres udsendelser, der handlede om, at man ikke har nået den årlige kvælstofreduktion for landbruget.

Peter Kiærs kritik går på, at Stiig Markager ikke er kvalificeret til at udtale sig på landbrugsområdet som forsker i havmiljø, og at TV2 News skal finde en ekspert, hvor der ikke er uenigheder om vedkommendes beregninger i forskningsverdenen.

Helt konkret skriver Peter Kiær til TV2 News, at han finder det “rystende (…) at se jer interviewe professor Stiig Markager – uden på nogen måde at gå kritisk til ham (…) Manden er jo flere gange taget i at tale usandt, det er derfor interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug har lagt sag an mod ham”.

Kritikken fra Peter Kiær, der kalder Markager for “manipulerende”, er dog ikke en, som får professor Stiig Markager til at ligge vågen.

– Jeg tænker ikke så meget over det. Jeg er fuldt ud klar over, at jeg ikke er særlig populær i en bestemt landbrugskreds. Men så længe, at jeg har opbakning fra mine kollegaer, og jeg taler sandt – og at der desuden er mange almindelige mennesker og folk fra forskellige organisationer, der siger, at de er glade for, at jeg tager mig tid til at sige de ting, jeg gør, så lever jeg fint med det. Desuden har jeg en fin og saglig dialog med mange landmænd, siger Stiig Markager.

Brug eksperter, som ikke hader landbruget
Konflikten mellem Bæredygtigt Landbrug og Stiig Markager går langt tilbage, og handler hovedsageligt om, at professoren mener, at der er en signifikant udledning af kvælstof fra landbruget ud fra tal i den officielle Novana-miljørapport, men Bæredygtigt Landbrug har flere gange sagt, at de ikke forstår, hvordan han er nået frem til det, og at der mangler dokumentation.

Kort sagt er dialogen gået i hårdknude mellem de to parter, og når der er uenighed om beregninger, mener Peter Kiær ikke, at TV2 News skal anvende Stiig Markager som ekspert.

– Jeg forstår ikke, at TV2 News bruger en ekspert, hvor der er meget uenighed om hans beregningsmetoder i forskningsverdenen, siger Peter Kiær.

I er selv blevet beskyldt for at tale usandt, skal I så udelukkes fra samtalen?

– Når vi bliver anklaget for at tale usandt, og de siger, at det er tal, der er forkerte, så viser vi beregningerne for det. Men selvfølgelig må han udtale sig. Det er jo et ytringsfrit land, og han skal have lov til at udtale sig alt det, han vil. Men man skal bruge de rigtige eksperter til opgaven – ikke nogen, der bare hader landbruget, siger Peter Kiær og uddyber;

– Vi i landbruget har tæt tilknytning til forskere, men lige ham her (Stiig Markager, red.) har vi et problem med. Det er derfor, at jeg er kritisk over for, at TV2 News bruger lige præcis dén forsker, som er kritisk overfor landbruget, siger Peter Kiær.

Bæredygtigt Landbrug mener desuden heller ikke, at Stiig Markager kan udtale sig om landbruget, når han er forsker i havmiljø. 

Ikke kun uenighed
I den omtalte TV2 News-udsendelse, der løb over sendefladen søndag d. 26. januar 2020, var professor Stiig Markager blevet inviteret ind for at tale om kollektive virkemidler i Landbrugspakken.

I Landbrugspakken får landmanden nemlig lov til at bruge mere kvælstof, hvilket betyder, at der kommer mere kvælstof ud i miljøet. For at modvirke det har man foreslået nogle kollektive virkemidler, som bl.a. handler om at omdanne landbrugsjord til vådområder eller skov, og dermed skabe en kvælstofreduktion. 

Det er tiltænkt som et frivilligt projekt, hvor landmanden får kompensation, hvis han opgiver noget af sin landbrugsjord til skov eller vådområde.

Det skulle have ledt til en kvælstofreduktion i 2019 på 1700 tons, men her nåede man kun 31 tons. Tallene fra året før ser lige så nedslående ud. Man er simpelthen ikke kommet i gang, og virkemidlet fungerer ikke, mener Stiig Markager.

Landbruget og Markager har forskellige forklaringer på, at virkemidlet ikke virker, men Peter Kiær er helt enig i de tal, professoren er kommet frem til her.

– De er korrekte de tal, han er nået frem til. Så det er ikke, fordi det ikke er rigtigt, at det (virkemidlet, red.) ikke slår til. Så han har ret i, at vi aldrig når det mål. Fagligt er det ikke forkert, siger Peter Kiær. 

*Det har ikke været muligt at få en kommentar fra TV2 News inden artiklens deadline.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.